Învățământ-Cultură
Poetul Ion Kamla – cetăţean de onoare al municipiului Sebeş
Poetul Ion Kamla a fost desemnat recent de aleşii locali ai municipiului Sebeş cetăţean de onoare al localităţii. Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de viceprimarul Sebeşului, Adrian Bogdan.
Poetul Ion Kamla s-a născut la Sebeş, în 29 iulie 1948 şi este cel de al 93-lea cetăţean de onoare al municipiului. A studiat filologia la universitatea din Timişoara şi este unul din membrii fondatori ai Cenaclului Literar „Lucian Blaga”. A primit de-a lungul timpului mai multe premii pentru poezie, iar în anul 2006 a obţinut marele premiu al Festivalului „Lucian Blaga”. Din anul 2010 este membru al Ligii Scriitorilor din România. A publicat primul său volum în anul 2005, „Trafic de cuvinte”, iar peste 3 ani a văzut lumina tiparului cartea „Cercul care se închide”‘. Înainte de apariţia primului volum ce-i poartă semnătura, Ion Kamla a publicat poezii în revistele „Luceafărul”, „Contemporanul” şi în „Caţavencu”. A scris versuri din perioada când era elev, inspirat de poeziile pe care le citea. „Pot să spun că aş putea recita din diferiţi lirici de dimineaţa până seara. În legătură cu creaţia lui Mihai Eminescu, de exemplu, am dat pariuri. Dacă îmi spune cineva un vers din Eminescu, eu îl recit pe următorul. Iar din poeziile lui Lucian Blaga aş putea spune pe de rost un volum întreg”, declara Ioan Kamla. A citit foarte mult din creaţia unor autori precum Cezar Baltag, Nechifor Crainic, Aron Cotruş, Ioaniche Olteanu, iar mai târziu s-a orientat spre literatura din perioada postmodernistă. Consideră că o poezie prea „încifrată” nu prea atrage publicul. “Poezia trebuie, totuşi, să fie pe înţelesul fiecăruia, să meargă direct la sufletul cititorului”, susţine Ion Kamla. Unul dintre poeţii săi preferaţi este George Topârceanu. „În opinia mea, George Topârceanu este cel mai genial versificator, după Eminescu. Este un bijutier, un poet extraordinar, cu un umor ieşit din comun, dar un umor, totuşi, cu o undă tragică. La mine e tocmai invers, e vorba de un tragism cu o undă ironică”, este de părere poetul. Se consideră o persoană modestă şi susţine că nu i-a plăcut niciodată să iese în faţă. Îl deranjează îngâmfarea, lipsa de civilizaţie, oamenii care nu se ţin de cuvânt, dar şi nostalgicii vremurilor de dinainte de 1989. Aşa cum mărturisea, apreciază sinceritatea şi modestia. Cei care vor să-l cunoască pe poetul Ion Kamla, desemnat recent cetăţean de onoare al municipiului Sebeş, pot să-i citească volumele de poezii sau de proză, cu texte umoristice şi parodii satirice. În aceeaşi şedinţă a Consiliului Local Sebeş au mai primit titlul de cetăţean de onoare post-mortem profesorii Dorel Savu şi Boris Guzun.
A. D. T.

Învățământ-Cultură
Performanță remarcabilă reușită de profesoara Elena Damian, de la Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș: Patru elevi calificați la etapa națională a Olimpiadei de Istorie
Patru elevi ai Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș îndrumați de doamna profesoară Damian Elena, s-au calificat la etapa națională a Olimpiadei de Istorie, câte unul din fiecare clasă de liceu la care predă.
Astfel, Hațegan Lucian-Cosmin (clasa a IX-a F), Cioca Cristiana (clasa a X-a F), David Luoana (clasa a XI-F) și Vasinc Damaris (clasa a XII F).
Profesionalismul și dedicarea au adus și în acest an rezultate deosebite. Doamna profesor va însoți lotul olimpic la Olimpiada Națională de Istorie, care va avea loc în perioada 14-18 aprilie 2025, la Piatra Neamț.
Mult succes tuturor!