Rămâi conectat

Știri din zonă

Primăria Pianu a solicitat acordul de mediu din partea APM Alba, pentru reabilitarea mai multor drumuri din comuna distruse de inundațiile din 2019

sebesinfo.ro

Publicat

în

Primăria comunei Pianu a solicitat avizul de mediu pentru consolidarea sistemului rutier din comuna Pianu, afectat în urma inundațiilor din anul 2019.

Urmare ploilor torentiale din vara anului 2019, retelele de drumuri si strazi, poduri si podete din comuna Pianu au fost grav afectate datorita iesirii din albie a paraielor si a torentilor.

O parte din drumurile afectate sunt in administratia Consiliului Judetean Alba, iar o parte sunt drumuri si strazi ce se afla in administratia Consiliului Local Pianu.

Pe langa deteriorarile la partea carosabila a acestora, au fost afectate un numar de poduri rutiere si punti pietonale care traverseaza raul Pianu, precum si podete de acces peste parauri necadastrate.

Sistemul rutier a drumului ce se desfasoara pe malul stang al paraului Macui a fost deteriorat de viitura iar refacerea acestuia face obiectul prezentei documentatii.

Drumul calamitat Macui este modernizat in intravilanul localitatii pe lungimea de 1300m.

La viitura din iunie 2019 pe traseul acestuia au fost deteriorate 4 podete de acces la proprietati, o parte fiind refacute, suprastructura drumului pe lungimea de 75,0 m si erodarea malului pe lungimea de 180,0m.

Terenul aferent amplasamentului propus în proiect are statut juridic de domeniu public, şi se află în administrarea UAT COMUNA PIANU.

Având în vedere eroziunea produsă de viitura din 2019, se impune consolidarea malului pârâului Măcui.

Se va amenaja albia pe lungimea de 205,0m, respectiv din aval de podul de pe drumul judetean si capatul albiei amenajate o data cu refacerea podetului

Amenajarea albiei consta in realizarea pereului din dale turnate monolit din beton C25/30 de 15 cm grosime, pe un strat filtrant de 15 cm balast, care se sprijina pe un element de fund prefabricat din beton armat

Latimea amenajarii la=4,30m, iar inaltimea totala Ht=1,80m.

Elementele de fund sunt prefabrcate, din beton armat C25/30 cu secţiunea de scurgere 1,00×0,40m.

Pe toata lungimea, la limita acostamentului se monteaza parapet metalic tip C.

Necesitatea consolidării drumului ce se desfăşoară pe malul stâng al pârâului Macui din comuna Pianu este urgentă deoarece există riscul ca la următoarele precipitaţii abundente să ducă la afectarea acestuia în totalitate ducând la întreruperea circulaţiei, acesta fiind un drum de o importanţa deosebita pentru o mare parte a locuitorilor comunei Pianu.

Deteriorarea drumului se datorează precipitaţiilor abundente ce au produs scurgeri importante cu efecte de inundaţii locale ducând la deteriorarea acestuia prin destabilizarea terasamentului drumului, degradarea malului pârâului si afectarea sistemului rutier.

Necesitatea consolidării este urgentă deoarece drumul nu asigură accesul în condiţii de siguranţă şi confort a localnicilor şi nici a autovehiculelor ce tranzitează acest drum, nu asigură circulaţia autospecialelor de intervenţii în comuna.

Obiectivele urmarite prin realizarea investitiei, respectiv obiectivele tehnice si obiectivele financiare, raspund obiectivului major care il reprezinta imbunatatirea conditiilor de circulatie (siguranta, viteza si confort) existente pe strazile din Pianu de Sus, conditii necesara pentru dezvoltarea socio-economica a zonei.

Obiective tehnice

Documentatia tehnica prezenta isi propune sa analizeze si sa stabileasca solutiile tehnice optime pentru lucrarile mentionate mai jos:

  • Reabilitarea strazii pentru atingerea capacitatii portante la traficul prognozat pentru perspectiva de 10 ani (conform principiilor de dimensionare existente si a normelor romanesti in vigoare);
  • Realizarea unor dispozitive de scurgere a apelor corespunzatoare situatiei existente in teren ;
  • Protectia corpului drumului prin lucrari de amenajare a albiei care sa inlature pe viitor eroziunea malurilor
  • Preluarea si transportul apelor din zona reabilitata catre emisarul natural astfel incat apele sa nu mai stagneze pe carosabil si sa produca disconfort in trafic;
  • deservirea unui numar cat mai mare de locuitori;
  • reducerea consumului de combustibil;
  • reducerea poluarii in zona
Obiective financiare

Din punct de vedere financiar, obiectivul propus presupune identificarea solutiilor tehnice optime astfel incat sa se ajunga la o valoare de investitie minima, dar care sa asigure conditii corespunzatoare de confort si siguranta in trafic.

Oportunitatea investiţiei:

– asigurarea unei legături în condiţii de confort şi siguranţă ale locuitorilor din zona cu centrul localitatii, respectiv cu zona comerciala, scoala si biserica

– creşterea nivelului de trai al locuitorilor din zona

– crearea infrastructurii necesare dezvoltării diferitelor activităţi economice.

Zona analizata din interiorul localitatii Pianu de Sus prezintă o deosebită importanţă din punct de vedere social şi din punct de vedere al dimensiunii lor, diversităţii, resurselor umane pe care le deţin.

Valoarea investitiei

– Costurile estimate pentru realizarea investiţiei, cu luarea în considerare a costurilor unor investiţii similare:

Valoarea totala (INV), inclusiv TVA: 553.398,65 lei, din care constructii montaj (C+M): 457.696,69 lei.

Valoarea totala (INV), exclusiv TVA: 465.952,23 lei, din care constructii montaj (C+M): 384.619,06 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri din zonă

Centrul de Cultură „Augustin Bena”: „STATU′ LA VASE ÎN LUNEA PAȘTELUI” – tradiția care adună comunitatea din Șugag în sărbătoare și binecuvântare

sebesinfo.ro

Publicat

în

Primăria Comunei Șugag, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Șugag, organizează la ȘUGAG o nouă ediție a obiceiului tradițional „STATU′ LA VASE ÎN LUNEA PAȘTELUI”, luni, 21 aprilie 2025, cu începere de la ora 11:00.

„Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în țară, ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului, obiceiul ale cărui origini se pierd în timp și în istoria acestor locuri.

Este un moment cu totul special, celebrându-se însăși starea de bine, de mulțumire, din sânul familiei. Pregătirile pentru ieșirea la „Statu’ la vase în Lunea Paștelui” încep odată cu intrarea în Săptămâna Mare.

În această perioadă, întreaga comunitate intră în săptămâna curățeniei caselor, gospodăriilor, trec la purificarea veșmintelor, dar și la purificarea sufletească.

Lunea Paștelui are la Șugag o însemnătate deosebită pentru tinerii căsătoriți în anul ce s-a scurs de la Paștele trecut și până la prinderea Postului Paștelui prezent.

Fiecare dintre aceste tinere cupluri vin la biserică în Lunea Paștelui îmbrăcați în portul tradițional șugăjan.

În timp ce în biserică are loc slujba religioasă din Lunea Paștelui, tradiția cere ca tinerii căsătoriți în anul pascal ce tocmai s-a încheiat să se adune în curtea bisericii unde, la finalul slujbei din biserică, preotul le va da binecuvântarea pentru viața de familie în care tocmai au intrat.

Pentru „Statu la vase în Lunea Paștelui”, fiecare tânără familie are rezervată o masă pe care o împodobește cât mai frumos cu putință, respectând cu sfințenie ritualul sărbătorii.

La sfârșitul slujbei religioase din biserică, întreaga comunitate prezentă la slujbă se deplasează în zona unde tinerii vor primi binecuvântarea preoților pentru un trai îndelungat, îmbelșugat și fericit.

Cu acest prilej sunt sfințite mesele îmbelșugate, iar slujba se încheie cu îndemnul făcut de preoți pentru nași de a le fi sprijin tinerilor căsătoriți, de a-i îndruma și sfătui la fiecare impas din viața lor, iar tinerelor familii le sunt adresate urări de bunăstare, viață lungă, fericită și prosperă.

După slujba de binecuvântare, rudele și prietenii sosiți pentru a participa la acest obicei trec pe rând pe la mesele tuturor familiilor noi și închină câte un pahar în cinstea tinerelor familii. De asemenea, cei sosiți fac daruri tinerilor, în special vase necesare în gospodărie sau la strunga de oi.

Părintele spiritual, nașul simbolic al tinerelor familii, este , originar din Șugag, cel care s-a implicat activ în reînvierea și păstrarea acestei tradiții.

Pe parcursul „Statului la vase”, Grupul instrumental tradițional „Fluierașii din Șugag”  și invitatul special MARIUS CIPRIAN POP vor susține un program artistic de sărbătoare.

Prezentarea evenimentului va fi asigurată de Andreea Bogdan, jurnalist Radio România Actualități.

Vă așteptăm cu bucurie!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes