Știri din zonă
Parada portului popular săsesc la Câlnic: Întâlnirea sașilor câlniceni și sfințirea Bisericii Evanghelice din localitate
Un eveniment deosebit a avut loc astăzi, 6 august 2024, la Câlnic: întâlnirea sașilor câlniceni și sfințirea Bisericii Evanghelice din localitate.

La acest moment important pentru comuna Câlnic au participat și oaspeți de seamă, printre care și Raluca Turcan, Ministrul Culturii.
„Biserica Evanghelică din Câlnic a fost restaurată cu succes, iar astăzi am participat la sfințirea acesteia, un moment important pentru viața comunității și pentru patrimoniul cultural național!
Evenimentul de astăzi, ÎMPREUNĂ – CONSOLIDĂM – CELEBRĂM, a fost un real motiv de bucurie pentru comunitatea locală, dar și prilej de satisfacție pentru toți iubitorii patrimoniului național. Am celebrat rezultatul unei munci și al unui efort comunitar absolut lăudabil. Cu fonduri europene s-a reușit renovarea unei biserici evanghelice transilvănene de mare valoare.
O adevărată comoară arhitecturală, cetatea, deja ridicată în secolul al XIII-lea, a fost vândută în secolul al XV-lea, în anul 1430, comunității locale din Câlnic. Astăzi, ea face parte, împreună cu situl rural, din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Este o mare bucurie să știu că întregul sit a fost inclus în Ruta Bisericilor Fortificate din cadrul Programului Național „România Atractivă”. Acest program de promovare culturală și turistică este pentru mine, ca ministru al culturii, un adevărat vis împlinit, la care am lucrat încă de la început, în urmă cu aproape 5 ani, în perioada în care eram vicepremier în Guvernul României.
Sunt convinsă că restaurarea Bisericii Evanghelice Fortificate din Câlnic – sau „Biserica din Deal” — este începutul unei noi vieți pentru acest lăcaș de cult și pentru această comunitate. Vizitatori din toată țara și din toată lumea se pot bucura acum de frumusețea acestei construcții și a acestor locuri, binecuvântate de Dumnezeu și cinstite de oameni.
Tot la Câlnic, comunitatea a organizat o parada portului popular săsesc, un moment deosebit, plin de bucurie și emoție.
Am fost profund impresionată de atașamentul comunității față de tradiții, care constituie fundamentul identității sale și din care se dezvoltă o cultură puternica. Un moment care a subliniat importanța păstrării și celebrării valorilor noastre culturale și a arătat cum tradițiile ne unesc și ne definesc ca popor!
Mulțumesc Preasfinției Sale, Părintelui Episcop Vicar Daniel ZIKELI, primarului comunei Câlnic, Lucian Tiberiu Bodea, președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, prefectului Județului Alba, Nicolae Albu, secretarului general al Bisericii Evanghelice din România, Friedrich Gunesch, academicianului Marius Porumb și președinților Asociației HOG KELLING e.V., Dagmar Rastel și Mark Penkert, pentru contribuțiile lor valoroase.
Îi felicit și îmi doresc să lucrăm împreună, în continuare, la dezvoltarea României prin cultură și spiritualitat”, a transmis Raluca Turcan.

Știri din zonă
Consiliul Județean Alba înfințează un adăport pentru câinii fără stăpân, la Câlnic
Consiliul Județean Alba vine în ajutorul primăriilor din județ, prin înființarea, la Câlnic, a primului adăpost de câini fără stăpân, care va deservi Unitățile Administrativ Teritoriale din Alba.

Un prim pas a fost făcut luni, 7 aprilie 2025, în ședința Consiliului Județean Alba, prin aprobarea încuviințării cererii adresate Consiliului Local al Comunei Câlnic pentru transmiterea imobilului – teren (5000mp), din domeniul public al Comunei Câlnic și din administrarea Consiliului Local al Comunei Câlnic, în domeniul public al Județului Alba și în administrarea Consiliului Județean Alba, în vederea construirii adăpostului de câini fără stăpân.
Adăpostul de câini, cu o capacitate maximă de 200 de locuri, va fi construit din bugetul local al Consiliului Județean Alba. Adițional, se vor crea spații pentru preluarea animalelor de talie mare, medie și mică, care au fost supuse la rele tratamente și au fost confiscate de către Poliția Animalelor, obligația de găzduire a acestor animale revenind Consiliului Județean Alba.
Pentru operaționalizarea adăpostului de animale se va constitui o Asociație de Dezvoltare Intracomunitară (ADI), iar până în acest moment 69 de UAT-uri de pe raza județului Alba și-au exprimat acordul de principiu. Urmează constituirea legala a ADI-ului, prin Hotărâri ale Consiliului Județan și UAT-urilor membre, elaborarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și execuția propriu zisă a adăpostului de câini de la Câlnic.
„Deși Consiliul Județean Alba nu are obligatii legale în gestionarea câinilor fără stăpân, acestea fiind în sarcina UAT-urilor, am înțeles nevoia și necesitatea creării acestui adăpost. Este un nou pas spre creșterea calității vieții în județ, prin asigurarea siguranței locuitorilor din Alba, dar și a animalelor fără stăpân sau celor supuse unor rele tratamente”, a precizat George Rotar, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.