Sebeșeni
Lucrarea de master realizată de un tânăr din Sebeș a contribuit la transformarea unui cartier rău famat dintr-un oraș din Olanda
Cosmin Voişan, un tânăr din Sebeş, se remarcă în Olanda ca prin realizările sale din domeniul economic şi cel creativ. Este manager de vânzări la un furnizor global de materii prime pentru industria de rafinare din oţel inoxidabil şi aluminiu şi este pasionat de artă. Cosmin Voişan are 30 de ani şi s-a născut la Sebeş, unde a absolvit un liceu umanist.
A încercat să fugă de matematică până când a ajuns la facultate, la Timişoara, unde a realizat că matematica îi poate deschide foarte multe uşi. A absolvit Facultatea de Economie la Universitatea de Vest din Timişoara. Din 2010 a plecat în Olanda, unde a urmat un masterat în economia urbană, portuară şi a transporturilor la Erasmus School of Economics.
Începuturile pe piaţa muncii olandeze au fost în domeniul logisticii, la o firmă românească. În prezent, însă, Cosmin lucrează în domeniul vânzărilor.
Cea mai mare pasiune este pictura, care este pentru el un mod de auto-motivare şi de dezvoltare a creativităţii. Lucrarea de master realizată de Cosmin Voişan, despre dezvoltare urbană şi artă, a contribuit la transformarea unui cartier rău famat din Rotterdam, care se confrunta cu o rată mare a criminalităţii, într-unul foarte şic, în care arta a fost un catalizator pentru integrare şi coeziune socială, dar şi dezvoltare economică.
Cartierul a ajuns, în final, în topul celebrului site Lonely Planet, dedicat celor mai la modă cartiere care merită să fie vizitate, din Europa.
Într-un interviu amplu acordat ziarului comunităţii româneşti din Olanda, nieuwewortels.nl, Cosmin Voişan a povestit despre experienţa lui de tânăr student într-o ţară străină, dar şi despre realizările sale acolo. De când era elev la Sebeş, şi-a dorit să vadă un Rembrandt ”în realitate”, nu doar într-un album. ”Trebuie să spun că şi pasiunea mea pentru artă a contat atunci când am ales Olanda. Când eram în şcoala generală, îmi doream foarte mult să văd un Rembrandt. Şi am fost extrem de emoţionat când am ajuns, în cele din urmă, la Rijksmuseum în faţa unui tablou semnat de el. De altfel, tema tezei de masterat am ales-o cu inima. Am făcut o combinaţie de dezvoltare urbană cu artă, focalizată pe un cartier mai rău famat din Rotterdam, care se confrunta cu o rată mare a criminalităţii. Am ajutat, astfel, la transformarea acestui cartier într-unul foarte şic, în care arta a fost un catalizator pentru integrare şi coeziune socială, dar şi dezvoltare economică. Nu pot să spun cu certitudine că am avut un impact direct, dar la câteva luni după ce am terminat teza, profesorul coordonator mi-a spus că acel cartier a fost inclus de Lonely Planet (una dintre cele mai mari edituri de ghiduri de călătorie, n.r.) într-un top al celor mai la modă cartiere [care merită să fie vizitate] în Europa” le-a spus Cosmin, reporterilor de la nieuwewortels.nl.
Cosmin Voişan a plecat în Olanda în urmă cu 8 ani, cu gândul să studieze economia urbană, portuară şi a transporturilor, dar a rămas acolo. ”La început a fost nevoie de un an de pre-masterat în economie şi afaceri, ca să-mi echivalez şi completez cunoştinţele de matematică, finanţe, statistică aplicată şi microeconomie. A urmat anul de masterat propriu-zis la Erasmus School of Economics, un program în economia urbană, portuară şi a transporturilor, pentru care venisem, de fapt, şi care s-a bazat pe elaborarea politicilor în transport şi dezvoltare regională. Şi uite că s-au împlinit opt ani de atunci şi continui să fiu rezident al Olandei”, a mai spus Cosmin.
Tânărul se implică activ şi în viaţa comunităţii româneşti din Olanda. ”Încerc să fiu foarte apropiat, să fiu implicat, încerc să o unesc. Acum sunt chiar mai implicat, sunt membru fondator al Comunităţii Române de Afaceri (RBC, un proiect al Fundaţiei ROMPRO, n.r.), care are ca prim scop închegarea grupurilor de români din Olanda şi eficientizarea activităţilor, cât şi împărtăşirea de cunoştinţe şi informaţii. Sloganul meu, pe care îl folosesc foarte mult în ultimul timp şi care vine din România, este „unde-s doi, puterea creşte”. Noi, românii, putem să facem lucruri măreţe, dar doar dacă lucram împreună şi ne ajutăm reciproc. Ştii deja că eu mă ocup şi de criptomonede şi de activităţi financiare la bursă. Am vrut să împărtăşesc cunoştinţele mele şi altora, i-am consiliat pe cei interesaţi de acest domeniu”, a mai precizat Cosmin Voişan în interviul acordat ziarului comunităţii româneşti din Olanda.

Sebeșeni
Dariana Mureșan, o tânără de 19 ani din Sebeș, a câștigat Concursul de „Miss Bikini Race 2025”, desfăsurat la Păltiniș
Dariana Mureșan, o tânără de 19 ani din Sebeș, a câștigat sâmbătă, 8 martie 2025, marele premiu al celei de-a X-a ediții a concursului „Miss Bikini Race”, desfășurat în stațiunea Păltiniș.
De ziua lor, 12 fete și-au testat îndemânarea direct pe pârtie. Doar în costum de baie și clăpari, acestea au trebuit să facă față celor 6 probe, printre care cea de coborâre pe schiuri, darts cu baloane și inteligență. Iar cele 10 grade din termometre nici nu s-au simțit.
Dariana Mureșan, câștigătoarea concursului: „Sunt foarte entuziasmată și mă bucur de această reușită.”
Dan Gherman, organizator: „Peste 1000 de euro, atât cash, cât și vouchere sau chiar un sejur la una din zonele Sibiului, unde se poate relaxa un weekend întreg.”
Evenimentul dedicat doamnelor și domnișoarelor, care vor să experimenteze astfel de emoții pe pârtie, a ajuns la cea de-a 10-a ediție.
• Studentă la inginerie
Dariana Mureșan este studentă în anul I la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Anterior a absolvit cursurile Liceului cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” din Sebeș.
Are și alte pasiuni în afara practicării sporturilor de iarnă. A jucat și fotbal, când era în școala gimnazială. Acum este preocupată să-și perfecționeze abilitățile de programator 3D, pe care și le exercită deja în cadrul firmei familiei.