Știri din zonă
Oameni din Răchita au ajuns la limita disperării. Nu mai au surse de apă potabilă și nici alimente
Zeci de locuințe din localitățile Pianu, Săliște Secășel și Răchita au fost inundate, ieri seară, în urma viiturii puternice. Cel mai afectat a fost satul Răchita, unde toate viitura puternică a măturat tot ce a găsit în cale, iar casele sunt inundate, pline cu noroi și mizerii.
Imaginile din zonă arată un peisaj dezolant. Pe străzi a rămas un strat consistent de nămol și bușteni, aluviuni și multe mizerii aduse de puhoiul de apă. Mașinile luate de viitură sunt distruse și îngropate în noroi.
Locuitorii sunt nemulțumiți că duminică până la amiază nu a ajuns nimeni la ei. Au rămas fără nimic, doar cu ce aveau pe ei. Nu au apă potabilă, nu au mâncare.
”Or venit, dar nu să le alimenteze. Nu avem unde merge. S-or înfundat toate fantânbile. Am rămas cu ce avem pe noi. Nu au venit autoritățile până acum să ne aducă apă, ceva la copii. Nu avem apă, nu avem curent. Avem nevoie cel mai urgent de apă și mâncare la copii. Ne-o cerut voturile, noi am votat. Cu PNL. Apă acuma nici asta să nu facă? În dimineața asta nu a venit nimeni. Azi noapte pe la 1.00 – 2.00 a fost primarul cu niște pompieri. Ce să facă pompierii? Niciun utilaj, o motopomă nimic absolut. Generatoare că n-avem curent. Sunt plinele casele cu noroi și cu apă. Nu umai putem, dar stăm aici, unde să plecăm? Sunt oameni bătrâni, bolnavi care stau închiși în casă. Autouitățile nu se implică. Măcar atâta, o salvare să vină până aici cu cineva dacă avem să nevoie să ne ducă până la spital”, s-au plâns locuitorii din Răchita.

Știri din zonă
Consiliul Județean Alba înfințează un adăport pentru câinii fără stăpân, la Câlnic
Consiliul Județean Alba vine în ajutorul primăriilor din județ, prin înființarea, la Câlnic, a primului adăpost de câini fără stăpân, care va deservi Unitățile Administrativ Teritoriale din Alba.

Un prim pas a fost făcut luni, 7 aprilie 2025, în ședința Consiliului Județean Alba, prin aprobarea încuviințării cererii adresate Consiliului Local al Comunei Câlnic pentru transmiterea imobilului – teren (5000mp), din domeniul public al Comunei Câlnic și din administrarea Consiliului Local al Comunei Câlnic, în domeniul public al Județului Alba și în administrarea Consiliului Județean Alba, în vederea construirii adăpostului de câini fără stăpân.
Adăpostul de câini, cu o capacitate maximă de 200 de locuri, va fi construit din bugetul local al Consiliului Județean Alba. Adițional, se vor crea spații pentru preluarea animalelor de talie mare, medie și mică, care au fost supuse la rele tratamente și au fost confiscate de către Poliția Animalelor, obligația de găzduire a acestor animale revenind Consiliului Județean Alba.
Pentru operaționalizarea adăpostului de animale se va constitui o Asociație de Dezvoltare Intracomunitară (ADI), iar până în acest moment 69 de UAT-uri de pe raza județului Alba și-au exprimat acordul de principiu. Urmează constituirea legala a ADI-ului, prin Hotărâri ale Consiliului Județan și UAT-urilor membre, elaborarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și execuția propriu zisă a adăpostului de câini de la Câlnic.
„Deși Consiliul Județean Alba nu are obligatii legale în gestionarea câinilor fără stăpân, acestea fiind în sarcina UAT-urilor, am înțeles nevoia și necesitatea creării acestui adăpost. Este un nou pas spre creșterea calității vieții în județ, prin asigurarea siguranței locuitorilor din Alba, dar și a animalelor fără stăpân sau celor supuse unor rele tratamente”, a precizat George Rotar, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.