Rămâi conectat

Actualitate

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș: Atelierul de restaurare și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră – participare record al tinerilor voluntari

sebesinfo.ro

Publicat

în

S-a încheiat cea de-a patra ediție a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”, eveniment desfășurat la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, în perioada 1-9 august 2024.

Ajuns la cea de-a patra ediție, workshop-ul „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”, organizat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, s-a bucurat de o participare record, 19 voluntari luând parte la activitățile teoretice și practice propuse de către organizatori.

Evenimentul, conceput ca un curs practic, a avut ca principal obiectiv familiarizarea  participanților cu principiile, materialele și tehnicile de lucru specifice restaurării și conservării pietrei. Activitățile s-au desfășurat, în cea mai mare parte, în grădina muzeului municipal din Sebeș, existând însă și alte două puncte de lucru: unul în cimitirul evanghelic din localitate, iar celălalt la Câlnic, la biserica evanghelică din ansamblul cetății.

În prima zi a workshop-ului, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, participanții au luat contact cu noțiuni teoretice referitoare la piatră, audiind prelegeri ale căror teme le-au permis să cunoască tipurile de roci folosite ca materiale de construcție de-a lungul timpului, proprietățile lor, tipurile de degradări pe care acestea le suferă, cauzele și mecanismele producerii lor, precum și tehnicile de restaurare și de conservare a materialului litic.

Ulterior, în cadrul activităților practice, au fost restaurate și conservate șase piese datând din epoca romană (două altare votive, doi lei funerari, un sarcofag de copil și un con de pin funerar) și două din epoca medievală (un fragment de ancadrament și un sarcofag în stare fragmentară). De asemenea, au fost începute lucrări de conservare și restaurare la două monumente funerare, unul al greavului Nicolaus de Câlnic, datând de la sfârșitul secolului al XIII-lea, descoperit recent la biserica evanghelică din Câlnic, iar celălalt al părinților lui Carl Filtsch,  Karoline și Josef, datând din secolul al XIX-lea, și aflat într-o stare avansată de degradare. Lucrările la aceste monumente vor continua în perioada următoare, urmând a fi finalizate la ediția de anul viitor.

Toate monumentele au fost tratate împotriva agenților de degradare biologici și, ulterior, curățate. Unele dintre ele au avut nevoie și de consolidări, precum și de îndepărtarea materialelor incompatibile adăugate la reparații din trecut, cum ar fi cazul monumentului funerar al familiei Filtsch, al cărui soclu era acoperit cu o tencuială pe bază de ciment. Aceste intervenții au fost benefice pentru monumentele asupra cărora s-a intervenit, ducând la stoparea degradărilor și la schimbarea aspectului acestora, ajungând mult mai apropiat de cel inițial.

O experiență deosebit de utilă s-a dovedit a fi și deplasarea la Câlnic, unde, pe lângă vizitarea cetății înscrise în patrimoniul mondial UNESCO, cu un ghidaj de înaltă clasă asigurat de acad. Marius Porumb, s-a intervenit pentru stabilizarea lespezii funerare amintite mai sus, consolidându-se întreaga sa suprafață, pentru a se preveni degradări ulterioare, care i-ar fi putut afecta atât valoarea artistică, cât și pe cea documentară.

Acum, la încheierea workshop-ului se cuvine să-i amintim pe toți cei implicați, participanți, coordonatori și organizatori, și să le mulțumim și pe această cale pentru entuziasmul și profesionalismul de carte au dat dovadă, în cadrul activităților pe care le-au desfășurat, și să-i îndemnăm să cultive frumoasele legături de prietenie care s-au înfiripat acum și, mai mult, să revină și la următoarele ediții pe care dorim să le organizăm.

Au participat, în calitate de voluntari: Ioana Oprișa, Alexandra-Paula Sicoe, Gabriela Bălan, Horațiu Popa, Iris Breaz, Florin Ispas, Paul Daniel Modi, Leea Maura Sântoma, Claudia Siceanu, Anamaria Molnar, Cristian David Peţan Mudaci, Miruna Sav Pavelescu, Petre Vlad, Diane Popa, Darian Popa, Samir Popa, Dragoș Borza, Iulian Pop și Raul Pop, coordonați de dr. Sidonia Petronela Olea, expert restaurare bunuri culturale mobile, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, lect. univ. dr. Călin Anghel, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și dr. Radu Totoianu, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Astăzi, 12 noiembrie 2024, se împlinesc 100 de ani de la moartea pictorului Hermann Meuselbach (1858-1924)

sebesinfo.ro

Publicat

în

Născut la 28 ianuarie 1858, în Eischleben, lângă Ichtershausen, în Turingia (Germania), Hermann Meuselbach a studiat, între 1879 şi 1881, pictura realistă şi mai ales peisajul, la Şcoala Saxonă de Artă din Weimar, pentru ca ulterior să emigreze în Transilvania, unde s-a stabilit în orașul Sebeș. 

În data de 24 noiembrie 1881 Hermann Meuselbach devenea profesor de desen artistic în cadrul Gimnaziului Evanghelic din Sebeş, fiind declarat cel mai bine pregătit dintre cei șapte candidați înscriși la concursul pentru ocuparea postului. În norma sa didactică se regăseau discipline precum caligrafia şi desenul, activând atât în cadrul gimnaziului, cât şi la școala de fete. După sosirea în orașul de adopție, Hermann Meuselbach s-a căsătorit şi a avut doi copii, o fiică şi un băiat, locuind într-o casă, construită la începutul secolului XX, situată pe Jakobigasse (actuala str. Mihai Viteazul), în vecinătatea fostei mănăstiri dominicane. A profesat până la 1 noiembrie 1911, când, după 30 de ani de activitate didactică, s-a pensionat la cerere, continuând, însă, să picteze. A încetat din viață în data de 12 noiembrie 1924, la Sebeş, unde, de altfel, a și fost înmormântat.

Opera sa, din care se cunosc până în prezent 31 de lucrări (dintre care 27 se păstrează la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș), în special peisaje, poate fi caracterizată de realism, uneori chiar dus la extrem, unele dintre tablourile sale, cu un evident caracter fotografic, fiind folosite drept ilustrație în lucrări științifice. A imortalizat scene din zona orașului de adopție şi de pe Valea Sebeșului, lucrările sale, unitare ca valoare, fiind apreciate de public. În același timp, unele dintre ele, precum „Peisaj din Sebeş” (1887), „Casă veche”, „Vechea moară din Sebeş”, „Curtea casei pictorului”, „Lacul şi insula”, „Turnul Cizmarilor”, „Turnul Octogonal”, „Stradă în Sebeş – Jakobigasse”, datorită numeroaselor detalii redate, sunt şi valoroase izvoare vizuale, utile în documentarea aspectului orașului Sebeş la cumpăna dintre secolele al XIX-lea şi al XX-lea.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Miercuri, 13 noiembrie 2024: Conferință antidrog la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Clubul Rotary Sebeș vă invită să participați la prezentarea care va avea loc pe data de 13.11.2024, la Centrul Cultural ”Lucian Blaga” Sebeș, cu începere de la orele 13:00, în cadrul proiectului districtual „Drogurile – de la fascinație la dependență”, inițiat de Rotary Club Danubius Giurgiu și preluat și derulat de mai bine de 1 an de către Rotary Club București Phoenix ca parte a proiectului ”Clubul Rotary Sebeș spune NU drogurilor”.

Scopul proiectului este prevenția consumului de droguri și de substanțe interzise în rândul tinerilor și adolescenților.

Anexăm la prezentul comunicat de presă o scurtă prezentare a proiectului, a scopului acestuia și a modalităților în care acesta se desfășoară, acesta fiind adresat în egală măsură elevilor, profesorilor, părinților și psihologilor.

Prezentarea este susținută de către o autoritate competentă în domeniu: Prof. Dr. Cătălin Țone, expert antidrog și antidoping, autor al volumului intitulat „Marijuana, zborul spre iad”.

„Drogurile – de la fascinație la dependență” : Sesiuni de conștientizare în rândul tinerilor privind efectele consumului de substanțe interzise

Context:

Agenția Națională Antidrog (ANA) a publicat in 20 februarie 2023 Raportul Național privind situația drogurilor în România cu date privind anul 2021 (*www.ana.gov.ro)

– Cea mai mare rata de consum se înregistrează la grupa de vârstă 15-34 ani. Cea mai mica vârstă de debut a fost 13 ani, fiind știut că adolescența reprezintă perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare pentru inițierea consumului de droguri.
– 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puțin un tip de drog ilicit dea lungul vieții (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an (consum recent).
– Canabisul este cel mai consumat drog. Alte droguri consumate sunt: consumul de medicamente, opiacee, substanțe psihostimulante (cocaina fiind unul dintre acestea).
– Transmiterea bolilor infecțioase asociate consumului de droguri arată procente diferite: 20.7% dintre persoanele care primesc tratament specific, declară că au consumat droguri injectabile în ultimele 30 zile de consum și au infecție HIV, 68.7% au declarat că sunt pozitivi pentru infecția cu virus hepatita B.

Acțiuni:

Clubul Rotary Phoenix București derulează un proiect de conștientizare și prevenire a
consumului de droguri în rândul tinerilor.

Scop:

Conștientizarea tinerilor elevi și liceeni privind riscurile la care se expun prin consumul de stupefiante și/sau substanțe psihotrope – interzise, prin prezentarea unor studii de caz, întrebări deschise, discuții libere, împărtășirea experiențelor unor foști consumatori.

Public țintă:

Elevi – clasele 7-8 și Liceeni clasele 9-12


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 29 de ani din Sebeș cercetat de polițiștii din Alba Iulia, după ce a fost depistat conducând fără a avea permis

sebesinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 10 noiembrie 2024, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 29 de ani, din Municipiul Sebeș.

Din verificările efectuate de polițiști, a reieșit că bărbatul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui autovehicul de către o persoană care nu deține permis de conducere.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes