Învățământ-Cultură
Municipiul Sebeş – campion la capitolul modernizării unităţilor de învăţământ
În intervalul dintre sfârşitul anului şcolar şi începutul altuia nou, în municipiul Sebeş, aşa cum ne-a informat viceprimarul Adrian Bogdan, se duce o muncă susţinută pentru modernizarea, sub multe aspecte, a unităţilor de învăţământ din arealul urbei.
Amabil şi preocupat să ne prezinte realitatea chiar la faţa locului, edilul „secund” al Sebeşului ne-a invitat să vedem cu ochi „obiectivi” activităţile concrete care au loc pe „şantierele” amenajate în incinta sau în proximitatea instituţiilor şcolare.
Am vizitat astfel Şcoala Gimnazială nr. 2 din Sebeş, având-o directoare pe Iulia Iftime Paulescu, şi Şcoala Gimnazială Petreşti, al cărei director este Vasile Bâtiu. Pentru Şcoala Gimnazială nr. 2, în anul 2008 s-a virat din bugetul local suma totală de 3.010.782,78 lei către contul bancar al Bisericii Evanghelice, în scopul cumpărării unităţii şcolare. De atunci aceasta este în „administrarea” primăriei, anul acesta alocându-i-se pentru reparaţia faţadei 535.000 lei. Tot cu bani publici s-au realizat aici achiziţii de laptop-uri şi videoproiectoare, introducerea reţelei de internet, mărirea numărului de scaune, băncuţe şi dulapuri noi. Şcoala Gimnazială din Petreşti beneficiază şi ea de 355.720 lei pentru reparaţii de proporţii la interior şi exterior. Muncitorii firmei de construcţii lucrau de zor la ora sosirii noastre la faţa locului, pentru că timpul se scurge repede, iar la sfârşitul lunii august lucrarea trebuie recepţionată. Grădiniţa cu program prelungit din Petreşti a fost supusă unor lucrări de înnoire a infrastructurii finalizate în anul 2009, iar Şcoala Primară Petreşti a beneficiat de modernizări finalizate în 2010, primăria suportând 60% din costurile investiţiei. Şi terenurile de sport ale acestor instituţii şcolare arată impecabil.
Colegiului Naţional „Lucian Blaga” i-a fost alocată în acest an suma de 60.000 lei pentru reparaţii curente (refuncţionalizarea la parametri înalţi a centralei termice din internat, repararea motocositoarelor şi a sistemului de supraveghere video, lucrări de înnoire a holurilor, casei scărilor, a cancelariei şi încăperilor cu destinaţie de birou) şi alţi 30.000 lei pentru achiziţionarea de licenţe soft.
Şi Liceul Tehnologic „Silviu Cărpinişanu” are „direcţionată” pentru reparaţii curente suma de 62.040 lei. Din acest disponibil bănesc: 39.000 lei vor fi folosiţi pentru repararea scărilor interioare, zugrăvirea holurilor şi vopsitul lemnăriei interioare a clădirii de pe strada Dorin Pavel nr. 2, 1.100 lei vor fi întrebuinţaţi pentru recondiţionarea holului clădirii Şcolii nr. 1 de pe strada Ştefan cel Mare, iar 10.040 lei vor fi utilizaţi pentru repararea canalizării imobilului de pe strada Viilor nr. 2, precum şi pentru întreţinerea tuturor celor şase clădiri aflate în administrarea unităţii liceale.
Acest avânt al „îmbrăcării” în „straie noi” a unităţilor educative ale Sebeşului trădează bunele intenţii ale administraţiei locale care se gândeşte la confortul sporit al elevilor la locul de studiu. E clar, aşadar, că dezvoltarea economică substanţială a acestei urbe îşi pune amprenta şi asupra aspectului modern al centrelor ei educaţionale.
Ioan Adrian POPA

Învățământ-Cultură
Performanță remarcabilă reușită de profesoara Elena Damian, de la Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș: Patru elevi calificați la etapa națională a Olimpiadei de Istorie
Patru elevi ai Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș îndrumați de doamna profesoară Damian Elena, s-au calificat la etapa națională a Olimpiadei de Istorie, câte unul din fiecare clasă de liceu la care predă.
Astfel, Hațegan Lucian-Cosmin (clasa a IX-a F), Cioca Cristiana (clasa a X-a F), David Luoana (clasa a XI-F) și Vasinc Damaris (clasa a XII F).
Profesionalismul și dedicarea au adus și în acest an rezultate deosebite. Doamna profesor va însoți lotul olimpic la Olimpiada Națională de Istorie, care va avea loc în perioada 14-18 aprilie 2025, la Piatra Neamț.
Mult succes tuturor!