Administrație
Primăria Municipiului Sebeș anunță facilități fiscale și scutiri pentru anul 2020, acordate contribuabililor persoane fizice și juridice
Primăria Municipiului Sebeș acordă, pe parcursul anului în curs, o serie de facilități și scutiri de la plata obligațiilor fiscale, precum și aplicarea nivelului minim al impozitelor și taxelor locale stabilite prin Codul Fiscal, pentru a veni atât în sprijinul mediului de afaceri, cât și al cetățenilor.
Astfel, pentru impozitul pe clădirile rezidențiale, stabilit prin Codul Fiscal între 0,08% și 0,2%, Municipiul Sebeș va aplica nivelul minim, de 0,08%. Pentru impozitul pe teren, stabilit prin Codul Fiscal între 6404,62 lei și 15.106 lei/ha (pentru zona A), 4467,97 lei și 10.538 lei/ha (pentru zona B), 2828,12 lei și 6670 lei/ha (pentru zona C) și 1494,62 lei și 3526 lei/ha (pentru zona D), Municipiul Sebeș va aplica nivelul minim, respectiv 6404,62 lei/ha (pentru zona A), 4467,97 lei/ha (pentru zona B), 2828,12 lei/ha (pentru zona C) și 1494,62 lei/ha (pentru zona D).
Aceste facilități și scutiri vor fi extinse și asupra contribuabililor persoane fizice și vor consta în aplicarea nivelului minim al impozitelor și taxelor locale stabilite prin Codul Fiscal.
Totodată, se acordă scutiri de la plata impozitelor și taxelor locale, în afara celor stabilite prin lege, pentru: clădirile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale, clădirile utilizate de organizații nonprofit, clădirile restituite, clădirile retrocedate, clădirile folosite ca domiciliu aflate în proprietatea persoanelor care dețin statutul de revoluționar, clădirile la care proprietarii au executat, pe cheltuială proprie, lucrări de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice, terenul aferent clădirilor restituite, terenul aferent clădirilor retrocedate, terenurile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale, terenurile utilizate de organizaţii nonprofit, terenurile aparţinând asociaţiilor şi fundaţiilor folosite exclusiv pentru activităţile fără scop lucrativ, terenul situat în extravilanul localităţilor, pe o perioadă de 5 ani, ulteriori celui în care proprietarul efectuează intabularea în cartea funciară pe cheltuială proprie, mijloacele de transport agricole utilizate efectiv în domeniul agricol.
Pentru plata cu anticipație a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren și a impozitului pe mijloacele de transport, datorate pentru întregul an de către contribuabili persoane fizice și juridice, până la data de 31 martie 2020 inclusiv, Municipiul Sebeș a acordat o bonificație de 9,99%. În anul 2020 s-au acordat bonificații în valoare de 1.339.929 lei, după cum urmează: persoane juridice – 1.028.685 lei, persoane fizice – 311.244 lei
De asemenea, Municipiul Sebeș nu percepe taxe pentru organizarea spectacolelor de teatru, balet, operă, operetă, concert filarmonic sau altă manifestare muzicală, film, circ și a competiţiilor sportive interne sau internaţionale.

Administrație
Dotări din fonduri europene pentru ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal Sebeș
Primăria Sebeș a obținut o nouă finanțare nerambursabilă europeană, în valoare de 14.583.059,67 lei, pentru proiectul „Dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal Sebeș”, în cadrul apelului de proiecte „Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor unităților sanitare/structurilor sanitare publice – dotare” – Programul Sănătate 2021-2027.
Obiectivul proiectului este îmbunătățirea calității serviciilor publice de sănătate, prin dotarea cabinetelor ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă și de digitalizare, în vederea creșterii calității serviciilor publice de sănătate în regim ambulatoriu.
Prin proiect se vor dota cu echipamente noi și moderne cabinetele în care se desfășoară activitatea ambulatorie: cabinetul de medicină internă, cabinetul de cardiologie, cabinetul de chirurgie – ortopedie și traumatologie, cabinetul de dermatovenerologie, cabinetul de endocrinologie, cabinetul de alergologie, cabinetul de obstetrică – ginecologie, cabinetul de oftalmologie și ORL, cabinetul de psihiatrie și neurologie, cabinetul de diabet și boli de nutriție, cabinetul de pneumologie, cabinetul de gastroenterologie, cabinetul de reumatologie, cabinetul ambulatoriu pediatrie și cabinetul ambulatoriu recuperare.
Se vor achiziționa echipamente medicale pentru activitatea ambulatorie pentru îmbunătățirea și creșterea calității serviciilor publice de sănătate prestate și se vor achiziționa echipamente IT și software pentru digitalizarea activităților ambulatoriului care conduc la modernizarea serviciului public de sănătate.
Totodată, se va realiza dotarea laboratoarelor care deservesc ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă.
Prin proiect se va dota laboratorul care deservește ambulatoriul integrat al spitalului – laboratorul de radiologie și imagistică medicală.
Printre cele mai importante echipamente medicale care vor intra în patrimoniul Spitalului Municipal Sebeș se află:
– computer tomograf 128 slices;
– sistem mamografic digital cu tomosinteză;
– linie completă pentru intervenții arteroscopice în ambulator;
– ecocardiograf;
– ecograf cu elastografie;
– EMG neurologie – 3 canale;
– ecograf 2D dedicat OG cu sondă convexă;
– dispozitiv pentru detectarea precoce și monitorizarea neuropatiei autonome periferice;
– ecograf cu sondă liniară și vestibulară;
– aparat de radiologie digital cu un post de grafie / scopie;
– analizor hematologie (hemoleucogramă).