Știri din zonă
Nu mai puțin de 27 de situri arheologice se află pe traseul provizoriu al Autostrăzii Sebeş – Turda
Specialiştii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia au fost solicitaţi să facă o evaluare preliminară a siturilor arheologice de pe traseul viitoarei Autostrăzi Sebeş – Turda. Ei au făcut deja o astfel de evaluare pentru traseul drumului expres Sebeş – Turda dar trebuie să repete acţiunea pentru că faţă de traseul drumului expres, traseul autostrăzii a suferit câteva modificări.
Pe traseul vechi erau circa 40 de situri arheologice, majoritatea aparţinând perioadei preistorice şi celei a antichităţii. Noul traseu ocoleşte câteva situri în zona Sebeş – Râpa Roşie. Din cercetarea preliminară au fost identificate 27 de situri pe traseul provizoriu al autostrăzii, dar asta în condiţiile în care pe unele terenuri agricole culturile au crescut destul încât să facă imposibilă evaluarea. De aceea, există şanse reale ca numărul siturilor să crească. Mai mult, pentru că am aflat de la domnul Mircea Pop, directorul CNADNR că traseul nu este nici acum definitiv, există posibilitatea reală ca numărul siturilor arheologice să se modifice în funcţie de modificările traseului. Siturile identificate deja sunt importante, cum este cel de la Limba, în apropiere de Oarda şi de nodul rutier Alba Iulia, unde avem un foarte extins şi complex sit al unei aşezări datând din neolitic până în epoca romană. Acum depinde ce parte a acestui sit va fi atinsă de traseul autostrăzii, dar probabil este vorba despre Limba – Bordane, pe malul Mureşului, unde săpăturile arheologice de până acum au atestat locuire din neolitic şi prima epocă a fierului – Hallstatt. Perioada istorică „acoperită” de toate siturile identificate se întinde din preistorie până în Evul Mediu. În judeţul Alba, cele mai importante şi mai multe situri sunt în zona municipiilor Alba Iulia şi Aiud.
Deşi pe un fost ministru al Transporturilor obligativitatea legală de a solicita descărcare de sarcină arheologică a traseelor drumurilor, căilor ferate îl enerva, ba chiar o arăta cu degetul ca fiind un motiv serios al întârzierii cu care se construiesc autostrăzile în România, trebuie să recunoaştem că ea este un mare câştig ştiinţific, cu atât mai de apreciat în vremuri în care Ministerul Culturii ori celelalte instituţii care se ocupă de cercetarea arheologică au bugete extrem de mici şi nu pot finanţa cercetări sistematice. Nici descărcarea de sarcină arheologică nu are caracterul unui şantier sistematic, dar nici departe nu este şi permite cercetarea unor zone altfel de-a dreptul de neatins. „Din câte ne dăm seama din datele preliminare avem în faţă situri importante, dar vă asigurăm că, cel puţin în ce ne priveşte, vom lucra serios şi cât de repede putem pentru a nu pune piedici construcţiei autostrăzii”, spune Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Şi tot el adaugă optimist că: „Vom găsi material să umplem trei muzee!” Fiind atât de multe situri, foarte probabil că săpăturile de descărcare de sarcină istorică vor fi făcute de mai multe unităţi muzeale, aşa cum s-a întâmplat şi pe traseul autostrăzii Orăştie – Sibiu, unde cercetarea arheologică a fost realizată de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Naţional de Istorie al României şi Muzeul Brukenthal Sibiu.
Anca DINICĂ
FOTO: ARHIVĂ

Știri din zonă
Consiliul Județean Alba înfințează un adăport pentru câinii fără stăpân, la Câlnic
Consiliul Județean Alba vine în ajutorul primăriilor din județ, prin înființarea, la Câlnic, a primului adăpost de câini fără stăpân, care va deservi Unitățile Administrativ Teritoriale din Alba.

Un prim pas a fost făcut luni, 7 aprilie 2025, în ședința Consiliului Județean Alba, prin aprobarea încuviințării cererii adresate Consiliului Local al Comunei Câlnic pentru transmiterea imobilului – teren (5000mp), din domeniul public al Comunei Câlnic și din administrarea Consiliului Local al Comunei Câlnic, în domeniul public al Județului Alba și în administrarea Consiliului Județean Alba, în vederea construirii adăpostului de câini fără stăpân.
Adăpostul de câini, cu o capacitate maximă de 200 de locuri, va fi construit din bugetul local al Consiliului Județean Alba. Adițional, se vor crea spații pentru preluarea animalelor de talie mare, medie și mică, care au fost supuse la rele tratamente și au fost confiscate de către Poliția Animalelor, obligația de găzduire a acestor animale revenind Consiliului Județean Alba.
Pentru operaționalizarea adăpostului de animale se va constitui o Asociație de Dezvoltare Intracomunitară (ADI), iar până în acest moment 69 de UAT-uri de pe raza județului Alba și-au exprimat acordul de principiu. Urmează constituirea legala a ADI-ului, prin Hotărâri ale Consiliului Județan și UAT-urilor membre, elaborarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și execuția propriu zisă a adăpostului de câini de la Câlnic.
„Deși Consiliul Județean Alba nu are obligatii legale în gestionarea câinilor fără stăpân, acestea fiind în sarcina UAT-urilor, am înțeles nevoia și necesitatea creării acestui adăpost. Este un nou pas spre creșterea calității vieții în județ, prin asigurarea siguranței locuitorilor din Alba, dar și a animalelor fără stăpân sau celor supuse unor rele tratamente”, a precizat George Rotar, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.