Știri din zonă
Manifestări culturale organizate la Roşia de Secaş
Zilele trecute, la Roşia de Secaş au avut loc ample manifestări culturale, organizate de Primăria şi Consiliul Local Roşia de Secaş, Asociaţiunea ASTRA, Despărţământul „Timotei Cipariu” Blaj şi Cercul ASTRA „Ion Blăjan” Roşia de Secaş.
Cuvântul de bun venit al tânărului primar Bogdan Vasile Nicolae a marcat deschiderea manifestărilor, debutând cu inaugurarea Biblionetului. După prezentarea făcută de directorul Căminului Cultural „Ion Blăjan”, Felicia Bogdan, au luat cuvântul prof. Mioara Pop, director al Bibliotecii Judeţene Alba „Lucian Blaga”, coordonatorul programului Biblionet în judeţul Alba, Steliana Armian, trainerul Biblionet Alba, Ramona Mărginean şi coordonatorul regional IREX Braşov, reprezentantul Fundaţiei IREX în România, Szocs Josef. Nu a lipsit nici slujba religioasă efectuată de preotul paroh Ovidiu Pop.
A urmat apoi, în sala Căminului Cultural din Roşia de Secaş, un moment evocator, „Scriitorii la ei acasă”, un veritabil cenaclu literar cu public, în care scriitorii născuţi în această comună „islandeză” (Islanda este ţara cu cei mai mulţi scriitori) au depănat amintiri şi au vorbit despre satul natal, oamenii şi tradiţia locală, dar mai ales despre cărţile lor. Prof. Adelina Fekete, fiică a satului, a citit o povestire savuroasă despre satul de altădată, iar epigramistul Ioan Mărginean a delectat publicul. Deşi Roşia de Secaş deţine un adevărat record în ceea ce priveşte oamenii de condei, având opt scriitori dintre care şase în viaţă, au fost prezenţi doar Ioan Popa, Gligor Haşa, Vistian Goia şi Ilie Muntean. De asemenea, dr. Monica Grosu, invitată specială, a remarcat gradul înalt de cultură al acestei comune aflată la periferia geografică a judeţului Alba.
Un alt moment mult aşteptat a fost lansarea monografiei satului Tău, „Tăul şi tăuşenii” – monografie sentimentală a autorilor Gligor Haşa şi Ioan Mihălţan, prezentată de prof. Ioan Popa. Încheind „Trilogia disperării”, Ilie Muntean şi-a prezentat cea de-a treia carte, „Omul inexistent”.
Lucrările Adunării Anuale ASTRA au fost conduse de prof. Silvia Pop, preşedintele ASTRA Blaj, în prezenţa a numeroşi invitaţi, delegaţi ASTRA şi, implicit, a publicului. Încheierea manifestărilor a fost marcată de un scurt program artistic susţinut de Grupul folcloric „Ion Blăjan” Roşia de Secaş.

Știri din zonă
Consiliul Județean Alba înfințează un adăport pentru câinii fără stăpân, la Câlnic
Consiliul Județean Alba vine în ajutorul primăriilor din județ, prin înființarea, la Câlnic, a primului adăpost de câini fără stăpân, care va deservi Unitățile Administrativ Teritoriale din Alba.

Un prim pas a fost făcut luni, 7 aprilie 2025, în ședința Consiliului Județean Alba, prin aprobarea încuviințării cererii adresate Consiliului Local al Comunei Câlnic pentru transmiterea imobilului – teren (5000mp), din domeniul public al Comunei Câlnic și din administrarea Consiliului Local al Comunei Câlnic, în domeniul public al Județului Alba și în administrarea Consiliului Județean Alba, în vederea construirii adăpostului de câini fără stăpân.
Adăpostul de câini, cu o capacitate maximă de 200 de locuri, va fi construit din bugetul local al Consiliului Județean Alba. Adițional, se vor crea spații pentru preluarea animalelor de talie mare, medie și mică, care au fost supuse la rele tratamente și au fost confiscate de către Poliția Animalelor, obligația de găzduire a acestor animale revenind Consiliului Județean Alba.
Pentru operaționalizarea adăpostului de animale se va constitui o Asociație de Dezvoltare Intracomunitară (ADI), iar până în acest moment 69 de UAT-uri de pe raza județului Alba și-au exprimat acordul de principiu. Urmează constituirea legala a ADI-ului, prin Hotărâri ale Consiliului Județan și UAT-urilor membre, elaborarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și execuția propriu zisă a adăpostului de câini de la Câlnic.
„Deși Consiliul Județean Alba nu are obligatii legale în gestionarea câinilor fără stăpân, acestea fiind în sarcina UAT-urilor, am înțeles nevoia și necesitatea creării acestui adăpost. Este un nou pas spre creșterea calității vieții în județ, prin asigurarea siguranței locuitorilor din Alba, dar și a animalelor fără stăpân sau celor supuse unor rele tratamente”, a precizat George Rotar, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.