Rămâi conectat

Știri din zonă

Peste 230 de tineri din toată țara participă la Tabăra Națională „Părintele Teofil Părăian”, de la Oașa

sebesinfo.ro

Publicat

în

Între 9 și 18 august 2024, la Mănăstirea Oașa, județul Alba, se desfășoară Tabăra Națională „Părintele Teofil Părăian”, la care iau parte peste 230 de tineri din toată țara.

Tabăra este organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei și Mănăstirea Oașa. Programul unei zile presupune participarea la programul liturgic specific Postului Adormirii Maicii Domnului, la activitățile gospodărești, dar și la activități culturale și duhovnicești.

Anul acesta, tema taberei ne îndreaptă privirile spre două figuri românești care s-au remarcat în viața monahală din Sfântul Munte Athos: Părintele Dionisie Ignat de la Colciu și Părintele Petroniu Tănase, fost stareț al Schitului Podromu și membru al Rugului Aprins. Cei doi sfinți ai neamului nostru, care vor fi canonizați în anul 2025, vor fi evocați de pr. prof. univ. dr. Constantin Coman, dr. Virgiliu Gheorghe, arhim. Iustin Miron și monahul Modest Moldovan.

Sâmbătă, 10 august, în deschiderea taberei, protos. Silvan Cablea, starețul Mănăstirii Oașa, le-a adresat tinerilor un cuvânt de bun venit, explicându-le foloasele duhovnicești ale implicării în activitățile din programul taberei. Primul invitat al taberei a fost domnul Virgiliu Gheorghe, care sâmbătă, 10 august, în conferința intitulată „Între bărbăția duhovniceacă și smerita cugetare”, a conturat personalitatea Părintelui Petroniu Tănase și a Părintelui Dionisie Ignat de la Colciu, pe care i-a cunoscut personal, scoțând în evidență asceza, smerita cugerare, permanenta luptă duhovnicească împotriva patimilor și modul în care tinerii pot face față provocărilor lumii de azi prin asumarea acestora.

Duminică, 11 august, părintele Iustin Miron și părintele Pantelimon Șușnea de la Mănăstirea Oașa le-au explicat tinerilor versete din Psalmul 9, evidențiind importanța trăirii unei relații autentice cu Dumnezeu, care implică o angajare totală a omului și asumarea unor exigențe morale care țin firescul umanității. Luni, 12 august, și miercuri, 14 august, au fost programate vizionările unor filme documentare realizate de Trinitas TV despre cei doi Cuvioși Părinți.

Marți, 13 august, în mijlocul tinerilor este așteptat pr. prof. univ. dr. Constantin Coman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, care le va vorbi despre „Românii la Sfântul Munte. Întru pomenirea Părintelui Dionisie și a Părintelui Petroniu”. În cadrul taberei, tinerii vor participa la cele două hramuri ale mănăstirii, 15 august (Adormirea Maicii Domnului) și 17 august (Sfântul Gheorghe Pelerinul).

Joi, 15 august, tinerii vor realiza un spectacol artistic intitulat „Oașa are talent”, iar vineri, 16 august, vor efectua o drumeție pe Vârful Fetița din apropierea Mănăstirii și se vor întâlni cu părintele Iustin Miron și monahul Modest Moldovan, viețuitor la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud, ucenicul care l-a îngrijit pe Părintele Petroniu Tănase în ultimii ani ai vieții sale pământești. Sâmbătă, 17 august, tinerii din tabără vor face o excursie pe Vârful Oașa Mare unde vor participa hramul Schitului „Sfântul Gheorghe Pelerinul”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri din zonă

Centrul de Cultură „Augustin Bena”: „STATU′ LA VASE ÎN LUNEA PAȘTELUI” – tradiția care adună comunitatea din Șugag în sărbătoare și binecuvântare

sebesinfo.ro

Publicat

în

Primăria Comunei Șugag, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Șugag, organizează la ȘUGAG o nouă ediție a obiceiului tradițional „STATU′ LA VASE ÎN LUNEA PAȘTELUI”, luni, 21 aprilie 2025, cu începere de la ora 11:00.

„Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în țară, ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului, obiceiul ale cărui origini se pierd în timp și în istoria acestor locuri.

Este un moment cu totul special, celebrându-se însăși starea de bine, de mulțumire, din sânul familiei. Pregătirile pentru ieșirea la „Statu’ la vase în Lunea Paștelui” încep odată cu intrarea în Săptămâna Mare.

În această perioadă, întreaga comunitate intră în săptămâna curățeniei caselor, gospodăriilor, trec la purificarea veșmintelor, dar și la purificarea sufletească.

Lunea Paștelui are la Șugag o însemnătate deosebită pentru tinerii căsătoriți în anul ce s-a scurs de la Paștele trecut și până la prinderea Postului Paștelui prezent.

Fiecare dintre aceste tinere cupluri vin la biserică în Lunea Paștelui îmbrăcați în portul tradițional șugăjan.

În timp ce în biserică are loc slujba religioasă din Lunea Paștelui, tradiția cere ca tinerii căsătoriți în anul pascal ce tocmai s-a încheiat să se adune în curtea bisericii unde, la finalul slujbei din biserică, preotul le va da binecuvântarea pentru viața de familie în care tocmai au intrat.

Pentru „Statu la vase în Lunea Paștelui”, fiecare tânără familie are rezervată o masă pe care o împodobește cât mai frumos cu putință, respectând cu sfințenie ritualul sărbătorii.

La sfârșitul slujbei religioase din biserică, întreaga comunitate prezentă la slujbă se deplasează în zona unde tinerii vor primi binecuvântarea preoților pentru un trai îndelungat, îmbelșugat și fericit.

Cu acest prilej sunt sfințite mesele îmbelșugate, iar slujba se încheie cu îndemnul făcut de preoți pentru nași de a le fi sprijin tinerilor căsătoriți, de a-i îndruma și sfătui la fiecare impas din viața lor, iar tinerelor familii le sunt adresate urări de bunăstare, viață lungă, fericită și prosperă.

După slujba de binecuvântare, rudele și prietenii sosiți pentru a participa la acest obicei trec pe rând pe la mesele tuturor familiilor noi și închină câte un pahar în cinstea tinerelor familii. De asemenea, cei sosiți fac daruri tinerilor, în special vase necesare în gospodărie sau la strunga de oi.

Părintele spiritual, nașul simbolic al tinerelor familii, este , originar din Șugag, cel care s-a implicat activ în reînvierea și păstrarea acestei tradiții.

Pe parcursul „Statului la vase”, Grupul instrumental tradițional „Fluierașii din Șugag”  și invitatul special MARIUS CIPRIAN POP vor susține un program artistic de sărbătoare.

Prezentarea evenimentului va fi asigurată de Andreea Bogdan, jurnalist Radio România Actualități.

Vă așteptăm cu bucurie!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes