Administrație
Peste 2.300.000 de euro finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală pentru creșă și grădiniță la Sebeș și canalizare la Răhău
În urma demersurilor inițiate de primarul Dorin Nistor, Municipiul Sebeș a obţinut fonduri nerambursabile pentru două cereri de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene:
CANALIZARE MENAJERĂ ȘI STAȚIE DE EPURARE, SAT RĂHĂU, MUNICIPIUL SEBEȘ – finanțare nerambursabilă de 8.096.316 lei.
Investiția presupune realizarea rețelei de canalizare cu o lungime de 14.790 m în localitatea aparținătoare Răhău.
În privința importanței investiției amintim că la momentul actual, în localitatea Răhău, nu există sistem de canalizare deși funcționează un sistem de alimentare cu apă centralizat, care a fost pus în funcţiune în luna octombrie 2016.
Folosirea sistemului de alimentare cu apă de către cetăţeni conduce la formarea unor debite însemnate de ape uzate, încărcate cu substanţe organice, care deversate liber în mediul natural, în lipsa unui sistem centralizat de colectare, evacuare şi epurare corespunzătoare a acestor ape, va genera impurificarea apelor de suprafaţă şi subterane, a solului, subsolului şi aerului cu noxe specifice acestor ape.
Colectarea şi evacuarea apelor uzate menajere, fără o epurare corespunzătoare mecano-biologică şi terţiară, ar contribui la creşterea conţinutului acestora în poluanţi.
De asemenea, pentru a se evita continuarea construirii de fose septice, în intravilanul localităţii, este necesară şi oportună realizarea reţelei de canalizare și a staţiei de epurare. Staţia de epurare va corespunde cerinţelor actuale din punctul de vedere al tehnologiei de epurare, dar și în ceea ce privește capacitatea instalată în vederea satisfacerii cerinţelor de calitate ale apei epurate impuse de Compania Naţională Apele Române S.A.
Realizarea tuturor lucrărilor menţionate mai sus reprezintă o abordare integrată în rezolvarea problematicii legate de infrastructura de apă şi canal a localităţii, în concordanţă cu legislaţia în vigoare, care impune soluţionarea problemei apelor uzate concomitent cu racordarea populaţiei la reţeaua de alimentare cu apă.
În vederea protecţiei şi conservării resurselor de apă de suprafaţă, evacuările în aceste ape sunt reglementate prin utilizarea unei abordări combinate prin stabilirea şi implementarea controlului emisiilor, bazat pe cele mai bune tehnici disponibile sau a valorilor limită importante ale emisiilor ori, în cazul impactului difuz, a controlului şi a celor mai bune practici din punct de vedere al mediului.
Investiţia va contribui la respectarea reglementărilor specifice privind prevenirea şi controlul integrat al poluării, epurarea apelor uzate urbane, protecţia apelor împotriva poluării cauzate de nitraţi din surse agricole, evaluarea riscului şi descărcarea de substanţe periculoase în apă.
TRANSFORMARE CLĂDIRI, CENTRALĂ TERMICĂ ȘI DEPOZIT DE CĂRBUNE, ÎN CREȘĂ ȘI GRĂDINIȚĂ VALEA FRUMOASEI, SEBEȘ – finanțare nerambursabilă de 2.548.984,76 lei.
În municipiul Sebeș, localitate cu mai mult de 32.500 de locuitori, nu există la ora actuală nicio unitate de tip creșă, în ciuda numeroaselor solicitări venite din partea familiilor.
Locurile existente în grădinițele funcționale sunt insuficiente. Tendința demografică este crescătoare (față de datele recensământului populației din anul 2011, se consemnează creșteri anuale), urmând evoluția favorabilă a economiei și a investițiilor. Sebeșul este orașul din România cu cea mai mare sumă investită/locuitor – investiții străine și naționale. Progresul economic accentuat aduce după sine stabilirea forței de muncă, în majoritate familii tinere, fapt care accentuează cererea de locuri în creșe și grădinițe.
Investiția presupune constuirea unei noi clădiri cu suprafața de 969 mp. Această unitate școlară va putea primi și educa până la 85 de copii, 25 antepreșcolari și 60 preșcolari. Unitatea nou înființată va fi dotată cu aparatură, mobilier, dotări pentru locuri de joacă și dotări aferente PSI.
Având în vedere faptul că mulți copii trebuie să parcurcă distanțe mari pentru a ajunge la grădiniță, aspect coroborat cu multitudinea cererilor din partea cetăţenilor Municipiului Sebeş pentru construirea unei astfel de unităţi în cartierul Valea Frumoasei, s-a impus necesitatea amenajării unei creşe şi a unei grădiniţe, care au misiunea de a oferi servicii integrate de îngrijire, supraveghere şi educaţie timpurie a copiilor de vârstă antepreşcolară. Un alt avantaj îl reprezintă existența personalului didactic de specialitate, întrucât în zonă funcționează unități de învățământ pedagogic și superior, iar la nivelul municipiului există suficient personal calificat.
Compartimentul Relaţii Publice şi Comunicare,
Primăria Municipiului Sebeş
Administrație
Au început lucrările de reabilitate a străzii Școlii, din localitatea Răhău
Primarul Dorin Nistor anunță că miercuri, 20 noiembrie 2024, au început lucrările de reabilitare a străzii Școlii din localitatea Răhău. Se vor efectua intervenții pentru consolidarea drumului, turnarea unui strat de asfalt, precum și aducerea la cote a căminelor
„Miercuri, 20 noiembrie 2024, am demarat lucrările de reabilitare a străzii Școlii din localitatea aparținătoare Răhău. Vor fi efectuate intervenții pentru consolidarea drumului, turnarea unui strat de asfalt, precum și aducerea la cote a căminelor. Această lucrare face parte din seria de asfaltări începute în ultima perioadă prin care se dorește eliminarea disconfortului generat de praf și noroi, programul urmând a continua pe mai multe străzi nemodernizate de pe raza Municipiului Sebeș”, a transmis Dorin Nistor, primarul Municipiului Sebeș.
Administrație
Străzile Doinei și Moților din Sebeș, modernizate cu finanțare prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”
Primarul Dorin Nistor a transmis că în acesate zile s-au demarat lucrări de modernizare a străzilor Doinei și Moților. Finanțarea acestor lucrări a fost obținută de Primăria Sebeș prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.
„În această perioadă derulăm lucrări de modernizare a mai multor străzi, printre care străzile Doinei și Moților. Intervențiile includ: partea carosabilă, trotuare pietonale, accese la proprietăți, parcări, spații verzi, amenajarea intersecțiilor și racordurilor cu străzile laterale, asigurarea colectării și evacuării apelor pluviale, lucrări de siguranță rutieră. Resursele sunt asigurate printr-o finanțare nerambursabilă obținută prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, accesat cu succes de Primăria Municipiului Sebeș”, a transmis Dorin Nistor, primarul Municipiului Sebeș.
Administrație
Se extinde corpul principal de clădire al Spitalului Municipal Sebeș
Administrația Spitalului Municipal Sebeș a solicitat avizul de mediu din partea APM Alba pentru proiectul care prevede construirea unui corp pentru extinderea clădirii spitalului.
Terenul este situat în intravilanul municipiului Sebeș, în zona centrală a municipiului, în cadrul ansamblului Spitalului Municipal Sebeș. Accesul pe parcelă se face dinspre strad Șurianu.
Tema proiectului cere realizarea unui corp nou de clădire ce va funcționa ca o extensie a corpului de clădire principal, acesta completând practic lipsurile existente în prezent în cadrul spitalului dând soluții următoarele funcțiuni și necesități:
– bloc operator centralizat
– diferite secții de spiatlizare
– rețele și sisteme tehnico-utilitare
– rețele și sisteme tehnico-medicale
Prin implementarea investiției propuse se va realiza un ansamblu unitar care să poată exprima un program architectural specific petru o clădire cu funcțiunea de spital. Totodată, prin realizarea acestei investiții va apărea o influență benefică asupra comunității locale prin creșterea nivelului de sănătate.
BILANȚ TERITORIAL:
– Regim de înălțime- D+P+4E – DEMISOL+PARTER+4 ETAJE
– Suprafața parcelei este de: ST = 19.586 mp
– Aria construită la sol existentă: 3.079 mp
– Aria construită desfășurată existentă: 6.736 mp
– Aria construită la sol propusă:2.427 mp
– Aria construită desfășurată propusă:12.238 mp
– Spații verzi amenajare: 8.180 mp
– Platforme betonate, parcări, alei: 5.900 mp
Obiective preconizate a fi atinse prin realizarea investiției publice în condițiile prezentate mai sus:
-acordarea celor mai bune servicii medicale prin îmbunătățirea stării de sănătate a populației și realizarea unui sistem de sănătate modern și eficient bazat pe servicii medicale de înaltă clasă;
-creșterea dotării tehnico-medicală;
-îmbunătățirea condițiilor de munca a cadrului medical și a personalului spitalului;
-creare de locuri de muncă
-minimalizarea bolilor nosocomiale și intraspitalicești
-optimizarea raportului cost — eficiență în administrația spitalului;
-
Actualitateacum 3 săptămâni
MESAJE, URĂRI și FELICITĂRI de Sfinții Mihail și Gavrill 2024. Trimite-le un SMS celor care își sărbătoresc onomastica | sebesinfo.ro
-
Actualitateacum 3 săptămâni
Sfinții Mihail și Gavril 2024: Cui trebuie să îi spui „La mulţi ani” în această zi | sebesinfo.ro
-
Actualitateacum 4 săptămâni
Nou spațiu comercial, cu o suprafață de peste 8.000 de mp, construit la Sebeș. Va găzdui magazine cu articole de îmbrăcăminte, uz caznic și electrocasnice
-
Actualitateacum 3 săptămâni
Intervenție a pompierilor militari din Sebeș pe strada Macului, după ce trei locuințe au fost cuprinse de flăcări
-
Sportacum 4 săptămâni
Tenismena Maria Șandru (Tenis Club Sebeș) a reprezentat România la prestigiosul Masters al Juniorilor de la Monte Carlo
-
Știri din zonăacum 4 săptămâni
Tânăr de 32 de ani din Șugag, condamnat la închisoare pentru trafic de migranți, reținut de polițiștii din Sebeș
-
Administrațieacum 4 săptămâni
Dorin Albu (PNL) reales viceprimar al Municipiului Sebeș
-
Economieacum 3 săptămâni
Locuri de muncă disponibile în Municipiul SEBEȘ, la data de 5 noiembrie 2024