Știri din zonă
Pentru câteva sute de copii de pe Valea Sebeșului anul școlar 2017-2018 s-a încheiat mai repede
Câteva sute de elevi de pe Valea Șebeșului au terminat anul școlar 2017-2018 mai repede cu câteva săptămâni, pentru a-și putea ajuta părinții la creșterea oilor și vor fi plecați în transhumanță.
Este vorba despre Școlile Primare Purcăreți și Strungari din comuna Pianu de Sus și Școlile Tonea, Pleși și Loman, din comuna Săsciori. Acești elevi au început școala în septembrie anul trecut, odată cu toți elevii, însă au finalizat acum studiile, cu o lună mai devreme decât restul elevilor. De obicei, toate orele sunt recuperate în timpul anului școlar, în cel de-al doilea semestru, în zilele de sâmbătă.
În aceste localități există foarte multe familii de ciobani, iar în timpul fiecărei veri, copiii împreună cu părinții duc turmele de oi în zonele muntoase și nu coboară decât toamna.
FOTO: ARHIVĂ

Știri din zonă
Consiliul Județean Alba înfințează un adăport pentru câinii fără stăpân, la Câlnic
Consiliul Județean Alba vine în ajutorul primăriilor din județ, prin înființarea, la Câlnic, a primului adăpost de câini fără stăpân, care va deservi Unitățile Administrativ Teritoriale din Alba.

Un prim pas a fost făcut luni, 7 aprilie 2025, în ședința Consiliului Județean Alba, prin aprobarea încuviințării cererii adresate Consiliului Local al Comunei Câlnic pentru transmiterea imobilului – teren (5000mp), din domeniul public al Comunei Câlnic și din administrarea Consiliului Local al Comunei Câlnic, în domeniul public al Județului Alba și în administrarea Consiliului Județean Alba, în vederea construirii adăpostului de câini fără stăpân.
Adăpostul de câini, cu o capacitate maximă de 200 de locuri, va fi construit din bugetul local al Consiliului Județean Alba. Adițional, se vor crea spații pentru preluarea animalelor de talie mare, medie și mică, care au fost supuse la rele tratamente și au fost confiscate de către Poliția Animalelor, obligația de găzduire a acestor animale revenind Consiliului Județean Alba.
Pentru operaționalizarea adăpostului de animale se va constitui o Asociație de Dezvoltare Intracomunitară (ADI), iar până în acest moment 69 de UAT-uri de pe raza județului Alba și-au exprimat acordul de principiu. Urmează constituirea legala a ADI-ului, prin Hotărâri ale Consiliului Județan și UAT-urilor membre, elaborarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și execuția propriu zisă a adăpostului de câini de la Câlnic.
„Deși Consiliul Județean Alba nu are obligatii legale în gestionarea câinilor fără stăpân, acestea fiind în sarcina UAT-urilor, am înțeles nevoia și necesitatea creării acestui adăpost. Este un nou pas spre creșterea calității vieții în județ, prin asigurarea siguranței locuitorilor din Alba, dar și a animalelor fără stăpân sau celor supuse unor rele tratamente”, a precizat George Rotar, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.