Rămâi conectat

Actualitate

Peisaj mioritic, pe şoseaua Sebeş-Sibiu…

redacția sebesinfo.ro

Publicat

în

peisaj mioriticO recentă manifestare culturală m-a determinat să ajung la Sebeş, la Motel Dacia, amplasat pe „Drumul Sibiului” (şoseaua ce leagă municipiul Sebeş de Sibiu). Înainte de a începe manifestarea cu pricina, care oricum mi-a lăsat o impresie amară din motive pe care nu vreau să le amintesc aici, o imagine m-a străfulgerat.

O aveţi şi dumneavoastră în faţa ochilor: cea a unei turme de oi plecate seara de la păşune şi nevoite să traverseze şoseaua şi aşa aglomerată. Peisaj mioritic în toată splendoarea lui. Două efigii ale uneia şi aceleiaşi monede a civilizaţiei româneşti. Pe de-o parte traficul infernal, pricinuit în mare parte de incapacitatea celor ce ne-au condus până acum de a găsi modalităţi viabile pentru descongestionarea lui. De 23 de ani! Ştiţi la ce mă refer. Iar pe de altă parte, oamenii locurilor, care trebuie să trăiască şi ei din ceva. Pentru că viaţa lor trebuie să meargă mai departe aşa cum ştiu ei din moşi-strămoşi, cu turmele. Şi turmele acelea sunt chiar o soluţie viabilă pentru ei. Bine că au mai rămas măcar astea… Interesant este faptul că TIR-urile şi celelalte autovehicule opreau şi aşteptau să treacă turmele. Firesc, deşi nu ştiu în ce ţară europeană se mai vede aşa ceva. În fine, asta ţine de specificul nostru naţional.
Dar, în acelaşi timp, mi-a venit în minte un vers: „Ţara turmelor şi-a pâinii…” L-am extras de undeva din minte şi am realizat că, din păcate, sunt două versuri create de Nechifor Crainic, la mare cumpănă: înfometat, în închisorile comuniste. Că, deh, a fost legionar! Pentru faptul că aşa a înţeles el patriotismul (în contextul altor vremuri), a plătit din greu. Şi iată cum sună (parţial) versurile acelea dureroase: „În ţara turmelor şi-a pâinii/ Visez o cină de ciuperci/ Lăsaţi-mă s-acin cu câinii/ La raiul unui blid cu terci/ În bezna nopţilor, adâncă/ Prăpăstii oarbe se deschid/ Când ultimul lingău mănâncă/ Eu tac pe lingură şi blid…” Iar imediat după aceste versuri mi-am amintit de un proiect de lege pe care Crin Antonescu a anunţat că intenţionează să-l promoveze, referitor la aşa-zisele organizaţii cu caracter legionar. Deşi Partidul Totul pentru Ţară şi-a câştigat, în instanţă, dreptul de a nu fi considerat partid extremist, de sorginte fascistă! Să fie clar, noi nu facem apologia mişcării legionare şi a niciunei mişcări extremiste, dar atragem atenţia asupra unui posibil pericol ce rezidă din această iniţiativă. Pentru că „Antonescu 2” dă, astfel, startul pentru reîntoarcerea la prigoană, reinstituie puşcăria politică, e gata să trimită la închisoare (iarăşi!!!) pe aceiaşi deţinuţi politici care nu se dezic de crezul lor din tinereţe! Pe octogenari şi pe urmaşii celor ce-şi comemorează rudele torturate, înfometate şi asasinate! Culmea, chiar şi minimalizarea Holocaustului sau purtarea anumitor însemne va fi pedepsită cu închisoarea. Deci nimeni nu va mai avea voie să pomenească de numeroşii evrei salvaţi de români în perioada Holocaustului! Vă imaginaţi că, dacă un astfel de proiect de lege va fi votat, orice adversar politic al lui Crin Antonescu ar putea fi catalogat ca având un comportament sau un „caracter legionar”, orice mişcare de stradă va putea fi catalogată la fel… Oare şi comemorarea victimelor comunismului se va face pe ascuns, de teama prigoanei? Pentru că mulţi dintre martirii anticomunişti au fost legionari! Ăsta e adevărul istoric, care trebuie recunoscut! Altfel, „ieta niet diemacraţîia”!
Deci, în loc să se preocupe ca „în ţara turmelor şi-a pâinii” să se înmulţească şi să ajungă pâinea şi turmele, ca să hrănească pe toată lumea, Crin Antonescu se arată gata să calce pe cadavrul democraţiei noastre, aşa înfometată şi costelivă cum e ea! Între timp, turmele curg mai departe. Ce ştiu ele…?


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Marți, 15 aprilie 2025: Vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Marți, 15 aprilie 2025, începând cu ora 16.00, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș, va avea loc vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, a iconarului Florin Nicolae Poenariu.

Locuitor al satului Laz, pictorul este un descendent al Poienarilor, cunoscuta familie de iconari care, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a activat neîntrerupt, numeroase generații de zugravi, realizând icoane și cruci care au ocupat un loc de cinste atât în biserici, cât și în case ale credincioșilor din localități de pe Valea Sebeșului sau din alte zone ale Transilvaniei.

Florin Nicolae Poenariu duce mai departe arta predecesorilor săi, compozițiile sale fiind redate pe sticlă manufacturată, folosind o cromatică caldă pe fundaluri în care, adesea, se regăsește foița de aur. Valoarea lucrărilor sale este dată nu numai de pictura executată meșteșugit, ci și de ramele pe care iconarul le cioplește cu măiestrie, în decorația cărora se regăsesc numeroase motive tradiționale românești.

Absolvent al Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș, Florin Nicolae Poenariu a deprins meșteșugul de la mătușa sa Maria Deac Poenariu, iar din 2007 lucrează în atelierul său de pictură amenajat în casa din Laz în care locuiește. În 2008 a expus în cadrul Salonului național de icoane de la Aiud, pentru ca în anii care au urmat să fie prezent cu icoane și la alte expoziții de grup, precum cele organizate la Alba Iulia (2010, 2014), Sebeș (2014, 2015), București (2017, 2018). Au urmat numeroase expoziții personale: Alba Iulia (2015, 2016, 2017, 2018, 2022), Sebeș (2015), Câlnic (2016), Orăștie (2016), Cluj-Napoca (2016), Sibiu (2017, 2018, 2019), Galați (2022), Timișoara (2024) și Potsdam – Germania (2024).

În anul 2017, a câștigat premiul al II-lea la concursul național „Icoana ortodoxă – Lumina credinței”, organizat la Patriarhia română, iar un an mai târziu a fost răsplătit cu premiul I la expoziția națională de icoane „Icoana – credință și tradiție”, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. În 2019, Patriarhia română i-a recunoscut meritele în ducerea mai departe a artei icoanei, acordându-i medalia „Omagiu Satului Românesc”.

Din anul 2020, este „Tezaur uman viu”, titlu acordat de Ministerul Culturii (în cadrul unui program inițiat de UNESCO) ca recunoaștere a meritelor sale în păstrarea și transmiterea în rândul comunității din care face parte, dar și în afara ei, a artei creării icoanei.

În deschiderea vernisajului, va avea loc un recital de cântece pascale susținut de Școala de muzică „DoReMi” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, coordonată de prof. Alexandra Pamfilie.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 15-30 aprilie 2025, putând fi vizitată gratuit de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.00.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes