Actualitate
Lotul 1 al Autostrăzii A10, dintre Alba Iulia și Sebeș, ar putea fi deschis parțial circulației cu ocazia Centenarului, în preajma zilei de 1 Decembrie 2018
Intenția, confirmată oficial în premieră pentru Ziarul Unirea, este una cât se poate de realizabilă, au dat asigurări atât coordonatorul de contract de pe lotul 1, Constantin Mazilu, cât și directorul adjunct al constructorului Impresa Pizzaroti, Eusebio Caretta.
Directorul adjunct al firmei constructoare Impresa Pizzaroti, Eusebio Caretta, a spus că acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, având în vedere că la momentul actual procentul de realizare este de 47-48% și trebuie să se ajungă la un stadiu fizic de 70% până în decembrie. ”Ar fi necesar un procent de realizare de 70% ca să se poată circula pe lotul 1 în decembrie, de la Sebeș la Alba Iulia. Acest lucru este posibil pentru că noi, în prezent, ne aflăm la 48%. Cu o mobilizare bună din partea noastră și dacă și autoritățile române vor urgenta rezolvarea problemelor care țin de ei (expropriere, avize), este posibil”, a spus Caretta.
În viitorul nod rutier de la Sebeș, constructorul a declarat că reprezentanții Muzeului Brukenthal lucrează foarte bine, iar cercetarea arheologică merge în paralel cu execuția lucrărilor.
La Lancrăm există un drum agricol, numit Calea Vacii, care va fi supratraversat. Pasajul (cu o deschidere) a fost proiectat și conceput pentru a se putea dezvolta acolo o zonă industrială, iar în prezent se lucrează la fundația supratraversării.
La supratraversarea drumului național, de la sensul giratoriu de la Lancrăm, s-a terminat de forat. Acolo există o singură deschidere, pentru că cerința obligatorie a beneficiarului, pe care constructorul o consideră foarte bună, este neadmiterea pilonilor de susținere a podurilor (supratraversărilor) în mijlocul autostrăzii.
La râul Sebeș există un pod cu patru deschideri (deschiderile se referă la numărul pilonilor de susținere a podurilor). Se lucrează la terasament, la umplutură, iar macaralele vor fi aduse săptămâna viitoare. Constructorul dă asigurări că va lucra intens în această zonă, însă fără a face abatere de la calitate sau proceduri.
La Valea Orzii (sau Valea Neagră), în cartierul Oarda din Alba Iulia, va fi realizat un pod cu trei deschideri peste vale, pe partea din stânga (direcția spre Oarda de Sus) și un pasaj rutier cu o deschidere pe partea dreaptă.
La viitorul pod peste Mureș, cu toate avizele obținute, s-a realizat o ”peninsulă” în râu pentru a se reuși forarea pilonilor. În prezent se mută din nou râul printre pilonii existenti, urmând să fie realizată o noua ”peninsulă”, în partea dinspre Limba, pentru a se fora ultimii doi piloni.
La nodul rutier Alba Iulia Sud se estimează că după 6 luni se poate trece la lucrări de structură, la sensul giratoriu, stadiul de execuție fiind foarte avansat. După podul rutier de la Limba urmează Alba Iulia Sud, unde se va putea ieși și intra pe autostradă, pe actuala centură a municipiului.
În cazul podului de peste râul Ampoi, toate grinzile sunt montate.
În zona balastierei Florea și a pasajului rutier peste drumul județean, mobilizarea este foarte bună. Aici vor fi construite pasaje rutiere cu o ”deschidere”.
Caretta a spus că probleme deosebite ar mai putea pune mutarea utilităților în zona nodului rutier Nord, zonă în care există două magistrale de apă, rețele de înaltă și medie tensiune, calea ferată peste care trebuie construit un pasaj. În prezent se realizeaza lucrări de relocare a celor două magistrale de apă (lucrare realizată în proporție de 25%), în zonă sunt două foreze și se excavează dealul de la Pârâul Iovului.
De asemenea, cel mai probabil începând cu luna mai va apărea necesitatea devierii temporare a traficului de pe DN1, ceea ce va atrage cel mai probabil o îngreunare a traficului și timpi mai mari de petrecut la volan.
Dacă lucrurile merg conform planului, constructorul dă asigurări că lotul 1 al Autostrăzii Sebeș – Turda va fi gata până la sfârșitul anului 2019. În prezent mobilizarea este caracterizată de reprezentanții Pizzaroti ca fiind una bună – 110 utilaje și 230 de oameni în șantier. ”Numărul muncitorilor și utilajelor va crește în perioada următoare, pe măsură ce se vor intensifica lucrările la nodul rutier Sebeș”, a afirmat Eusebio Caretta care a spus de asemenea că găsirea forței de muncă, în special a celei calificate, pune serioase probleme în România.
Lotul 1 are 17 kilometri, de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului, la ieşire din Alba Iulia. Proiectul prevede două noduri rutiere Alba Iulia Sud la km 8 şi Alba Iulia Nord la km 16 plus legătura cu autostrada A1, cea mai complexă lucrare. De lucrări se ocupă Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pomponio Construcţii SRL. Valoarea contractului este de 541.739.137, 21 de lei (fără TVA), semnat în 14 noiembrie 2014. Lucrările au început în 2 decembrie 2014 şi aveau termen inţial de finalizare 2 octombrie 2016. Toate lucrările efectuate pe Autostrada Sebeș – Turda sunt monitorizate de Ministerul Transporturilor, prin CNAIR, astfel încât să fie respectate termenele asumate pentru punerea acestora în circulaţie.
Autostrada Sebeş-Turda va avea o lungime totală de 70 de kilometri şi va traversa parțial judeţele Alba și Cluj, fiind împărţită în patru loturi.
Lotul doi are o lungime de 24,3 kilometri şi se întinde de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud, iar lotul trei, care are 12,5 km, se întinde de la intrarea în Aiud până la Decea. Ultimul lot are 16,3 km şi se termină în Turda.

Actualitate
Femeie de 53 de ani din Sebeș căutată de polițiști și familie, după ce a plecat de la domiciliu și nu s-a mai întors
Polițiștii din Alba caută o femeie care a dispărut din Municipiul Sebeș. Persoanele care pot oferi informații sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.
În seara zilei de 5 aprilie 2025, Poliția Municipiului Sebeș a fost sesizată de către un bărbat cu privire la faptul că sora sa a plecat de la domiciliu și nu s-a mai întors până în prezent.
Din primele cercetări efectuate de polițiști, a reieșit că COLHON ILEANA-DANIELA, în vârstă de 53 de ani, ar fi plecat, în dimineața zilei de 1 aprilie 2025, de la locuința sa, din Sebeș, și nu s-a mai întors până în prezent.
Femeia are următoarele semnalmente:
• 165 cm înălțime;
• 90 de kilograme;
• Păr scurt, brunet;
La momentul dispariției, purta pantaloni bleumarin, geacă bleumarin și pantofi sport.
Femeia a fost dată în urmărire, iar polițiștii au demarat, imediat după sesizare, activități de căutare, dar, până în prezent, nu a fost găsită.
Persoanele care pot da informații, în vederea identificării sale, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.