Știri din zonă
Pieton din Petrești rănit pe DN1 la Răhău de un șofer din Sibiu care apoi și-a continuat liniștit de drum
Un bărbat a fost rănit ieri seară, în jurul orelor 21.30, într-un accident rutier petrecut pe DN 1, în zona localității Rahău, lângă Sebeș.
Conform IPJ Alba: „În jurul orelor 2100, pe DN 1, la kilometrul 360, în afara localității Răhău, W.I., de 64 de ani, din Petrești, în timp ce se deplasa pe partea carosabilă, a fost surprins și accidentat de un autoturism condus de R.G.D., de 21 de ani, din Miercurea Sibiului, județul Sibiu.
După producerea accidentului, conducătorul autoturismului şi-a continuat drumul, iar ulterior s-a întors la locul accidentului şi a recunoscut faptul că a fost implicat în evenimentul rutier.
În urma accidentului, pietonul a suferit o fractură de picior şi a fost transportat la spitalul din Sebeş.
Faţă de R.G.D., cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului.”
FOTO: ARHIVĂ

Știri din zonă
Şapte tinere familii din Șugag vor fi sărbătorite la „Statu′ la vase în Lunea Paştelui” – 2025
Cele şapte cupluri care s-au căsătorit în anul pascal 2024-2025 la Şugag vor fi sărbătorite în a doua zi de Paşte, în 21 aprilie 2025, începând cu ora 11.00.
„Statu′ la vase în Lunea Paştelui” este o tradiție care adună comunitatea din comuna din Munţii Sebeşului în sărbătoare și binecuvântare. Părintele spiritual, nașul simbolic al tinerelor familii, este Marius Moga senior, originar din Șugag, cel care s-a implicat activ în reînvierea și păstrarea acestei tradiții.
Grupul instrumental tradițional „Fluierașii din Șugag” și invitatul special Marius Ciprian Pop vor susține un program artistic de sărbătoare.
Evenimentul este organizat de către Primăria Comunei Șugag, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Șugag.
Lunea Paștelui are la Șugag o însemnătate deosebită pentru tinerii căsătoriți în anul ce s-a scurs de la Paștele trecut și până la prinderea Postului Paștelui prezent. Anul trecut, au fost sărbătorite 14 cupluri, iar acum doi ani, 15.
În timp ce în biserică are loc slujba religioasă din Lunea Paștelui, tradiția cere ca tinerii căsătoriți în anul pascal ce tocmai s-a încheiat să se adune în curtea bisericii. Fiecare tânără familie are rezervată o masă pe care o împodobește cât mai frumos cu putință, respectând cu sfințenie ritualul sărbătorii.
La sfârșitul slujbei religioase din biserică, întreaga comunitate prezentă la slujbă se deplasează în zona unde tinerii vor primi binecuvântarea preoților pentru un trai îndelungat, îmbelșugat și fericit. Cu acest prilej sunt sfințite mesele îmbelșugate, iar slujba se încheie cu îndemnul făcut de preoți pentru nași de a le fi sprijin tinerilor căsătoriți, de a-i îndruma și sfătui la fiecare impas din viața lor, iar tinerelor familii le sunt adresate urări de bunăstare, viață lungă, fericită și prosperă.
După slujba de binecuvântare, rudele și prietenii sosiți pentru a participa la acest obicei trec pe rând pe la mesele tuturor familiilor noi și închină câte un pahar în cinstea tinerelor familii. De asemenea, cei sosiți fac daruri tinerilor, în special vase necesare în gospodărie sau la strunga de oi.
„Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în țară, ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului. Este un moment cu totul special, celebrându-se însăși starea de bine, de mulțumire, din sânul familiei.
Cu o vechime de sute de ani, obiceiul a fost întrerupt după 1989, fiind reluat în 2008, cu pauze în 2020 şi 2021 cauzate de pandemia de coronavirus.