Administrație
Licitație de aproape 1.500.000 de lei pentru amenajarea unui nou parc, în Municipiul Sebeș
Primăria Municipiului Sebeș a lansat în SEAP o licitație pentru proiectare și execuția unor lucrări pentru proiectul „Servicii de elaborare a documentatiei tehnico-economice la stadiul PAC, POE, PT + DE, asistenta tehnica din partea proiectantului + executie lucrari în cadrul proiectului „Reabilitare spaţiu public urban şi zona pietonală pe str. Alunului, Municipiul Sebeş”. Valoarea totală estimată a investiției este de 1.399.175,34 de lei, fără TVA.
În prezent, zona este intr-o stare avansata de degradare, frecvent fiind depuse deseuri rezultate din constructii, in timp devenind nefrecventata de cetatenii municipiului.
Prin implementarea celor trei proiecte propuse de Primaria Municipiului Sebes, respectiv reabilitarea strazilor, construirea imobilului de locuinte sociale si amenajarea urbana-obiect al prezentei documentatii, estimam o crestere a atractivitatii zonei si redarea acesteia circuitului frecventabil de catre cetatenii municipiului Sebes.
Totodata amenajarea urbana va contribui la oferirea unor conditii bune pentru viitorii locatari ai locuintelor sociale.
Parcurile si spatiile verzi au un rol generator de comuniune sociala, accesibila tuturor, educativa pentru toti. Zona amenajata in cadrul acestui proiect va atrage toti locuitorii din Municipiul Sebes.
Daca spatiul este amenajat frumos asigurandu-se un climat echilibrat si revigorant, pastrandu-se o buna relatie cu locuitorii, se va realiaza o sensibilitate a vizitatorilor asupra utilizarii lui, iar prin urmare oamenii vor ajunge sa si-l insuseasca ca o locatie publica si liant comunitar.
Necesitatea investiției
Protejarea şi îmbunatatirea calitatii mediului constituie un obiectiv major pentru îmbunataţirea calitatii vietii, prin asigurarea unui mediu curat care sa creeze conditii de viată sanatose. In acest context apare necesitate de a oferi locuitorilor o oaza de liniste si un spatiu de recreere pe tot parcursul anului, prin crearea un nucleu de tip scuar.
Avand in vedere planurile Primariei Sebes de a realiza a un imobil de locuinte colective pe amplasamentul invecinat la NV, implicit apare necesitatea asigurarii acestei facilitati urbane care sa intregeasca un mediu de viata corespunzator. Spatiul urban studiat trebuie gandit atat din prisma necesitatii unei zone de recreere cat si spatiu de tranzit, asigurand alei de deplasre pietonala, avand strict aceasta utilitate, intre punctele de interes.
Solutia de amenajare, revitalizare si regenerare a spatiului urban va fi axata pe amenajarea zonelor de pietonal, locurilor de joaca, mobilier urban, iluminat public şi maximizarea spaţiului verde.
Amenajarea propusa are urmatoarele obiective:
– Amenajrea unor alei pietonale cu functiune strict de tranzit
– Amenajarea unor zone cu destinatii speciale, repsectiv pentru practicarea exercitiilor fizice in aer liber, zone pentru socializare destinate tinerilor si zone destinate persoanelor cu varste mai inaintate unde pot juca diferite jocuri.
Avand obiectivele clar stabilite, solutia de amenajare vine firesc, respectiv dupa trasarea clor trei alei destinate tranzitului, zonele ramase libere, ramanand delimitate pentru amenajarea zonelor cu destinatii speciale.
Avand o solutie de amenajare care decurge in mod firesc din cerintele temei si din situatia amplasamentului propunem spre studiu doua variante ce vizeaza sustenabilitatea investitiei, respectiv gasirea variantei optime privind costurile de intretinere, valoarea investitiei si durabilitatea solutiilor propuse.
Scenarii studiate
Cele doua variante luate in calcul sunt:
• Varianta 1 – este o varianta minimala, care presupune dotarea spatiului urban cu corpuri de iluminat stradal alimentate din reteaua publica cu un punct de aprindere echipat cu senzor crepuscular si temporizator digital fara drivere DMX care sa permita controlul de la distanta prin intermediul unui sistem de telegestiune.
• Varianta 2 – varianta maximala, presupune dotarea spatiului urban cu corpuri de iluminat prevazute cu Gateway-uri si un sistem de telegestiune care va permite monitorizarea si comandarea de la distanta a iluminatului din zona tratata prin intermediul acestor gateway-ului, la care vor fi conetate driverele DMX ale corpurilor de iluminat.

Administrație
Finanțări din bugetul local al Municipiului Sebeș, în valoare de 475.000 de lei, pentru activităţi nonprofit de interes general, în anul 2025
Primăria Municipiului Sebeș anunță că, în acest an, din bugetul local se vor oferi finanțări nerambrursabile în valoare de 475.000 de lei pentru activităţi nonprofit de interes general.
1. Autoritatea contractantă: Municipiul Sebeş, cu sediul în Municipiul Sebeş, Str. Piaţa Primăriei, nr. 1, 515800, judeţul Alba, cod fiscal 4331201, telefon 0258/731004, fax 0258/734187, e-mail: sebespri@yahoo.com.
2. Reglementări legale privind acordarea de finanţare nerambursabilă
Legea nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fondurile publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.
3. Suma totală alocată de la bugetul local al Municipiului Sebeş şi aprobată pentru anul 2025 este de 475.000 lei, repartizarea acesteia pe programe fiind următoarea:
– Programul „Sprijinirea persoanelor fizice sau persoanelor juridice fără scop patrimonial la nivel local în domeniul culturii” – 225.000 lei
– Programul „Educaţie şi formare continuă” – 100.000 lei
– Programul „Sprijinirea persoanelor fizice sau persoanelor juridice fără scop patrimonial la nivel local în domeniul sportului” – 100.000 lei
– Programul „Atitudine şi implicare în probleme de mediu” – 50.000 lei.
În cazul în care, pentru unul sau mai multe programe nu se depun proiecte eligibile sau valoarea acestora nu acoperă sumele alocate, Autoritatea finanţatoare îşi rezervă dreptul de a redistribui aceste fonduri programelor pentru care exista proiecte eligibile.
4. Durata de implementare a proiectelor: anul 2025
5. Solicitanții – persoane fizice sau persoane juridice fără scop patrimonial – asociaţii sau fundaţii constituite conform legii.
6. Regulamentul privind regimul finanţărilor nerambursabile de la bugetul local al Municipiului Sebeş şi documentaţia de solicitare a finanţării nerambursabile, se pot obţine de la sediul Municipiului Sebeş, Str. Piaţa Primăriei, nr. 1, 515800, judeţul Alba, telefon 0258/731004 şi de pe site-ul instituţiei www.primariasebes.ro.
7. Informaţii suplimentare despre programul de finanţare, procedura de completare şi depunere a documentelor pot fi solicitate în scris pe adresa de e-mail: sebespri@yahoo.com şi fax: 0258/734187, cu cel puţin 6 zile înainte de data limită pentru depunerea propunerilor de proiect.
8. În conformitate cu prevederile art. 20, alin (1) din legea 350/2005, data limită pentru depunerea propunerilor de proiecte este 07.05.2025, ora 16:00.
9. Propunerile de proiecte cu documentaţiile prevăzute în Regulamentul privind regimul finanţărilor nerambursabile de la bugetul local al Municipiului Sebeş se depun la registratura Municipiului Sebeş, Str. Piaţa Primăriei, nr. 1, 515800, judeţul Alba.
10. Selecţia şi evaluarea proiectelor în vederea obţinerii finanţării nerambursabile se va face de către Comisia de evaluare şi selecţionare în perioada 08.05.2025 – 12.06.2025.
11. Anunțul de participare a fost publicat în Monitorul Oficial al României, partea a VI-a, nr. 55 din data de 28.03.2025.