Învățământ-Cultură
Propunere: Liceu tehnologic regional cu fonduri europene, în municipiul Sebeş
Cel mai nou membru al Consiliului Local al municipiului Sebeş, Mihai Apolzan, a depus spre aprobare în CL Sebeş un proiect de hotărâre care priveşte achiziţionarea de către municipalitate a imobilului fostei fabrici de piele „CAPRIS” din Sebeş.
Imobilul este scos la vânzare de către o societate profesională de insolvenţă pentru preţul de 350.000 de euro, iar scopul achiziţiei este reabilitarea şi dotarea acestei clădiri pentru a realiza la Sebeş un liceu tehnologic la standarde europene.
Mai multe detalii despre iniţiativă a oferit chiar Mihai Apolzan: „Am demarat acest proiect din considerente care ţin de rezolvarea problemelor cu care se confruntă investitorii din municipiul Sebeş în ceea ce priveşte găsirea de personal calificat pentru buna desfăşurare a activităţilor economice, cât şi datorită problemei reorganizării reţelei şcolare din municipiul Sebeş, mai ales în ceea ce priveşte Liceul Tehnologic, Şcoala Generală nr. 2 şi Şcoala Germană. Consider că în acest moment Sebeşul nu mai poate oferi perspective de dezvoltare investitorilor prezenţi în municipiu, cât şi potenţialilor investitori atraşi de infrastructura favorabilă, din simplul motiv că municipiul nostru nu mai are resursa umană disponibilă de oferit, atât de necesară dezvoltării industriale. Plecând de la acest deficit, am identificat locul potrivit pentru dezvoltarea unui liceu tehnologic de importanţă regională, care să permită găzduirea unui număr mare de elevi în săli de clasă, ateliere, cămine, sală de sport şi cantină. Fosta fabrică de piele CAPRIS este şansa pe care o are municipiul Sebeş din acest punct de vedere, fiind perfectă pentru o unitate de învăţământ, dar mai ales pentru o unitate de învăţământ tehnologic.
Având în vedere costurile ridicate pe care le implică o astfel de investiţie, am identificat o sursă de finanţare nerambursabilă din fonduri europene disponibilă prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 şi anume Axa 10, obiectivul specific 10.2 – Investiţii în infrastructura educaţională pentru învăţământul profesional şi tehnic. Prin această axă, Uniunea Europeană sprijină reorganizarea reţelei şcolare prin concentrarea resurselor în centre de pregătire profesională viabile, organizate sub forma campusurilor şcolare, capabile să deservească un bazin geografic de mai mare întindere, care să poată avea o ofertă de formare profesională cu o largă paletă de calificări şi care să poată asigura condiţii de acces pentru un mare număr de elevi (cazare şi masă/transport elevi).
Prin această investiţie va fi soluţionată o altă mare problemă a municipiului şi anume problema unei părţi a elevilor de la Şcoala Generală nr. 2 şi Şcoala Germană, care vor începe un nou an şcolar în aceleaşi condiţii periculoase şi insalubre, Liceul Tehnologic recâştigând în instanţă dreptul de folosinţă asupra clădirii de la Poşta Veche, care i-a fost retras prin hotărâre a consiliului local şi dat în folosinţă Şcolii Generale nr. 2. Aşadar, o asemenea investiţie ar permite Liceului Tehnologic să funcţioneze într-o locaţie modernă, adaptată nevoilor specifice învăţământului profesional iar Şcolii Generale nr. 2 i-ar reveni clădirea de la Poşta Veche căreia i-a aparţinut dintotdeauna şi unde şi eu am urmat cursurile gimnaziale în limba germană”. Mihai Apolzan are 31 de ani, este sebeşan, iar în prezent ocupă funcţia de inginer şef la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alba şi a devenit consilier local al municipiului Sebeş la începutul acestui an, ca urmare a demisiei unui membru din consiliul local.

Învățământ-Cultură
Performanță remarcabilă reușită de profesoara Elena Damian, de la Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș: Patru elevi calificați la etapa națională a Olimpiadei de Istorie
Patru elevi ai Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș îndrumați de doamna profesoară Damian Elena, s-au calificat la etapa națională a Olimpiadei de Istorie, câte unul din fiecare clasă de liceu la care predă.
Astfel, Hațegan Lucian-Cosmin (clasa a IX-a F), Cioca Cristiana (clasa a X-a F), David Luoana (clasa a XI-F) și Vasinc Damaris (clasa a XII F).
Profesionalismul și dedicarea au adus și în acest an rezultate deosebite. Doamna profesor va însoți lotul olimpic la Olimpiada Națională de Istorie, care va avea loc în perioada 14-18 aprilie 2025, la Piatra Neamț.
Mult succes tuturor!