Știri din zonă
Opt bărbați surprinși în flagrant, în timp ce săpau cu excavatorul după „găleata din aur” îngropată în Cetatea Vurpăr
Opt bărbați au fost susprinși în urmă cu o săptămână în timp ce săpau cu un excavator în zona de protecție a Cetății Zebernicului de pe teritoriul comunei Vințu de Jos.
Cetatea Zebernicului, Cetatea Zebernic sau Cetatea Vurpăr a fost odinioară cea mai puternică cetate țărănească de refugiere din secolul al XIII-lea (după 1241), din zona de sud-est a Transilvaniei.
Astăzi din ea se mai păstrează rămășițe din zidul de incintă și o încăpere săpată în stâncă. Incinta fortificată avea o lungime de 255 de metri și o lățime de 55 de metri. Zidul avea grosimea de 1,8 metri, poarta de intrare fiind străjuită de un turn cu secțiunea pătrată. Cetatea a ars în 1450 dar a fost refăcută de populația germană imigrată în Vințu de Jos și Vurpăr.
Prima atestare documentară sub numele Zebernik este din 1622. În 1728, cetatea a fost din nou incendiată și nu a mai fost refăcută, ruinându-se în timp. Ruinele cetății medievale a Zebernicului din satul Valea Vințului, comuna Vințu de Jos, aflate la patru kilometri în amonte de confluența Văii Vințului cu râul Mureș sunt înscrise în Lista monumentelor istorice.
• Legenda găleții din aur
Localnicii din satul Valea Vințului povestesc că în cetate s-ar fi aflat o fântână adâncă de câțiva zeci de metri, zidită cu lespezi de piatră aduse tocmai de la Piatra Dublii. Mai mult de atât, se spune că această fântână avea găleata și lanțul din aur, în semn de respect pentru puritatea apei din adâncurile pământului.
Din poveștile bătrânilor, se mai spune că într-o zi s-a rupt lanțul de la fântână și a căzut cu tot cu găleată în fundul fântânii, fără să mai intre cineva să le scoată de teamă că ar fi putut să cadă lespezile de piatră. Fântâna s-a surpat și a devenit una cu pământul.
Generații întregi au căutat fără întrerupere fântâna, în speranța că vor găsi găleata și lanțul de aur, dar în zadar, nefiind dat să o găsească nimeni încă. Și în ziua de azi, se mai perindă câte un căutător de comori, cu detectoare de metale, în speranța că o să găsească găleata și lanțul de aur.
• Patru detectoare de metale, confiscate de polițiști
În 12 februarie 2023, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos, în timp ce acționau împreună cu un reprezentant al Ocolului Silvic Valea Ampoiului, au depistat opt bărbați care foloseau un excavator, în zona denumită popular „Jidodina”, situată pe raza localității Valea Vințului.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că lucrările de excavare erau efectuate în perimetrul de protecție al Cetății Zebernicului. Doi dintre bărbați aveau asupra lor patru detectoare de metale, fără ca pentru două dintre acestea să dețină autorizație. Toate cele patru detectoare, care au fost introduse în zone de protecție a Cetății Zebernicului, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării.
Față de un bărbat în vârstă de 45 de ani, din județul Cluj, care deținea fără a fi autorizat două dintre detectoarele indisponibilizate, a fost luată măsura sancționării contravenționale, cu amendă în valoare de 25.000 de lei.
„În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absența certificatului de descărcare de sarcină arheologică și accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele de patrimoniu arheologic, fără autorizație prealabilă, fapte prevăzute și pedepsite de același act normativ”, a transmis IPJ Alba.
sursa: adevarul.ro
Știri din zonă
Bărbat de 38 de ani din Vințu de Jos cercetat de polițiști, după ce și-a agresat fizic soția
Luni, 4 noiembrie 2024, în jurul orei 17.50, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos s-au sesizat, din oficiu, cu privire la faptul că o femeie din comuna Vințu de Jos ar fi fost agresată de către soțul său.
Din primele cercetări, a rezultat că în seara zilei de 31 octombrie 2024, pe fondul consumului de alcool și al unor discuții contradictorii, bărbatul, în vârstă de 38 de ani, i-ar fi aplicat mai multe lovituri, soției sale.
În urma aplicării formularului de evaluare al riscului, a fost emis ordin de protecție provizoriu, iar bărbatului i-a fost interzis să se apropie de soția sa.
Totodată, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.
Cercetările sunt continuate.
Știri din zonă
Tânăr de 32 de ani din Șugag, condamnat la închisoare pentru trafic de migranți, reținut de polițiștii din Sebeș
Luni, 28 octombrie 2024, polițiștii Secției 7 de Poliție Rurală Sebeș au depistat și reținut un bărbat de 32 de ani, din localitatea Șugag, județul Alba, care este posesorul unui mandat de executare a pedepsei închisorii, emis la data de 28 octombrie 2024, de către Curtea de Apel Alba Iulia.
Acesta a fost condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de 4 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de migranți, spălarea produsului infracțiunii în formă agravată și spălare de bani.
Bărbatul a fost depus în penitenciarul Aiud, pentru executarea pedepsei.
Știri din zonă
Aproximativ 140 de profesori au participat la Mănăstirea Oașa la o întâlnire cu tema „Generația digitală față în față cu dascălii săi”
Sinaxa Educațională, o comunitate a profesorilor care integrează valorile religioase creștin-ortodoxe și formarea caracterului moral al elevilor în procesul de învățare, a organizat, în perioada 18-20 octombrie 2024, la Mănăstirea Oașa, județul Alba, întâlnirea de toamnă cu tema „Generația digitală față în față cu dascălii săi”.
Aproximativ 140 de profesori din toate regiunile geografice ale țării și de toate disciplinele s-au întâlnit la Mănăstirea Oașa, la al V-lea eveniment organizat de Sinaxa Educațională, pentru a discuta probleme de actualitate, legate de procesul instructiv-educativ aflat sub amprenta digitalizării.
Programul întâlnirii a îmbinat armonios conferința și atelierele educaționale legate de tema evenimentului, cu participarea la slujbele și la activitățile mănăstirești. Ziua de sâmbătă, 19 octombrie, a început cu participarea la Sfânta Liturghie și implicarea în activitățile gospodărești ale mănăstirii. A urmat Atelierul educațional cu tema „Tehnologie și digitalizare”, moderat de prof. Carmen Jinariu, care a adus în discuție teme precum: avantaje ale integrării tehnologiei în educație, instrumente digitale folosite la clasă, provocări întâmpinate în lucrul cu generația digitală, abilitățile esențiale ale unui profesor care predă unei generații conectate la tehnologie, cum afectează tehnologia și digitalizarea valorile educaționale tradiționale.
Ideile principale ale acestor ateliere educaționale au fost detaliate și dezbătute ulterior de prof. univ. dr. Adrian Opre, profesor universitar la Departamentul de Psihologie și decan al Facultății de Psihologie și Științele Educației a Universității „Babeș‑Bolyai” din Cluj‑Napoca, președinte al Asociației de Științe Cognitive din Romania, care a susținut, tot în decursul zilei de sâmbătă, conferința „Generația digitală față în față cu dascălii săi”. În prima parte a întâlnirii, prof. univ. dr. Adrian Opre a dezvoltat trei teme principale: 1. Nativii digitali vs. imigranții digitali; 2. Valorificarea bunelor practici din timpul pandemiei; 3. Tandemul educației digitale cu dascălii săi.
În partea a doua a întâlnirii, întrebările participanților au vizat rolul profesorului de a transforma învățarea nativilor digitali într-un proces cât mai relevant și atractiv, de a oferi elevilor sintaxe mentale, modele comportamentale, modele morale ce implică aplicarea valorilor tradiționale, precum: curajul și patriotismul, libertatea și obiceiurile românilor, transmise prin viu grai din generație în generație. Concluziile întâlnirii au fost dezbătute de participanți aducându-se în discuție importanța înțelegerii și a cunoașterii cât mai fidele a lumii virtuale, de către toate cadrele didactice, pentru a putea anticipa modul în care elevul se raportează la procesul de învățare și pentru a-l putea ghida pe acesta în frumoasa lui călătorie spre cunoaștere. Întâlnirea Sinaxei educaționale s-a încheiat duminică, 20 octombrie, după Sfânta Liturghie.
-
Actualitateacum 6 ore
MESAJE, URĂRI și FELICITĂRI de Sfinții Mihail și Gavrill 2024. Trimite-le un SMS celor care își sărbătoresc onomastica | sebesinfo.ro
-
Actualitateacum 6 ore
Sfinții Mihail și Gavril 2024: Cui trebuie să îi spui „La mulţi ani” în această zi | sebesinfo.ro
-
Actualitateacum o săptămână
Nou spațiu comercial, cu o suprafață de peste 8.000 de mp, construit la Sebeș. Va găzdui magazine cu articole de îmbrăcăminte, uz caznic și electrocasnice
-
Actualitateacum 3 zile
Intervenție a pompierilor militari din Sebeș pe strada Macului, după ce trei locuințe au fost cuprinse de flăcări
-
Actualitateacum 2 săptămâni
Femeie de 83 de ani accidentată mortal de un autoturism, pe o alee din incinta Pieței Dacia din Sebeș
-
Economieacum 2 săptămâni
Locuri de muncă disponibile în Municipiul SEBEȘ, la data de 22 octombrie 2024
-
Actualitateacum 2 săptămâni
Razie de amploare, cu peste 60 de polițiști implicați, pe raza Municipiului Sebeș
-
Actualitateacum 3 săptămâni
Bărbat accidentat mortal de un autoturism, pe Autostrada A1 în zona Municipiului Sebeș