Actualitate
Respectând recomandările SVSU Sebeş, cetăţenii municipiului îşi vor apăra gospodăriile de incendii
Analiza statistică ne arată că, pe raza de competenţă a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Sebeş, oraşul Sebeş şi localităţile aparţinătoare, Lancrăm, Petreşti şi Răhău, în ciuda eforturilor depuse pentru prevenirea incendiilor, acestea au produs importante pagube materiale la gospodăriile populaţiei.
Anotimpul rece aduce cu el o serie de schimbări în viaţa şi activitatea comunităţii locale, care impun şi necesitatea asigurării unor măsuri de reducere şi înlăturare a riscurilor de incendiu. Pentru prevenirea incendiilor, în perioada sezonului rece SVSU Sebeş recomandă: verificarea instalaţiilor de încălzire, repararea şi curăţarea sobelor şi a coşurilor pentru evacuarea fumului; evitarea supraîncălzirii sobelor, care prin căldura radiată pot aprinde obiectele din apropiere. Este interzisă: utilizarea aparatelor electrice, a cablurilor electrice, a prizelor cu defecţiuni sau improvizaţii; folosirea chibriturilor, lumânărilor, lămpilor de iluminat cu petrol, în spaţii cu pericol de incendiu, cum ar fi: depozite de furaje, grajduri, magazii, poduri; aşezarea sau păstrarea buteliilor cu gaze în apropierea surselor de căldură; folosirea buteliilor de aragaz fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate sau cu furtunuri de cauciuc fisurate; folosirea flăcării pentru verificarea etanşeităţii buteliei, a garniturilor sau furtunului ori, după caz, a conductei de gaz; lăsarea copiilor nesupravegheaţi, în preajma unor lumânări aprinse, sobe, plite sau aparate electrice aflate în funcţiune; folosirea afumătorilor improvizate sau amplasarea acestora în magazii, poduri, remize, sub şoproane sau lângă materiale explozibile. Pentru evitarea evenimentelor nedorite, locuitorii municipiului sunt rugaţi să le explice copiilor, cu răbdare, pericolul la care sunt expuşi jucându-se cu focul.
Instalarea sobelor se va face astfel: sobele de metal – la distanţa de 1 metru faţă de pereţii din lemn sau materialele care se pot aprinde uşor; izolarea pereţilor se face prin căptuşirea cu cărămizi aşezate pe muchie, pe o suprafaţă care depăşeşte cu 50 cm dimensiunile sobei pe orizontală şi verticală; sobele de cărămidă vor avea, pe duşumea, în faţa uşii, o coală de tablă de 70 x 50 cm; coşurile de evacuare se prelungesc deasupra acoperişului cu 0,5-0,8 m şi vor fi permanent verificate şi întreţinute. Respectând cu stricteţe sfaturile privind apărarea gospodăriilor de incendii, cetăţenii nu îşi vor mai face griji că bunurile materiale agonisite vor fi mistuite de flăcări. Potrivit Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Sebeş, cetăţenii care vor să semnaleze un incendiu trebuie să sune la telefonul 0258/731212 sau 0751/154942.

Actualitate
Marți, 8 aprilie 2025, Sebeșul găzduiește cea de-a II-a ediție a Festivalului Județean „Amare Rroma”
Tinerii etnici rromi, coordonați de prof. Petre Căian, au pregătit pentru această ocazie o serie de momente artistice, care includ o scenetă amuzantă, muzică și dans, precum și o paradă a portului țigănesc. Invitați speciali vor fi tinerii de la Cugir, care activează în Fanfara „Transilvania Junior”.
Culoarea evenimentului va fi dată de o expoziție de artă fotografică ilustrând tradițiile și istoria rromilor și o expoziție de costume. Organizatorii au pregătit o serie de surprize pentru toți cei 60 de elevi și tineri care si-au anunțat participarea la acest festival inedit.
Vă invităm, și în acest an, să le fim alături și să ne bucurăm de frumusețea tradițiilor comunității rrome din Sebeș!