Connect with us

Actualitate

„Portretul doctorului Karl Eduard Krasser”, lucrare a pictorului Sava Henția, exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş

sebesinfo.ro

Published

on

Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, a fost ales portretul doctorului Karl Eduard Krasser, realizat de pictorul Sava Henţia în anul 1886. Lucrarea a fost achiziţionată în anul 1963 de la Gertrud Acker, care stabilindu-și domiciliul la Bucureşti a decis să o vândă muzeului din Sebeş.

Realizată în tehnica ulei pe pânză, lucrarea prezintă bustul unui bărbat în floarea vârstei (în momentul pictării, medicul avea 48 ani). Redat pe un fond brun închis, chipul bărbatului este iluminat din dreapta, fapt care îi scoate în evidență chipul luminos cu părul ondulat şi atent pieptănat. Ochii căprui ai personajului sunt redați într-o manieră care exprimă calmul şi siguranța de sine. Personajul poartă mustață şi un barbișon după moda pariziană, care îi accentuează fața ascuțită. Gulerul alb al cămășii, contrastează puternic cu papionul negru şi cu sacoul de aceeaşi culoare. Portretul s-a păstrat într-o ramă-medalion, de epocă, bogat ornamentată, de culoare aurie. Lucrarea este semnată şi datată în partea stângă, la mijloc, cu ocru: „S. Henţia 1886″.

Dr. Karl Eduard Krasser s-a născut la Sebeş, în data de 15 decembrie 1838, în familia lui Johann Friedrich Krasser şi a Reginei, născută Wenrich. Studiile elementare le-a urmat la Sebeş, iar liceul la Sibiu, după care a studiat medicina la Viena. În anul 1865 s-a întors în orașul natal, ca medic „oculist” (oftalmolog), în scurt timp reușind să își facă un renume în domeniu, astfel că, pe lângă pacienții din zonă, era frecventat şi de alții, unii dintre ei veniți de la distanțe mari, din localități precum Cluj, Arad şi chiar București.

Cum unii dintre pacienți aveau nevoie de tratament mai îndelungat sub atenta îndrumare a medicului, iar la Sebeş în vremea aceea nu exista un spital, dr. Krasser a construit în grădina casei părintești, situată pe strada Rosengasse, la nr. 9 (actuala stradă 24 ianuarie) o mică clinică. Acolo, de-a lungul timpului, a tratat numeroși pacienți. Între aceștia s-a aflat și pictorul Sava Henţia care, drept recunoștință pentru tratamentul pe care l-a primit, i-a realizat, în anul 1886, portretul şi i l-a dăruit. Karl Eduard Krasser a murit, la Sebeş, în 9 ianuarie 1891.

Portretul doctorului Krasser, pictat de Sava Henţia, a fost restaurat în anul 2018, în cadrul proiectului cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Primăria Municipiului Sebeș, „Sava Henţia din nou acasă. 170 ani de la naşterea artistului”, implementat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi, de atunci, poate fi admirat în expoziția permanentă, alături de alte lucrări realizate de același pictor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Exponatul lunii noiembrie 2024 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş: „Turnul de la mănăstire”, tehnică mixtă pe carton, tablou de Hermann Meuselbach (1858-1924)

sebesinfo.ro

Published

on

Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este tabloul „Turnul de la mănăstire”, realizat de pictorul Hermann Meuselbach în primii ani ai secolului XX.

Lucrarea, intrată în patrimoniul muzeului în anul 2001, are următoarele date tehnice: tehnică mixtă pe carton; dimensiuni: 70,5 x 50 cm; semnat – dreapta-jos, cu negru: „Hermann Meuselbach”; nedatat. Pe verso, lucrarea poartă o etichetă originală, scrisă de pictor, cu următorul text: „Der Klosterturm von Mühlbach im Herbst. Originalbild in Kohlenfarben” [Turnul de la mănăstire, toamna. Culori de cărbune].

În această compoziție, Hermann Meuselbach a redat Turnul Octogonal şi un fragment de curtină, elemente ale sistemului defensiv medieval al Sebeşului, așa cum le vedea din grădina casei sale,  la începutul secolului XX. Turnul, datând din veacul al XVI-lea, este situat în colțul de nord-est al fortificației orașului Sebeş, în imediata vecinătate a fostei mănăstiri dominicane, iar la momentul realizării lucrării, acestuia îi lipsea acoperișul, distrus probabil în confruntările din timpul Revoluției de la 1848-1849, fără a mai fi reparat ulterior.

Lucrarea este extrem de elaborată, fiind realizată în maniera specifică autorului, adică abundând în detalii. A reprodus extrem de fidel atât turnul, în cazul căruia a redat inclusiv vegetația care creștea în partea superioară a zidurilor, cât şi grădina casei. De altfel, în ciuda faptului că este vorba de un peisaj de toamnă, Hermann Meuselbach a acordat o mare atenție grădinii sale, care, spre vest, se întindea până la bazele curtinei şi turnului. Deși vegetația era destul de săracă în acea perioadă a anului, autorul a reprodus, extrem de minuțios, întreaga suprafață a grădinii. O mare parte a acesteia era ocupată de straturi pentru legume, având numeroși araci înfipți în pământ (aprox. 120), pe care i-a şi reprodus, fiecare fiind tratat individual. Accesul în această zonă era precedat de o pergolă, pe care creștea o plantă cățărătoare, redată și ea extrem de detaliat.

Hermann Meuselbach a fost un pictor peisagist care a activat în Transilvania la sfârșitul secolului al XIX-lea şi în primele două decenii ale celui următor, fiind cunoscut contemporanilor săi, în special în zona Sebeșului, unde a trăit aproape întreaga viață. S-a născut în 28 ianuarie 1858, în Germania, la Eischleben şi a studiat artele frumoase la Școala Saxonă de Artă din Weimar. În 1881 a emigrat în Transilvania, devenind profesor de desen la Gimnaziul Evanghelic din Sebeş, unde a activat până în 1911, când s-a pensionat. În timpul liber se dedica picturii, imortalizând numeroase peisaje atât din localitatea adoptivă, cât şi din împrejurimile acesteia. A încetat din viață la 12 noiembrie 1924, în orașul Sebeş, unde, de altfel, a și fost înmormântat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Continue Reading

Actualitate

400 de elevi, prezenți la conferința antidrog susținută la Sebeș de Cătălin Țone, expert antidrog și antidoping

sebesinfo.ro

Published

on

Miercuri, 13 noiembrie 2024, Clubul Rotary Sebeș a organizat în cadrul proiectului districtual „Drogurile – de la fascinație la dependență”, menit să disemineze în rândul tinerilor pericolele imense cu grave consecințe legate de consumul de droguri, întâlnirea cu elevii de la: Liceu Tehnologic Sebeș, Colegiul Național Lucian Blaga, Liceul cu program Sportiv „Florin Feleșeriu” Sebeș si Liceul German Sebeș.

La această întâlnire au participat 400 de elevi, din clasele IX-XII, care au fost insotiti de 28 de profesori. Prezentarea a fost susținută de Prof. Dr. Cătălin Țone, expert antidrog și antidoping, autor al volumului intitulat „Marijuana, zborul spre iad”, și una dintre vocile cele mai competente în domeniu.

Tinerii au fost foarte interesați și impresionați de prezentarea făcută, de cazuistica cuprinsă atât în carte cât și în scurtele filme proiectate, s-au pus întrebări și s-au făcut comentarii și remarci foarte pertinente. La final s-au distribuit exemplare din cartea dlui. Cătalin Țone și materiale promoționale care să le amintească tinerilor despre imensele pericole la care se expun prin consumul de droguri. Tot în cursul prezentării, a fost prezent un fost consumator care si-a spus povestea, și le-a explicat tinerilor cat de lina e calea către distrugere, când se expun la asemenea pericole.

„Dincolo de măsurile legale, judiciare și medicale pe care statul, prin instituțiile sale abilitate, le ia și de pârghiile punitive și de tratament pe care le uzitează, consider că, sunt la fel de importante aceste întâlniri cu tinerii, în care, atât exemplele pozitive ale celor care au reușit să renunțe la consum, cât și, din păcate, cele negative, uneori fatale, au un rol determinant în a convinge adolescenții să nu aleagă calea dependenței. Prevenirea, cunoașterea consecințelor teribile în toată amploarea lor și dialogul sincer sunt instrumente la fel de importante, pentru că, așa cum se poate vedea, post factum, situațiile devin mult mai complicat de soluționat și, uneori, pot lua o turnură către un deznodământ tragic”, a declarat la finalul evenimentului Prof. Dr. Cătălin Țone, mulțumind în același timp organizației Rotary, cluburilor Rotary Sebes, Rotary și Districtului 2241 România și Republica Moldova. Transmite Președintele Club Rotary Sebes 2024-2025, Popa Ioan.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Continue Reading

Actualitate

Supraveghetorul unei săli de jocuri de noroc din Sebeș, condamnat pentru delapidare

sebesinfo.ro

Published

on

G.U., din Sebeș, angajat ca supraveghetor la o sală care deținea și aparate de jocuri de noroc, nu a rezistat tentației și a delapidat firma cu mii de lei. Potrivit fișei postului, el avea ca principale atribuții de serviciu încasarea banilor de la clienți, înregistrarea acestora, plata câștigurilor și întocmirea inventarului la ieșirea din tură.

Avea astfel atribuţii de gestionar cu privire la încasările efectuate și la sumele primite drept fond de câștiguri. De asemenea, conform fişei postului şi regulamentului de ordine interioară, inculpatului îi era interzis să joace la aparate în mod direct sau prin intermediari.

La un moment dat, el a intrat de serviciu, preluând în baza unei dispoziții de plată un fond în valoare de 6.087 de lei, sumă ce urma a fi utilizată pentru plata eventualelor câștiguri. Acest fond a mai fost alimentat de către reprezentantul firmei cu suma de 8.000 de lei, efectuându-se mențiuni suplimentare pe dispoziția de plată.

Acesta și-a însușit însă din gestiune suma totală de 7.345 de lei, pe care a folosit-o pentru a se juca la aparatele de jocuri de noroc instalate în sala în care își desfășura activitatea. La ieșirea din tură, a predat administratorului societății doar suma de 2.188 de lei. Într-o altă zi, și-a însușit din gestiune 3.947 de lei. În ambele situații a dat declarații prin care a recunoscut faptul că a sustras banii. Pe parcursul cercetărilor, inculpatul a restituit persoanei vătămate suma de 900 de euro.

„Instanța apreciază că se impune aplicarea în sarcina inculpatului a unei pedepse cu închisoarea, în concordanţă cu gravitatea medie a faptelor și cu periculozitatea inculpatului, însă, valorificând toate circumstanțele favorabile inculpatului, astfel cum au fost analizate în precedent, instanța se va orienta către o pedeapsă cu închisoarea situată peste minimul special legal, apreciind că aceasta este oportună pentru atingerea finalității preventiv-educative a sancțiunii penale”, a precizat magistratul Judecătoriei Sebeș, care l-a condamnat, în 28 octombrie 2024, la 1 an și 4 luni de închisoare, cu suspendare.

De asemenea, individul a fost obligat la plata sumei de 6.888 de lei către firma la care era angajat, cu titlu de daune materiale reprezentând diferenţa dintre sumele de bani însuşite şi sumele achitate ulterior pentru recuperarea pagubei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Continue Reading

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes