Știri din zonă
Ninsoare abundentă în Munții Șureanu, cu toate că suntem la mijlocul primei luni de Primăvară
În Munții Șureanu, în ciuda calendarului care ne arată că am depășit mijlocul primei luni de primăvară, iarna nu șă semne că s-ar lasa înfrântă.
În cursul zilei de sâmbătă a nins abundent, zăpada căzută adăugându-se la stratul mare deja existent, spre bucuria amatorilor sporturilor de iarnă care vor beneficia de un sezon de schi prelungit, pe pârtiile de la Domeniul Schiabil Șureanu.
Zăpada a acoperit și drumul de la Oașa la pârtiile de schi, marcat până acum de gheață, gropi și șleauri, din cauza încălzirii aerului pe timpul zilei și răcirea lui bruscă pe timpul nopții. Șoferii sunt sfătuiți să circule cu atenție și viteză mică, pentru a nu derapa.
https://youtu.be/qRrdgWR1te8
Domeniul Schiabil “Poarta Raiului” din Munții Șureanu a fost inaugurat în anul 2009. Datorită amplasării și a altitudinii mari la care se găsește, veți descoperi aici, una dintre zonele cu cea mai lungă durată de schi din cursul unui an.
Zona schiabilă din munții Șureanu încântă ochiul prin peisajele frumoase care împrejmuiesc pârtiile. Domeniul schiabil este alcătuit din 10 pârtii care însumează aproximativ 11km.
Amenajrea pornește de la altitudinea minimă de 1650m, limita superioară a pârtiilor ajungând până la altitudinea de 2010m. În afară de pârtiile amenajate, zona prezintă un deosebit potențial pentru schi în afara pistei sau schi de tură.
Domeniul schiabil se găsește în munții Șureanu (cunoscuți și ca munții Sebeșului), subdiviziune a masivului Parâng. Cele 11 pârtii se găsesc sub două dintre cele mai înalte vârfuri din munții Șureanu: Vârful lui Pătru 2103m și Vf Șureanu 2059m.
Dotările domeniului Schiabil Poarta Raiului din Munții Șureanu: o parte din pârtii sunt deservite de un telescaun care pornește de la baza domeniului (altitudine 1650m) și urcă până la 2010m, sub vârful lui Pătru. Din partea superioară a telescaunului pornesc două variante de pârtie, una de dificultate medie (roșie) iar cealaltă de dificultate mare (neagră).
Tot de la altitudinea de 1650m pornește și teleschiul care urcă până la 1809m. De la capul de sosire al stației se poate coborî pe o variantă de pârtie roșie și două variante de pârtie albastră.
Din creastă, de la 1720m se urcă cu a doua instalație de telescaun pe variantele de pârtie de sub vârful Șureanu. Telescaunul ajunge la altitudinea de 1922m.
Poarta Raiului este o zonă de o frumusețe deosebită, situată între vârfurile Șureanu, Pătru și Canciu, descrisă în povestirile lui de marele romancier Mihail Sadoveanu. Zona oferă zăpadă naturală timp de aproape 5 luni pe an, din decembrie până la sfârșitul lunii aprilie.

Știri din zonă
Consiliul Județean Alba înfințează un adăport pentru câinii fără stăpân, la Câlnic
Consiliul Județean Alba vine în ajutorul primăriilor din județ, prin înființarea, la Câlnic, a primului adăpost de câini fără stăpân, care va deservi Unitățile Administrativ Teritoriale din Alba.

Un prim pas a fost făcut luni, 7 aprilie 2025, în ședința Consiliului Județean Alba, prin aprobarea încuviințării cererii adresate Consiliului Local al Comunei Câlnic pentru transmiterea imobilului – teren (5000mp), din domeniul public al Comunei Câlnic și din administrarea Consiliului Local al Comunei Câlnic, în domeniul public al Județului Alba și în administrarea Consiliului Județean Alba, în vederea construirii adăpostului de câini fără stăpân.
Adăpostul de câini, cu o capacitate maximă de 200 de locuri, va fi construit din bugetul local al Consiliului Județean Alba. Adițional, se vor crea spații pentru preluarea animalelor de talie mare, medie și mică, care au fost supuse la rele tratamente și au fost confiscate de către Poliția Animalelor, obligația de găzduire a acestor animale revenind Consiliului Județean Alba.
Pentru operaționalizarea adăpostului de animale se va constitui o Asociație de Dezvoltare Intracomunitară (ADI), iar până în acest moment 69 de UAT-uri de pe raza județului Alba și-au exprimat acordul de principiu. Urmează constituirea legala a ADI-ului, prin Hotărâri ale Consiliului Județan și UAT-urilor membre, elaborarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și execuția propriu zisă a adăpostului de câini de la Câlnic.
„Deși Consiliul Județean Alba nu are obligatii legale în gestionarea câinilor fără stăpân, acestea fiind în sarcina UAT-urilor, am înțeles nevoia și necesitatea creării acestui adăpost. Este un nou pas spre creșterea calității vieții în județ, prin asigurarea siguranței locuitorilor din Alba, dar și a animalelor fără stăpân sau celor supuse unor rele tratamente”, a precizat George Rotar, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.