Actualitate
Pălăriile lucrate manual de soții Barb din Petrești au ajuns să fie tot mai căutate în țară
Soții Dumitru şi Aurica Barb au pornit în urmă cu aproximativ doi ani, pe cont propriu, o mică afacere de familie cu pălării din lână, fără să anticipeze sccesul pe care îl vor avea în scurt timp produsele lucrate de mâinile lor.
”Lucrăm în principal pălării ciobăneşti, care de exemplu în zona Haţegului se numesc pălării momârlăneşti, din lână pe care o cumpărăm de la ciobani din zona Sebeşului. Acestea sunt cele mai căutate şi le vindem în toată ţara, în special la târguri. Facem şi pălării domneşti sau pălării parlamentare cum le spunem noi, şi pălării de damă pe care le vindem deocamdată în magazine din judeţe precum Sibiu, Braşov.

Mitică, aşa cum îi spun prietenii, a lucrat peste 20 de ani într-o fabrică de pălării din Sebeş, însă în urmă cu doi ani a decis împreună cu Aurica, soţia sa, că este timpul să-şi deschidă propria afacere. ”Am pornit de la zero, chiar şi calapoadele mi le-am confecţionat singur. Mă sprijină foarte mult soţia şi cei doi copii care au prins gustul acestei îndeletniciri şi cred că vor duce afacerea mai departe. Deocamdată sunt studenţi, dar vin cu noi la târguri, ne dau idei de noi modele de pălării, sunt foarte implicaţi”, a mărturisit Dumitru Barb.
Un alt produs aproape unic în România făcut de soţii Barb în atelierul lor din Petreşti este chimirul produs manual. Aproape unic deoarece mai există un singur atelier în ţară care produce chimire lucrate manual, restul producătorilor le lucrează la maşină.
”Totul e lucrat manual, croiul, inclusiv coaserea modelului care poate dura o zi şi jumătate. Am achiziţionat de la un meşter din zonă o capră de lemn specială pentru lucrul manual al chimirelor. Costul unui astfel de chimir ajunge şi la 500 de lei, dar cererile sunt destul de multe, în special din zona Moldovei.
Chimirele sunt acele brâuri purtate la costumele populare”, a explicat Aurica Barb.
Acum că lucrurile se află pe un trend ascendent, soţii Barb intenţionează să-şi construiască un atelier nou tot în curtea casei şi să se extindă. ”Deşi la început am fost puţin neîncrezători, acum am prins curaj şi mergem mai departe. Avem cereri din toată ţara şi chiar şi din afară. Primim comenzi şi pe internet. Vrem să ne axăm mai mult pe modelele de pălării de damă şi să găsim noi magazine în care să le vindem. Dacă faci cu plăcere ceea ce faci este imposibil să nu vină şi rezultatele”, sunt de părere soţii Barb din Petreşti.

Actualitate
Explozie de culoare și energie de Ziua Internațională a Rromilor, la Sebeș
Primăria Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială Sebeș și Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș, au marcat marți, 8 aprilie 2025, Ziua Internațională a Romilor, prin organizarea celei de-a doua ediții a Festivalului Interjudețean „Amare Rroma”.
Tinerii etnici rromi, coordonați de mediatorul școlar Petre Căian, au pregătit pentru acest eveniment o serie de momente artistice cu muzică și dans, care au fost foarte apreciate de publicul entuziast, precum și o paradă a portului țigănesc. Invitați speciali au fost tinerii de la Cugir, care activează în Fanfara „Transilvania Junior”. Culoarea evenimentului a fost completată de o expoziție de artă fotografică ilustrând tradițiile și istoria rromilor.
Organizatorii au pregătit o serie de surprize pentru toți elevii și tinerii care au participat la acest festival inedit.
But berśa angle, romalen!
La mulţi ani, tuturor rromilor!