Administrație
Poliția Locală a Municipiului Sebeș reamintește conducătorilor auto să utilizeze parcările special amenajate și să evite parcarea în zonele interzise de lege
În vederea desfășurări în condiții de siguranță și a fluidizării traficului auto și pietonal, pentru evitarea blocajelor pe tronsoanele de drum public de pe raza Municipiului Sebeș, Direcția Poliția Locală recomandă tuturor conducătorilor auto să utilizeze parcările special amenajate, în funcție de capacitatea autovehicolului și să renunțe la oprirea / staționarea / parcarea voluntară a autovehiculelor de orice fel pe trotuare, zone verzi sau alte zone interzise prin lege, conform prevederilor art. 141-143 din HG 1391/2006 și art. 8 din HCL nr. 64/2017.
Cu această ocazie, vă reamintim faptul că potrivit prevederilor art. 142 din HG nr. 1391/2006 – Regulamentul de aplicarea a Codului Rutier, se interzice oprirea voluntară a autovehicolelor.
Printre faptele cele mai des încălcate în mod voluntar de conducătorii auto, din prezentul articol, precizăm următoarele fapte:
a) în zona de acţiune a indicatorului „Oprirea interzisă”;
b) pe trecerile pentru pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea;
c) în intersecţii, inclusiv cele cu circulaţie în sens giratoriu, precum şi în zona de preselecţie unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanţă mai mică de 25 m de colţul intersecţiei;
d) în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, precum şi la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea;
e) pe pistele obligatorii pentru pietoni sau pentru pietoni şi biciclete ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare;
f) pe partea carosabilă a autostrăzilor, a drumurilor expres şi a celor naţionale europene (E);
g) pe trotuar, cu excepţia situaţiei în care administratorul drumului public a executat amenajări care respectă prevederile art. 144 alin. (2) şi (3); și art. 144 :
În conformitate cu prevederile art. 144 alin 2 și 3, din HG nr. 1391/2006, administratorul drumului public este obligat să delimiteze şi să semnalizeze corespunzător sectoarele de drum public unde este interzisă oprirea sau staţionarea vehiculelor.
(2) Administratorul drumului public poate amenaja pe anumite zone ale trotuarului, cu avizul poliţiei rutiere, spaţii destinate opririi sau staţionării vehiculelor, marcate şi semnalizate corespunzător. Amenajările se pot executa numai dacă:
a) se respectă culoarul destinat circulaţiei pietonilor, stabilit potrivit normativelor în vigoare, care nu poate fi mai mic de 1 m lăţime;
b) accesul vehiculelor în parcare se realizează din partea carosabilă;
c) poziţionarea vehiculelor în parcare nu stânjeneşte circulaţia pe prima bandă sau pe pistele amenajate.
(3) Nu se pot amenaja parcări pentru autovehicule, pe trotuar, la mai puţin de 10 m de intersecţii, staţii ale mijloacelor de transport în comun sau treceri pentru pietoni.
Încălcarea prevederilor mai sus menționate constituie contravenție și se sancționează potrivit art. 99/2 din OUG nr. 195/2002-Codul Rutier, cu amendă cuprinsă între 290-725 lei și două puncte penalizare.

Administrație
Dotări din fonduri europene pentru ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal Sebeș
Primăria Sebeș a obținut o nouă finanțare nerambursabilă europeană, în valoare de 14.583.059,67 lei, pentru proiectul „Dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal Sebeș”, în cadrul apelului de proiecte „Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor unităților sanitare/structurilor sanitare publice – dotare” – Programul Sănătate 2021-2027.
Obiectivul proiectului este îmbunătățirea calității serviciilor publice de sănătate, prin dotarea cabinetelor ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă și de digitalizare, în vederea creșterii calității serviciilor publice de sănătate în regim ambulatoriu.
Prin proiect se vor dota cu echipamente noi și moderne cabinetele în care se desfășoară activitatea ambulatorie: cabinetul de medicină internă, cabinetul de cardiologie, cabinetul de chirurgie – ortopedie și traumatologie, cabinetul de dermatovenerologie, cabinetul de endocrinologie, cabinetul de alergologie, cabinetul de obstetrică – ginecologie, cabinetul de oftalmologie și ORL, cabinetul de psihiatrie și neurologie, cabinetul de diabet și boli de nutriție, cabinetul de pneumologie, cabinetul de gastroenterologie, cabinetul de reumatologie, cabinetul ambulatoriu pediatrie și cabinetul ambulatoriu recuperare.
Se vor achiziționa echipamente medicale pentru activitatea ambulatorie pentru îmbunătățirea și creșterea calității serviciilor publice de sănătate prestate și se vor achiziționa echipamente IT și software pentru digitalizarea activităților ambulatoriului care conduc la modernizarea serviciului public de sănătate.
Totodată, se va realiza dotarea laboratoarelor care deservesc ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă.
Prin proiect se va dota laboratorul care deservește ambulatoriul integrat al spitalului – laboratorul de radiologie și imagistică medicală.
Printre cele mai importante echipamente medicale care vor intra în patrimoniul Spitalului Municipal Sebeș se află:
– computer tomograf 128 slices;
– sistem mamografic digital cu tomosinteză;
– linie completă pentru intervenții arteroscopice în ambulator;
– ecocardiograf;
– ecograf cu elastografie;
– EMG neurologie – 3 canale;
– ecograf 2D dedicat OG cu sondă convexă;
– dispozitiv pentru detectarea precoce și monitorizarea neuropatiei autonome periferice;
– ecograf cu sondă liniară și vestibulară;
– aparat de radiologie digital cu un post de grafie / scopie;
– analizor hematologie (hemoleucogramă).
LIMOKATO
27.02.2018 la 12:07
Politia locala sa-si intre in atributii si sa asigure circulatia pietonilor pe trotuarele blocate pina-n zid de autoturisme parcate la poarta de proprietarii,iar noi cei din zona abatorului +Balcescu nu putem circula pe trotuare in drum spre scoala+supermarchet+centrul orasului .Rugam a se vedea str, progresului+av.Olteanu+A.Iancu pe partea nr. impare.Implicati-va odata prin avertismente scrise puse sub stergator+invitatii la politie+amenzi+suspendarea periodica a permisului.Suntem cu bagaje in mina,cu baston,cu cadru,cu carucioare de copil mic,venim in grup de la scoala.
Raspuns Limokato
20.07.2018 la 9:23
Daca masinile ar fi parcate in carosabil s-ar crea ambuteiaje si masinile utilitare nu si-ar putea face treaba.ar trebui sa stiti ca multi proprietari de locuinte parcheaza de asa maniera pentru ca s-au saturat sa adune gunoaiele pietonilor,sa spele voma si urina,ori excremente de animale de companie aapartinand dragilor pietoni.