Administrație
Primăria Sebeș dorește inventarierea tuturor poluatorilor din zonă și realizarea unui studiu de impact pe sănătatea populației
Directorul DSP Alba, Dr. Horea Timiș, împreună cu primarul Sebeșului, prof. Adrian Alexandru Dancilă, vor avea joi, la Cluj Napoca, o întâlnire cu specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică, Filiala Cluj, pentru a solicita elaborarea unui studiu de impact pe sănătate la nivelul orașului, care să cuprindă toți factorii care pot sa influențeze starea de sănătate, începând de la autostradă, până la poluatorii industriali și până la ultimul service auto de la marginea municipiului.
Urmează să se efectueze un inventar al tuturor poluatorilor din zonă, stabilindu-se impactul fiecărui poluator asupra sănătății și perimetrul de protecție sanitară, iar concluziile finale vor prezenta impactul asupra stării de sănătate, pe fiecare cartier și zonă din municipiul Sebeș.
Datele vor fi postate pe site-urile DSP Alba și Primăriei Sebeș.
”Suma necesară pentru acest studiu, se regăsește în proiectul de buget al municipiului Sebeș, urmând a fi aprobată vineri, în ședința Consiliului Local Sebeș, cu ocazia votării bugetului pe anul 2015. Menționez că acest studiu este unul separat de cel care va fi realizat de Kronospan, pe platforma industrială, cerut de DSP Alba, pentru obținerea Autorizației Integrate de Mediu. Conducerea Primăriei Sebeș va continua discuțiile atât cu reprezentanții protestatarilor cât și cu cei ai Kronospan, pe care le-a avut și săptămâna trecută. Precizăm că Primăria Sebeș ține o permanentă legătură cu toate instituțiile statului, inclusiv Președinția României, pentru rezolvarea acestei situații”, a declarat primarul Adrian Alexandru Dăncilă.

Administrație
Dotări din fonduri europene pentru ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal Sebeș
Primăria Sebeș a obținut o nouă finanțare nerambursabilă europeană, în valoare de 14.583.059,67 lei, pentru proiectul „Dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal Sebeș”, în cadrul apelului de proiecte „Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor unităților sanitare/structurilor sanitare publice – dotare” – Programul Sănătate 2021-2027.
Obiectivul proiectului este îmbunătățirea calității serviciilor publice de sănătate, prin dotarea cabinetelor ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă și de digitalizare, în vederea creșterii calității serviciilor publice de sănătate în regim ambulatoriu.
Prin proiect se vor dota cu echipamente noi și moderne cabinetele în care se desfășoară activitatea ambulatorie: cabinetul de medicină internă, cabinetul de cardiologie, cabinetul de chirurgie – ortopedie și traumatologie, cabinetul de dermatovenerologie, cabinetul de endocrinologie, cabinetul de alergologie, cabinetul de obstetrică – ginecologie, cabinetul de oftalmologie și ORL, cabinetul de psihiatrie și neurologie, cabinetul de diabet și boli de nutriție, cabinetul de pneumologie, cabinetul de gastroenterologie, cabinetul de reumatologie, cabinetul ambulatoriu pediatrie și cabinetul ambulatoriu recuperare.
Se vor achiziționa echipamente medicale pentru activitatea ambulatorie pentru îmbunătățirea și creșterea calității serviciilor publice de sănătate prestate și se vor achiziționa echipamente IT și software pentru digitalizarea activităților ambulatoriului care conduc la modernizarea serviciului public de sănătate.
Totodată, se va realiza dotarea laboratoarelor care deservesc ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă.
Prin proiect se va dota laboratorul care deservește ambulatoriul integrat al spitalului – laboratorul de radiologie și imagistică medicală.
Printre cele mai importante echipamente medicale care vor intra în patrimoniul Spitalului Municipal Sebeș se află:
– computer tomograf 128 slices;
– sistem mamografic digital cu tomosinteză;
– linie completă pentru intervenții arteroscopice în ambulator;
– ecocardiograf;
– ecograf cu elastografie;
– EMG neurologie – 3 canale;
– ecograf 2D dedicat OG cu sondă convexă;
– dispozitiv pentru detectarea precoce și monitorizarea neuropatiei autonome periferice;
– ecograf cu sondă liniară și vestibulară;
– aparat de radiologie digital cu un post de grafie / scopie;
– analizor hematologie (hemoleucogramă).