Administrație
Municipiul Sebeș la un pas de o nouă finanțare nerambusabilă de 2 milioane de lei pentru modernizarea iluminatului public
Proiectul „Modernizare sistem de iluminat public în Cartierul Valea Frumoasei, str. Mihail Kogălniceanu, str. Mircea cel Mare, str. Sava Henția și extindere sistem de iluminat public pe str. Fântânele din Municipiul Sebeș” a fost admis în urma verificării conformității administrative și eligibilității cererii de finanțare.
Proiectul propune modernizarea sistemului de iluminat public al Municipiului Sebeș în cartierul Valea Frumoasei, strada Mihail Kogălniceanu, strada Mircea cel Mare, strada Sava Henția și extinderea sistemului de iluminat public pe strada Fântânele, zone în care domeniul public este înscris în cartea funciară, cerință de eligibilitate în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020 – Axa 3.1C Iluminat Public, Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, PI 3.1. Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul locuințelor, Operaţiunea C – Iluminat Public.
Lungimea sistemului de iluminat public care va fi modernizat prin aportul fondurilor europene nerambursabile este de 7,465 km. După punerea în practică a investiției se va realiza scăderea consulului de energie electrică și scăderea anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Printre lucrările din cadrul investiției se află:
- Montarea de corpuri de iluminat LED cu eficiență energetică ridicată, durată mare de viață (ex.> 100.000 ore de funcționare) și care permit reglarea fluxului luminos prin sistem de telegestiune;
- Montarea de sisteme alternative de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie care vor înmagazina energia captată în acumulatori, sistemul de iluminat public urmând a consuma energia colectată pe timpul nopții;
- Montarea a 71 stâlpi metalici din care 11 extindere sistem de iluminat public pe strada Fântânele, 35 în cartierul Valea Frumoasei – zona blocuri, iar 25 stâlpi suplimentari în zonele care necesită acest lucru pentru obținerea uniformității luminoase și 2005 de metri de linie electrică subterană de iluminat (LES);
- Demontarea a 176 console de lămpi și 352 cleme de prindere;
- Demontarea corpurilor de iluminat cu un consum ridicat de energie electrică, lămpi stradale cu vapori de sodiu, existente în număr de 176 de bucăți;
- Demontarea a 19 stâlpi din beton din cartierul Valea Frumoasei;
- Implementarea sistemului de telegestiune a iluminatului public care va fi implementat la nivelul intregului obiectiv și va asigura contolul individual al fiecarui corp de iluminat (astfel încât fiecare corp de iluminat să poată fi pornit/oprit sau să i se regleze intensitatea luminoasă în mod automat conform unor programe prestabilite); sistemul va permite interconectarea cu o platformă de terță parte prin intermediul unei interfețe programabile de aplicatii (API);
- Sistemul de telegestiune va fi coordonat din clădirea situată pe strada Lucian Blaga nr. 45 A, Sebeș, care apartine primăriei.
Conform devizului general, valoarea totală a investiției este de 2.103.881,86 lei (tva inclus).

Administrație
Dotări din fonduri europene pentru ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal Sebeș
Primăria Sebeș a obținut o nouă finanțare nerambursabilă europeană, în valoare de 14.583.059,67 lei, pentru proiectul „Dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal Sebeș”, în cadrul apelului de proiecte „Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor unităților sanitare/structurilor sanitare publice – dotare” – Programul Sănătate 2021-2027.
Obiectivul proiectului este îmbunătățirea calității serviciilor publice de sănătate, prin dotarea cabinetelor ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă și de digitalizare, în vederea creșterii calității serviciilor publice de sănătate în regim ambulatoriu.
Prin proiect se vor dota cu echipamente noi și moderne cabinetele în care se desfășoară activitatea ambulatorie: cabinetul de medicină internă, cabinetul de cardiologie, cabinetul de chirurgie – ortopedie și traumatologie, cabinetul de dermatovenerologie, cabinetul de endocrinologie, cabinetul de alergologie, cabinetul de obstetrică – ginecologie, cabinetul de oftalmologie și ORL, cabinetul de psihiatrie și neurologie, cabinetul de diabet și boli de nutriție, cabinetul de pneumologie, cabinetul de gastroenterologie, cabinetul de reumatologie, cabinetul ambulatoriu pediatrie și cabinetul ambulatoriu recuperare.
Se vor achiziționa echipamente medicale pentru activitatea ambulatorie pentru îmbunătățirea și creșterea calității serviciilor publice de sănătate prestate și se vor achiziționa echipamente IT și software pentru digitalizarea activităților ambulatoriului care conduc la modernizarea serviciului public de sănătate.
Totodată, se va realiza dotarea laboratoarelor care deservesc ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă.
Prin proiect se va dota laboratorul care deservește ambulatoriul integrat al spitalului – laboratorul de radiologie și imagistică medicală.
Printre cele mai importante echipamente medicale care vor intra în patrimoniul Spitalului Municipal Sebeș se află:
– computer tomograf 128 slices;
– sistem mamografic digital cu tomosinteză;
– linie completă pentru intervenții arteroscopice în ambulator;
– ecocardiograf;
– ecograf cu elastografie;
– EMG neurologie – 3 canale;
– ecograf 2D dedicat OG cu sondă convexă;
– dispozitiv pentru detectarea precoce și monitorizarea neuropatiei autonome periferice;
– ecograf cu sondă liniară și vestibulară;
– aparat de radiologie digital cu un post de grafie / scopie;
– analizor hematologie (hemoleucogramă).