Rămâi conectat

Știri din zonă

Primăria Săsciori cumpără aproape 150.000 de măşti de protecție, mii de litri de dezinfectant şi două containere sanitare pentru unităţile şcolare din comună

sebesinfo.ro

Publicat

în

Achiziţia face obiectul unei licitaţii publice, aflată în derulare, cu o valoare estimată de aproape 400.000 de lei, fără TVA. Banii provin din fonduri europene alocate prin programul POIM, Axa prioritară: Protejarea sanătăţii populaţiei în contextul crizei sanitare cauzate de COVID-19.

O parte din sumă este destinată decontării cheltuielilor realizate de administraţia locală până în prezent. Iniţiatorii achiziţiei susţine că echipamentele sunt necesare desfăşurării activităţilor didactice şii pentru a preveni riscul de infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2, fapt care ar pune în pericol desfăşurarea în condiţii normale a tuturor activităţilor didactice necesare procesului de învăţământ.

„Prin decontarea cheltuielilor înregistrate de către solicitant începând cu data de 01.02.2020 pâna în momentul depunerii proiectului se contribuie la indicatorul de rezultat al programului, având în vedere ca aceste cheltuieli au fost generate de virusul SARS-CoV-2. Toate aceste acţiuni contribuie la asigurarea unei capacităţi adecvate de gestionare a crizei sanitare, prin diminuarea riscului de propagare a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul Şcolii Gimnaziale Săsciori şi a structurilor arondate: Gradiniţa cu program normal Săsciori, Şcoala Primară Sebeşel, Grădiniţa cu program normal Sebeşel, Şcoala Primară Căpâlna, Grădiniţa cu program normal Capâlna, Şcoala Gimnazială Loman, Grădiniţa cu program normal Loman, Şcoala Gimnazială Răchita, Gradiniţa cu program normal Răchita, Şcoala Primară Pleşi, Şcoala Primară Tonea”, se precizează în caietul de sarcini.

Se vor achiziţiona 1.800 buc. de 1 l de dezinfectant biocid de suprafete, 3.480 buc. de 500 ml de dezinfectant mâini cu o concentraţie de minimum 70% alcool; 1.740 buc. de 500 ml de alcool sanitar şi 1.740 buc. de 500 ml săpun lichid. În total, este vorba despre 5.280 l de dezinfectant, alcool sanitar şi săpun lichit.

În ceea ce priveşte măştile de protecţie, achiziţia se referă la 2.952 de set-uri de câte 50 de buc. măşti de protecţie, respectiv 2.627 seturi de 50 buc. măşti pentru copii şi 325 seturi de 50 buc. măşti pentru adulţi. În total, este vorba despre aproape 150.000 de măşti.

Lotul al treilea al licitaţiei se referă la cumpărarea a 2 containere sanitare cu lungimea de 9 m şi lăţimea de 2,4 m. Ofertele pot fi depuse până pe data de 15 iulie 2022.

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri din zonă

Şapte tinere familii din Șugag vor fi sărbătorite la „Statu′ la vase în Lunea Paştelui” – 2025

sebesinfo.ro

Publicat

în

Cele şapte cupluri care s-au căsătorit în anul pascal 2024-2025 la Şugag vor fi sărbătorite în a doua zi de Paşte, în 21 aprilie 2025, începând cu ora 11.00.

„Statu′ la vase în Lunea Paştelui” este o tradiție care adună comunitatea din comuna din Munţii Sebeşului în sărbătoare și binecuvântare. Părintele spiritual, nașul simbolic al tinerelor familii, este Marius Moga senior, originar din Șugag, cel care s-a implicat activ în reînvierea și păstrarea acestei tradiții.

Grupul instrumental tradițional „Fluierașii din Șugag” și invitatul special Marius Ciprian Pop vor susține un program artistic de sărbătoare.

Evenimentul este organizat de către Primăria Comunei Șugag, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Șugag.

Lunea Paștelui are la Șugag o însemnătate deosebită pentru tinerii căsătoriți în anul ce s-a scurs de la Paștele trecut și până la prinderea Postului Paștelui prezent. Anul trecut, au fost sărbătorite 14 cupluri, iar acum doi ani, 15.

În timp ce în biserică are loc slujba religioasă din Lunea Paștelui, tradiția cere ca tinerii căsătoriți în anul pascal ce tocmai s-a încheiat să se adune în curtea bisericii. Fiecare tânără familie are rezervată o masă pe care o împodobește cât mai frumos cu putință, respectând cu sfințenie ritualul sărbătorii.

La sfârșitul slujbei religioase din biserică, întreaga comunitate prezentă la slujbă se deplasează în zona unde tinerii vor primi binecuvântarea preoților pentru un trai îndelungat, îmbelșugat și fericit. Cu acest prilej sunt sfințite mesele îmbelșugate, iar slujba se încheie cu îndemnul făcut de preoți pentru nași de a le fi sprijin tinerilor căsătoriți, de a-i îndruma și sfătui la fiecare impas din viața lor, iar tinerelor familii le sunt adresate urări de bunăstare, viață lungă, fericită și prosperă.
După slujba de binecuvântare, rudele și prietenii sosiți pentru a participa la acest obicei trec pe rând pe la mesele tuturor familiilor noi și închină câte un pahar în cinstea tinerelor familii. De asemenea, cei sosiți fac daruri tinerilor, în special vase necesare în gospodărie sau la strunga de oi.

„Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în țară, ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului. Este un moment cu totul special, celebrându-se însăși starea de bine, de mulțumire, din sânul familiei.

Cu o vechime de sute de ani, obiceiul a fost întrerupt după 1989, fiind reluat în 2008, cu pauze în 2020 şi 2021 cauzate de pandemia de coronavirus.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes