Actualitate
Motivele pentru care este anchetat Traian Berbeceanu și dosarele în care este implicat | Sebesinfo.ro
Sebesinfo.ro | Comisarul Traian Berbeceanu, seful BCCO Alba Iulia, a fost ridicat, miercuri, de la locuința sa din Deva, în urma unor percheziții, și dus la audieri la Alba Iulia, fiind învinuit de favorizarea infractorului, sprijinirea unui grup infracțional nestructurat, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fiind implicat în mai multe dosare aflate în cercetare.
Potrivit rezoluției Parchetului este vorba despre ”sprijinirea unui grup infracţional nestructurat – gruparea Biriescu; favorizarea infractorului privind pe soţii Biriescu; favorizarea infractorului privind pe Cupeţiu Dorin; sprijinirea unui grup infracţional nestructurat – gruparea Litera/Simota); favorizarea infractorului privind cauza Litera/Simota, începută în 2004 şi epuizată în 2012; omisiunea sesizării organelor judiciare – faptă continuă începută în 2004 până în 2012, privind cauza Litera/Simota); mărturie mincinoasă – declaraţia de martor într-un dosar; fals în declaraţii”.
*Membrii grupării infracționale implicate în comerț cu carburanți se lăudau la telefon că beneficiază de protecția lui Traian Berbeceanu
În primul dosar, urmărirea penală s-a început la sfârșitul lunii iulie 2012 faţă de învinuiţii B.T.G., B.A.R., D.M.R., D.G.T., M.G.L. și D.A., procurorii precizând că aceștia, începând cu anul 2003 până în prezent, au constituit un grup infracţional nestructurat, în scopul ca, în calitate de asociaţi şi administratori la mai multe firme din Hațeg și Simeria, societăţi comerciale afiliate ori controlate de aceştia, folosindu-se de mai multe firme fantomă special create şi/sau folosite în scopuri infracţionale au derulat operaţiuni comerciale şi financiare fictive – fraudă tip carusel, privind comerţul cu carburanţi şi alte produse petroliere (solvenţi, bitumuri, combustibili pentru focare), modalitate prin care a fost prejudiciat bugetul statului cu sume importante de bani, obţinute prin sustragerea de la plata accizelor, impozitului pe profit şi TVA-ului.
Se pare că liderii acestui grup infracțional foloseau un număr foarte mare de societăţi comerciale, pe care le controlau direct sau prin intermediari, în special prin rude sau cunoştinţe apropiate, care erau de încredere.
Fiecare membru al grupării cunoştea activitatea întregului grup, chiar dacă se foloseau mai multe societăţi intermediare în care aparent, doar unii dintre aceştia deţineau calităţile scriptice de asociat şi/sau administrator, susnumiţii colaborând între ei, împărţindu-şi sarcinile, putând conta oricând pe ajutorul oricăruia dintre membrii (aspect ce reiese expres şi din interceptările convorbirilor telefonice autorizate şi restul materialului probator administrat – declaraţiile învinuiţilor şi martorilor).
”Cu privire la ceastă grupare, există probe că a fost sprijinită în activitatea infracţională derulată, mai ales prin protecţie, de angajaţi ai autorităţilor statului cu atribuţii judiciare, din jud. Hunedoara, respectiv de şeful BCCO Alba – cms. şef Berbeceanu Traian şi probabil şi de alte persoane, deocamdată neidentificate cert”, se arată în rezoluția Parchetului.
Anchetatorii au stabilit că liderii grupării au dat de înțeles că anumiţi reprezentanţi ai autorităţilor abilitate cu atribuţii de control ale statului sunt de partea lor, împrejurare datorită căreia au ajuns să se creadă de neatins. Mai mult, din convorbirile telefonice rezultă că aceștia se lăudau că ar fi beneficiat de protecţia lui Traian Berbeceanu.
”Acest fapt, respectiv protecţia asigurată, prin trecerea timpului şi derularea activităţilor infracţionale în mod continuu de către învinuiţi, a şi determinat producere către bugetul statului a unor prejudicii foarte mari, stopate doar de intervenţia organelor de urmărire penală de la DIICOT, S.T. Alba Iulia. Astfel de activităţi ilegale, erau desfăşurate de soţii B. de foarte mult timp, iar tupeul acestora de a cesiona societăţile comerciale folosite, chiar şi în timpul controlului, a cărui amânare o solicitau în prealabil, este sugestivă pentru dovedirea încrederii acestora în protecţia autorităţilor”, spun anchetatorii.
Se pare că unele persoane audiate au confirmat în declarațiile lor legătura deosebită stabilită între liderii grupării şi șeful BCCO Alba Iulia iar anchetatorii consideră că ”din cauza sprijinirii grupului şi deconspirărilor realizate cu privire la cauză de către Berbeceanu Traian, nu s-a reuşit probarea cauzei la întreaga ei dimensiune, respectiv nu s-a putut ajunge la persoanele care se ocupau în rafinării sau care erau în linie, imediat după acestea, persoane care vindeau produsele obţinute sau contrafăcute către liderii grupării”.

Actualitate
Marți, 15 aprilie 2025: Vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș
Marți, 15 aprilie 2025, începând cu ora 16.00, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș, va avea loc vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, a iconarului Florin Nicolae Poenariu.
Locuitor al satului Laz, pictorul este un descendent al Poienarilor, cunoscuta familie de iconari care, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a activat neîntrerupt, numeroase generații de zugravi, realizând icoane și cruci care au ocupat un loc de cinste atât în biserici, cât și în case ale credincioșilor din localități de pe Valea Sebeșului sau din alte zone ale Transilvaniei.
Florin Nicolae Poenariu duce mai departe arta predecesorilor săi, compozițiile sale fiind redate pe sticlă manufacturată, folosind o cromatică caldă pe fundaluri în care, adesea, se regăsește foița de aur. Valoarea lucrărilor sale este dată nu numai de pictura executată meșteșugit, ci și de ramele pe care iconarul le cioplește cu măiestrie, în decorația cărora se regăsesc numeroase motive tradiționale românești.
Absolvent al Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș, Florin Nicolae Poenariu a deprins meșteșugul de la mătușa sa Maria Deac Poenariu, iar din 2007 lucrează în atelierul său de pictură amenajat în casa din Laz în care locuiește. În 2008 a expus în cadrul Salonului național de icoane de la Aiud, pentru ca în anii care au urmat să fie prezent cu icoane și la alte expoziții de grup, precum cele organizate la Alba Iulia (2010, 2014), Sebeș (2014, 2015), București (2017, 2018). Au urmat numeroase expoziții personale: Alba Iulia (2015, 2016, 2017, 2018, 2022), Sebeș (2015), Câlnic (2016), Orăștie (2016), Cluj-Napoca (2016), Sibiu (2017, 2018, 2019), Galați (2022), Timișoara (2024) și Potsdam – Germania (2024).
În anul 2017, a câștigat premiul al II-lea la concursul național „Icoana ortodoxă – Lumina credinței”, organizat la Patriarhia română, iar un an mai târziu a fost răsplătit cu premiul I la expoziția națională de icoane „Icoana – credință și tradiție”, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. În 2019, Patriarhia română i-a recunoscut meritele în ducerea mai departe a artei icoanei, acordându-i medalia „Omagiu Satului Românesc”.
Din anul 2020, este „Tezaur uman viu”, titlu acordat de Ministerul Culturii (în cadrul unui program inițiat de UNESCO) ca recunoaștere a meritelor sale în păstrarea și transmiterea în rândul comunității din care face parte, dar și în afara ei, a artei creării icoanei.
În deschiderea vernisajului, va avea loc un recital de cântece pascale susținut de Școala de muzică „DoReMi” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, coordonată de prof. Alexandra Pamfilie.
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 15-30 aprilie 2025, putând fi vizitată gratuit de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.00.