Rămâi conectat

Actualitate

Povestea lui Moș Nicolae: Legenda Sfântului Nicolae cu nobilul sărac și fetele pe care nu le putea mărita | sebesinfo.ro

sebesinfo.ro

Publicat

în

Povestea lui Moș Nicolae: Legenda Sfântului Nicolae cu nobilul sărac și fetele pe care nu le putea mărita | sebesinfo.ro

Povestea lui Mos Nicolae prefigurează un nobil sărac cu trei fete pe care nu le putea mărita din cauza situației financiare precare.

Povestea lui Moș Nicolae

Se spune că în acele timpuri, pentru ca o fata sa fie luata in căsătorie, avea nevoie de o zestre considerabila dăruita de tatăl sau, iar cu cat zestrea era mai mare, cu atât creșteau șansele ca fata sa-si găsească un soț mai bun.

Atunci când fata cea mare a ajuns la vârsta la care trebuia sa se mărite, episcopul Nicolae a lăsat la ușa casei nobilului, pe timp de noapte, un săculeț cu aur. Același lucru s-a întâmplat si când a venit vremea de măritiș si pentru cea de-a doua fata.

Când a venit vremea ca si cea de-a treia fata sa se mărite, nobilul, curios sa afle cine ii lasă saculei cu aur, a stat de paza si l-a văzut pe Nicolae. Acesta și-a dat seama ca este urmărit si a luat săculețul, s-a urcat pe casa si a dat drumul săculețului prin hornul casei, într-o șoseta care era pusa la uscat. Astfel a apărut si tradiția conform căreia se agata șosetele de șemineu.

Nicolae l-a rugat totuși pe nobil sa păstreze secretul, însă acesta nu a respectat rugămintea episcopului si a povestit tuturor. Ulterior, oricine primea un cadou neașteptat credea ca este de la Nicolae si ii mulțumeau pentru cadou. Cei trei saci cu aur au devenit conform legendei simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur, de aici moștenind-se tradiția de a oferi portocale cu ocazia Sf. Nicolae.

Legenda lui Moș Nicolae s-a răspândit în toată lumea și a luat caracteristicile fiecărei țări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor și a activităților cari  tabile.

În Germania, tradiția sărbătoririi Moșului Nicolae a apărut prin îmbinarea unei figuri păgâne cu imaginea creștină a Sfântului Nicolae, care este văzut de germani ca un bătrân ce poartă un sac în spate și o nuielușă în mână. Dacă n-au fost cuminți, copiii primesc nuielușe, cartofi sau cărbuni. În unele regiuni din Germania, copiii se costumează în Moș Nicolae și colindă casele vecine, pentru a primi dulciuri.

Copiii din Franța lasă pentru Moș Nicolae un pahar de vin, iar pentru măgărușul lui morcovi și puțin zahăr. În ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolată, turtă dulce, fructe și trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite. Îndeosebi în regiunile din estul Franței, cei mici știu că Moș Nicolae vine călare pe un măgăruș, alături de Pere Fouettard (Moș Nuielușă), înveșmântat în negru. Dacă Moș Nicolae lasă daruri copiilor buni, Pere Fouettard este cel care-i ceartă pe copiii care n-au fost cuminți, dându-le o nuielușă.

La copiii olandezi, moșul ajunge pe mare, venind din Spania. Dacă n-au fost cuminți, se tem de însoțitorul moșului, Zwarte Piet (Petru cel Negru). El îl ajută pe Moș Nicolae cu darurile și dulciurile pentru copiii cuminți.

În Belgia și Luxemburg, copiii își așează ghetuțele în fața ușii și, la fel ca micuții francezi, pregătesc un pahar de vin pentru moșul, morcovi și zahăr pentru calul lui. Odată cu Moș Nicolae, la fel ca și în alte țări europene, copiii îl așteaptă și pe însoțitorul său, Hoseker.

Moș Nicolae este foarte iubit de copiii din Austria, care-l știu ca pe un bătrân înveșmântat asemenea unui episcop, cu o carte mare în care îngerii au scris toate faptele celor mici și călătorește alături de Krampus, care ține în mână o nuia destinată micuților care nu au dat ascultare părinților.

Copiii din Italia așează pe o farfurie, în ajun, scrisorile în care-și notează dorințele, promițându-i lui Moș Nicolae că vor fi cuminți în anul care va veni. A doua zi, în locul scrisorilor, găsesc dulciurile lor preferate. Tot în Italia, există tradiția numită Rito delle nubili (ritualul celor necăsătoriți).

În Croația, Moș Nicolae (Sveti Nikola) aduce cadouri pe 6 decembrie, cu ocazia zilei sale consacrate. În seara dinainte, copiii își lustruiesc încălțămintea și o așează pe pervazurile ferestrelor, pentru a fi umplută cu daruri, dulciuri și fructe de către generosul moș.

În Polonia, Moș Nicolae este o personalitate extrem de divinizată și respectată. Îmbrăcat în haine episcopale și purtând bastonul episcopal, el coboară din ceruri cu ajutorul unui înger și colindă întreaga țară pe jos sau purtat într-o trăsură trasă de un cal alb. Odată intrat într-o casă, Moș Nicolae ascultă rugămințile copiilor. El îi ceartă sau îi laudă și le dăruiește apoi icoane, mere roșii, portocale și ”pierniki” (prăjiturele sfinte, făcute cu miere și mirodenii). Dacă nu își face apariția înpersoană, el își lasă darurile sub pernele copiilor care dorm sau le pune în ghete.

În unele orașe și sate din Slovacia, Moș Nicolae, sau Svaty Mikulas, sosește într-o trăsură trasă de un cal. Copiii nerăbdători să îl vadă umplu străzile și se unesc în coruri și dansuri. În unele regiuni, Moșul vizitează copiii acasă. În ajun, copiii își așează încălțările lustruite pe pervazul ferestrei sau în pragul ușii, sperând să le găsească dimineața încărcate cu daruri. În unele școli are loc sărbătoarea „Mikul Mail”, în cadrul căreia copiii își dăruiesc unul altuia mici cadouri, scrie wikipedia.

În Slovenia, în seara anterioară zilei de Sântul Nicolae, copiii își așează încălțămintea afară, în fața ușii, așteptând să o găsească a doua zi încărcată de fructe, bomboane, monede și mici jucării. Cel care îl însoțește pe Moș Nicolae, numit Parkel, pune în încălțările copiilor obraznici cărbuni și cenușă.

Înaintea zilei de Sfântul Nicolae (Szent Mikulás), copiii din Ungaria își lustruiesc pantofii cei mai buni și îi așează pe pervaz pentru a fi umpluți de darnicul Moș. Dimineața, copiii găsesc în pantofi bomboane, portocale, nuci, mere, ciocolată și mici cadouri. Copiii obraznici primesc nuiele aurii și linguri de lemn.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Bărbat de 47 de ani din Sebeș, găsit spânzurat în propria locuință, la finalul săptămânii trecute

sebesinfo.ro

Publicat

în

Un bărbat de 47 de ani, din Sebeș,a fost găsit spânzurat în locuința sa din Municipiu, incidentul fiind semnalat prin 112, duminică, 29 decembrie 2024.

Reprezentanții IPJ Alba au declarat pentru ziarulunirea.ro că la data de 29 decembrie 2024, în jurul orei 15.15, polițiștii din Sebeș au fost sesizați, prin 112, de către o femeie cu privire la faptul că un bărbat este spânzurat în locuința sa.

Echipa de cercetare deplasată la fața locului a identificat cadavrul unui bărbat de 47 de ani, din Sebeș, care nu prezenta urme de violență. Acesta a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Alba, în vederea efectuării necropsiei.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Târgul de Crăciun, o tradiție a Liceului German Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Ca în fiecare an, Liceul German Sebeș a organizat, în preajma sărbătorilor de iarnă, tradiționalul târg de Crăciun (una dintre cele mai importante acțiuni desfășurate de această unitate de învățământ). Pentru anul 2024, târgul de Crăciun a fost organizat în data de 19 decembrie 2024, în parcarea din fața Bisericii Evanghelice Sebeș.

Târgul de Crăciun a fost pregătit de elevii și profesorii Liceului German Sebeș în cadrul unor activități educative informale, care au presupus crearea unor decorațiuni de sărbători, coacerea tradiționalelor turte dulci și pregătirea altor bunătăți pentru clienții și vizitatorii târgului.

Prin astfel de activități, elevii Liceului German Sebeș își dezvoltă spiritul creativ, îndemânarea, dar mai ales competențele antreprenoriale (la finalul pregătirilor, aceștia devenind și vânzători ai produselor create). Ca în fiecare an, sumele colectate din comercializarea produselor create vor fi întrebuințate pentru nevoile fiecărei clase în parte (acțiuni de socializare, excursii, drumeții, vizite documentare etc.).

 

Miruna Maria Jurca


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Incendiu izbucnit la o anexă gospodărească, pe strada Lucian Blaga din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Un incendiu a izbucnit joi, 26 decembrie 2024, în jurul orei 18:20, pe strada Lucian Blaga din Municipiul Sebeș, la o anexă gospodărească.

„Secția de pompieri Sebeș intervine pentru stingerea unui incendiu în Mun. Sebeș, str. Lucian Blaga. Incendiul se manifestă la o anexă gospodarească pe aproximativ 10 mp. Forțe alocate: 1 x ASAS și SVSU x Sebeș”, a transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes