Actualitate
protest al localnicilor din Balomir, revoltați că lucrările la autostrada Orăștie – Sibiu le distrug comuna
La Balomir, județul Alba, este programată, sâmbătă 24 noiembrie, o nouă manifestare de protest a localnicilor împotriva traficului greu determinat de activitatea balastierelor ce tranzitează zilnic localitatea în vederea realizării lucrărilor ce se desfășoară la autostrada Orăștie – Sibiu. Situația durează de mai multe luni, dar prima izbucnire colectivă a balomirenilor s-a petrecut la începutul lunii octombrie.
Deși în urma sesizărilor făcute la autoritățile locale și județene au fost luate câteva măsuri pentru reducerea disconfortului provocat de firmele ce lucrează la autostradă, localnicii sunt hotărâți să continue protestele, până la o rezolvare rezonabilă a situației.
Mașinile de mare tonaj transportă nisip de la balastiera din zonă, iar mulți dintre locuitorii comunei susțin că acest lucru le-a afectat deja serios structura caselor. În plus zgomotul și praful provocat de autocamioane a devenit pentru mulți dinte ei de nesuportat.
Manifestarea este organizată legal, primăria Șibot, de care aparține și satul Balomir eliberând o autorizație în acest sens. În plus, echipaje de jandarmerie vor fi prezente în localitatea Balomir unde vor acţiona pentru prevenirea apariţiei unor incidente sau stări tensionate pe timpul manifestării.
Pe malul stâng al râului Mureş, în dreptul localităţii Balomir, situată între Sebeș şi Orăștie sunt funcționale două balastiere, ce exploatează pietrişul şi nisipul din albia râului. Una dintre balastiere aparține societății “Elis” din Petrești, iar cealaltă firmei “Total NSA” Sălişte.
“…zidul din spate al casei lui tanti Lucreția va cădea în curând, pe zi ce trece toate casele din zonă sunt mai dărăpănate, crăpăturile mai mari, tensiunile cresc și nervii slăbesc…”
Iată cum descria prof. Delia Anghel din Balomir situația din urmă cu o lună de zile, într-o scrisoare trimisă ziarului “Unirea”:
”Așa cum am spus, am făcut demersuri și spre instituțiile de mediu și sănătate publică, cărora le-am depus memorii cu problemele noastre, fiind primite direct de șefii cei mari, care ne-au ascultat, erau oricum deja informați. Rezultate s-au văzut imediat: concasorul s-a mutat de lângă casele oamenilor și din creierii noștri, drumul se udă cu exces de zel acum, e adevărat, doar până la podețul de cale ferată, nu și cel pe care se circulă din zona agricolă… Acolo, probabil, se consideră deșert…
Știu demult că țara asta e a lui Caragiale și-a lui Papură Vodă, că poți găsi la noi, pe-ale noastre plaiuri mioritice tot ce nu dorești, că aici se spune că totul e posibil, dar acum am certituni despre ceea ce înseamnă incompetența, rea-voința, lucrul pompieristic! Cum se eliberează răspunsuri la cereri punctuale, cum se pun ștampile și semnături pe niște documente întocmite după ureche, cum proprietatea termenilor și limba română sunt niște chestiuni total străine pentru angajații Primăriei Șibot!
Casele sunt “crepate”, s-a “inspectat”, dar nu există expertiză, se dă răspuns la Informarea de Protest (?!), se pune ștampila primăriei fără semnatură etc.! Dar s-au mobilizat totuși în ceva: ne-au căutat urgent de nereguli, pe noi, cele trei reclamante și ne-au trimis somații de plată a impozitelor sau amenzi pentru diverse!
Și ar mai fi multe de spus, din păcate…! Dar zidul din spate al casei lui tanti Lucreția va cădea în curând, pe zi ce trece toate casele din zonă sunt mai dărăpănate, crăpăturile mai mari, tensiunile cresc și nervii slăbesc… Fiecare se gândește cu groază la sosirea iernii, romii au cedat și se lasă cumpărați, am rămas puțini în confruntarea asta surdă, grea, obositoare și costisitoare cu caracatița primărie plus balastieri.”

Actualitate
Număr semnificativ de participanți, la cea de-a XV-a ediție a „Marșului pentru Viață” organizat în Protopopiatul Ortoxox Sebeș
În Protopopiatul Ortodox Sebeș, Marșul pentru Viață 2025 s-a desfășurat în cele două orașe de pe raza protoieriei, Sebeș și Cugir, reunind un număr semnificativ de participanți care și-au manifestat susținerea față de sacralitatea vieții și dreptul fiecărui om de a se naște și a fi protejat.
În Municipiul Sebeș, evenimentul a avut loc marți, 25 martie, de Praznicul Bunei Vestiri, începând cu ora 13.00. Manifestarea a fost coordonată de către părintele protopop Ionel Arsu, iar punctul de întâlnire a fost Parcul Primăriei. Aici, preacucernicia sa a citit mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, iar reprezentanți ai autorităților locale și ai diferitelor denominațiuni creștine din oraș au luat cuvântul, subliniind importanța respectului pentru viață și a sprijinului pentru femeile aflate în criză de sarcină.
Un moment deosebit al evenimentului a fost reprezentat de premierea câștigătorilor concursului de eseuri „Fiecare om contează”, un demers prin care tinerii au evidențiat, prin mărturia scrisă, importanța dreptului la viață. După acest moment, participanții s-au deplasat către troița din fața Centrului Cultural, unde au fost aprinse lumânări în memoria copiilor nenăscuți. Marșul a adunat aproximativ 250 de persoane, respectiv preoți, credincioși și profesori de Religie, alături de alți profesori și elevi care au înălțat rugăciuni și au intonat cântece specifice acestui moment de reflecție și reculegere.
În orașul Cugir, Marșul pentru Viață a avut loc sâmbătă, 29 martie, și a fost coordonat de părintele Ioan Cândea. La eveniment a fost prezent și părintele Nicolae Tănase, unul dintre inițiatorii mișcării pro-viață din România. Peste 200 de persoane, respectiv preoți însoțiți de credincioși, profesori de Religie și elevi, s-au alăturat acestei manifestări dedicate vieții. Evenimentul a fost marcat de momente artistice emoționante oferite de două grupuri de copii care au interpretat cântări specifice și au recitat poezii cu tematică pro-viață. Prezența tinerilor și entuziasmul lor au adus un plus de speranță și convingere că mesajul respectului pentru viață va continua să fie promovat în rândul generațiilor viitoare.
Pr. Sergiu Maxim
Secretar Protopopiatul Ortodox Sebeș