Actualitate
Mititeii – o nouă sursă de poluare la Sebeş?
Piaţa agroalimentară din municipiul Sebeş, este una din cele mai bine aprovizionate cu produse în general româneşti, loco, şi multe dintre acestea bio, naturale.
Tocmai de aceea ea este şi mereu aglomerată, adică căutată. Dacă sub aspectul aprovizionării nu prea ai ce băga de vină, când este vorba de aspectul comercial, adică de starea materială a pieţii nu prea ai ce lăuda. Ba dimpotrivă. Piaţa aglomerată arată chiar rău, fiind printre cele mai prăfuite, ruginite şi murdare din judeţ, cu totul contrastant cu imaginea municipiului Sebeş de cel mai dezvoltat oraş. Cum e şi firesc, primăria, după ce a rezolvat problema pieţii industriale, s-a gândit să modernizeze şi piaţa agroaindustrială. Şi a început procesul cu zona cea mai căutată, aromată şi… gustoasă, aceea a producătorilor de mici, celebri mici de sebeş şi Daia Română. În zona aceasta din piaţă erau amenajate mai multe cuptoare, cu grătare şi coşuri de fum astfel că, în aer liber, se prăjeau în voie gustoşii şi apetisanţii mititei. Nu ştiu cui i-o fi venit ideea, dar s-a hotărât că acele cuptoare cu grătare şi coşuri pentru fum, să fie boxate, adică băgate într-un fel de chioşcuri, în ideea, probabil, de a da un aspect civilizat, curat şi în care siguranţa alimentară să fie la înălţime. Boxele vor fi scoase la licitaţie contra sumei de 1800 de lei/lună, preţul de pornire. Numai că, discutând cu comercianţii de mititei, aceştia ne-au declarat că va fi imposibil să gătească mici în gheretele respective, pentru că odată ce se încing, grătarele produc căldură, fum şi gaze care odată închise, nu pot fi suportate de comercianţi. Poluarea atâta cât există se mută deci în interiorul boxelor, pentru că fumul şi gazele tot nu pot fi stopate, odată ce ies şi pe coşurile grătarelor! O investiţie din care cu siguranţă îi va îndepărta din zonă pe producătorii şi comercianţii de mici. De altfel ei s-au şi reorientat în sensul că s-au mutat cu grătarele în alte părţi din piaţă, adică s-au aciuat fiecare pe unde au putut, în zone care au fost deja licitate de alţi comercianţi, adică au subînchiriat câte un locşor. Aşa că acum, tradiţionala zonă a rămas goală, cu boxele goale, iar fumul şi gazele îşi văd de treabă şi nici nu văd cum pot fi stopate atâta vreme cât micii au regimul lor pe grătare. Unde mai pui că şi preţul unui mititel a crescut de la 2,5 lei la 3 lei, probabil pentru a acoperi costul cu termopanul. Şi apoi ce mai contează un fumuleţ şi un miros de mititei, într-un oraş în care poluarea produsă de coloşii industriali este la ea acasă şi nu o îngrădeşte nimeni!
G. C.

Actualitate
Șofer de 35 de ani din Sebeș cercetat de polițiști, după ce a lovit o motocicletă pe o stradă din Blaj
Joi, 17 aprilie 2025, în jurul orei 11.55, polițiștii din Blaj au fost sesizați, prin 112, cu privire la faptul că, pe strada Simion Bărnuțiu din Municipiul Blaj, a avut loc un eveniment rutier.
Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că un bărbat de 35 de ani, din Municipiul Sebeș, în timp ce conducea un autoturism, ar fi efectuat manevra de întoarcere, nu s-ar fi asigurat corespunzător și a acroșat o motocicletă condusă de o tânără de 18 ani, din localitatea Șona, județul Alba.
În urma evenimentului rutier, tânăra de 18 ani a suferit leziuni corporale ușoare, fiind transportată la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale.
Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.