Administrație
Licitație de peste 900.000 de lei pentru modernizarea iluminatului public pe mai multe străzi din Sebeș, Petrești, Lancrăm și Răhău
Primăria Municipiului Sebeș a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru achiziția unor lucrări în cadrul proiectului „Modernizare sistem iluminat public în Municipiul Sebeș, str. Traian, Dorin Pavel (parțial) și în localitățile Lancrăm, Răhău și Petrești”. Valoarea totală a investiției, fără TVA este de 910.000 de lei.
În prezent, in municipiul Sebeş, se constata existenta unui iluminat public neconform, fara a fi realizate nivelele de iluminare recomandate de normele europene. Conform standardelor UE trebuie indeplinite o serie de cerinţe minime impuse, fara insa a supradimensiona sistemele.
Utilizarea corpurilor de iluminat cu LED conduce la reducerea cheltuielilor de întreţinere, deoarece nu mai este necesară înlocuirea periodică a sursei de lumină, singurele intervenţii necesare fiind pentru curăţarea periodică a părţii optice şi eventualele intervenţii la sistemul de alimentare cu energie electrică.
Realizarea unui iluminat corespunzător determină în special reducerea cheltuielilor indirecte, reducerea numărului de accidente pe timp de noapte, reducerea riscului de accidente rutiere, reducerea numărului de agresiuni contra persoanelor, îmbunătăţirea climatului social şi cultural prin creşterea siguranţei activităţilor pe durata nopţii.
Pentru modernizarea iluminatului public stradal din municipiul Sebeş se va realiza următoarea soluţie aprobată în cadrul documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii: modernizarea iluminatului public prin înlocuirea aparatelor de iluminat existente, cu aparate de iluminat cu tehnologie LED echipate cu un modul telegestiune – controller – (cate unul pentru fiecare aparat), înlocuirea kiturilor de montaj şi implementarea sistemului de telegestiune.
Soluţia tehnica constă în schimbarea corpurilor de iluminat respectiv montarea a 647 aparate de iluminat cu surse LED, după cum reies din calculele luminotehnice pentru iluminat rutier amplasate pe stâlpi existenţi.
Pentru alimentare se va utiliza reţeaua aeriană existentă. Având în vedere scăderea puterii instalate la nivelul întregului sistem, cât şi pentru fiecare circuit în parte, nu se impun măsuri speciale de suplimentare sau protejare a instalaţiilor electrice de alimentare.
Racordul la reţeaua LEA 0,4kV iluminat public existenţa se va face cu cleme de derivaţie cu dinţi tip CDD.
În cadrul proiectului se vor lua în calcul următoarele străzi:
- Sebeș: Strada Dorin Pavel, Strada Traian
- Petrești: Strada 1 Mai, Strada Progresului Tronson 1, Strada Poarta Cimitir, Strada C.D. Gherea, Strada Mihai Eminescu, Strada Decebal, Strada Săsească, Strada Liviu Rebreanu, Strada Oituz, Strada Meșteșugarilor, Strada Dumbrava, Strada 8 Martie, Strada Unirii, Strada Grădinii, Strada Progresului Tronson 2, Strada Energiei, Strada Rozelor, Strada Zambilelor, Strada Zorilor, Strada S. Bărnuțiu, Strada Alunei, Strada Salome.
- Lancrăm: Strada Ulița Veche, Strada Ulița de Jos, Strada Ulița de Mijloc, Strada Ulița de Sus, Strada Bisericii, Strada Scurta, Strada Jos, Strada Industrială.
- Răhău: Strada Principală, Strada Deasupra, Strada Școlii

Administrație
Dotări din fonduri europene pentru ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal Sebeș
Primăria Sebeș a obținut o nouă finanțare nerambursabilă europeană, în valoare de 14.583.059,67 lei, pentru proiectul „Dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal Sebeș”, în cadrul apelului de proiecte „Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor unităților sanitare/structurilor sanitare publice – dotare” – Programul Sănătate 2021-2027.
Obiectivul proiectului este îmbunătățirea calității serviciilor publice de sănătate, prin dotarea cabinetelor ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă și de digitalizare, în vederea creșterii calității serviciilor publice de sănătate în regim ambulatoriu.
Prin proiect se vor dota cu echipamente noi și moderne cabinetele în care se desfășoară activitatea ambulatorie: cabinetul de medicină internă, cabinetul de cardiologie, cabinetul de chirurgie – ortopedie și traumatologie, cabinetul de dermatovenerologie, cabinetul de endocrinologie, cabinetul de alergologie, cabinetul de obstetrică – ginecologie, cabinetul de oftalmologie și ORL, cabinetul de psihiatrie și neurologie, cabinetul de diabet și boli de nutriție, cabinetul de pneumologie, cabinetul de gastroenterologie, cabinetul de reumatologie, cabinetul ambulatoriu pediatrie și cabinetul ambulatoriu recuperare.
Se vor achiziționa echipamente medicale pentru activitatea ambulatorie pentru îmbunătățirea și creșterea calității serviciilor publice de sănătate prestate și se vor achiziționa echipamente IT și software pentru digitalizarea activităților ambulatoriului care conduc la modernizarea serviciului public de sănătate.
Totodată, se va realiza dotarea laboratoarelor care deservesc ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă.
Prin proiect se va dota laboratorul care deservește ambulatoriul integrat al spitalului – laboratorul de radiologie și imagistică medicală.
Printre cele mai importante echipamente medicale care vor intra în patrimoniul Spitalului Municipal Sebeș se află:
– computer tomograf 128 slices;
– sistem mamografic digital cu tomosinteză;
– linie completă pentru intervenții arteroscopice în ambulator;
– ecocardiograf;
– ecograf cu elastografie;
– EMG neurologie – 3 canale;
– ecograf 2D dedicat OG cu sondă convexă;
– dispozitiv pentru detectarea precoce și monitorizarea neuropatiei autonome periferice;
– ecograf cu sondă liniară și vestibulară;
– aparat de radiologie digital cu un post de grafie / scopie;
– analizor hematologie (hemoleucogramă).