Administrație
Municipalitatea din Sebeș investește peste 1.000.000 de lei pentru achiziționarea unuia din cele mai performante sisteme automate de monitorizare a calității aerului
Municipalitatea din Sebeș a demarat procedura de achiziție a unui sistem automat de monitorizare a calității aerului. Acesta va monitoriza principalii poluanți rezultați din activitățile industriale (monoxid de carbon, dioxid de sulf, oxizi de azot, ozon, pulberi în suspensie, benzen, formaldehida), precum și datele meteo.
Sistemul va fi integrat într-o cabină termoizolată de tip container, cu omologare RAR, putându-se poziționa astfel în diferite puncte de pe raza UAT Sebeș.
Rezultatele determinărilor vor fi publice, prin intermediul site-ul Primăriei Municipiului Sebeș și prin afișare pe un panou video exterior care va fi amplasat în proximitatea sensului giratoriu de pe strada Valea Frumoasei.
“O componentă importantă în strategia de dezvoltare durabilă a Sebeșului o reprezintă calitatea mediului înconjurător. Am făcut pași concreți în acest sens, pornind de la referendumul local de consulare a populației, care ne-a certificat interesul cetățenilor pentru acest domeniu, continuând cu vizita ministrului mediului, Grațiela Gavrilescu, ocazie cu care am fost informați că Agenția pentru Protecția Mediului Alba va fi dotată cu un autolaborator de care poate beneficia și Municipiul Sebeș, fiindu-ne recomandată achiziționarea unui sistem automat de monitorizare a calității aerului.
Toate demersurile au fost parcurse conform consultanței oferite de specialiștii din Ministerul Mediului, astfel încât rezultatele măsurătorilor să fie puse la dispoziția autorităților de mediu și recunoscute ca atare.”
Valoarea estimată a investiției este de 1.372.898,19 lei fără TVA.
Anunțul de participare pentru achiziție a fost publicat în sistemul electronic de achiziții publice în data de 12.06.2019.

Administrație
Dotări din fonduri europene pentru ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal Sebeș
Primăria Sebeș a obținut o nouă finanțare nerambursabilă europeană, în valoare de 14.583.059,67 lei, pentru proiectul „Dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal Sebeș”, în cadrul apelului de proiecte „Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor unităților sanitare/structurilor sanitare publice – dotare” – Programul Sănătate 2021-2027.
Obiectivul proiectului este îmbunătățirea calității serviciilor publice de sănătate, prin dotarea cabinetelor ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă și de digitalizare, în vederea creșterii calității serviciilor publice de sănătate în regim ambulatoriu.
Prin proiect se vor dota cu echipamente noi și moderne cabinetele în care se desfășoară activitatea ambulatorie: cabinetul de medicină internă, cabinetul de cardiologie, cabinetul de chirurgie – ortopedie și traumatologie, cabinetul de dermatovenerologie, cabinetul de endocrinologie, cabinetul de alergologie, cabinetul de obstetrică – ginecologie, cabinetul de oftalmologie și ORL, cabinetul de psihiatrie și neurologie, cabinetul de diabet și boli de nutriție, cabinetul de pneumologie, cabinetul de gastroenterologie, cabinetul de reumatologie, cabinetul ambulatoriu pediatrie și cabinetul ambulatoriu recuperare.
Se vor achiziționa echipamente medicale pentru activitatea ambulatorie pentru îmbunătățirea și creșterea calității serviciilor publice de sănătate prestate și se vor achiziționa echipamente IT și software pentru digitalizarea activităților ambulatoriului care conduc la modernizarea serviciului public de sănătate.
Totodată, se va realiza dotarea laboratoarelor care deservesc ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă.
Prin proiect se va dota laboratorul care deservește ambulatoriul integrat al spitalului – laboratorul de radiologie și imagistică medicală.
Printre cele mai importante echipamente medicale care vor intra în patrimoniul Spitalului Municipal Sebeș se află:
– computer tomograf 128 slices;
– sistem mamografic digital cu tomosinteză;
– linie completă pentru intervenții arteroscopice în ambulator;
– ecocardiograf;
– ecograf cu elastografie;
– EMG neurologie – 3 canale;
– ecograf 2D dedicat OG cu sondă convexă;
– dispozitiv pentru detectarea precoce și monitorizarea neuropatiei autonome periferice;
– ecograf cu sondă liniară și vestibulară;
– aparat de radiologie digital cu un post de grafie / scopie;
– analizor hematologie (hemoleucogramă).