Rămâi conectat

Știri din zonă

Rock medieval, dans și jonglerii cu foc în închiderea Festivalului Medieval „Cetăți Transilvane”, de la Sibiu

sebesinfo.ro

Publicat

în

Obscurus Orbis, Grupul Saltarello, Crispus The Art of Fire și Djembe România au închis, duminică seara, cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Medieval „Cetăți Transilvane” Sibiu

Duminică seara, 27 august 2017, s-a încheiat la Sibiu cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Medieval „Cetăți Transilvane”, cu un concert de muzică rock medieval (Obscurus Orbis – Letonia), dansuri medievale (Grupul Saltarello – România) și un spectacol pirotehnic impresionant (Crispus The Art of Fire), pe muzică live interpretată de Djembe România. Programul ediției din acest an a inclus 123 de evenimente, pentru toate categoriile de public: conferințe de medievistică, tururi ghidate ale cetății, spectacole pentru copii, demonstrații de lupte medievale, ateliere meșteșugărești, expoziții de arme și armuri, ateliere interactive pentru copii, concerte de muzică medievală, spectacole de dansuri medievale, spectacole pirotehnice și defilări cu cai. La eveniment au participat, în cele trei zile, aproximativ 30.000 de spectatori.

• Clubul de Echitație Transylvania, pentru prima dată la Festivalul Medieval „Cetăți Transilvane” Sibiu

Parada de deschidere a ediției din acest an a festivalului i-a avut ca invitați și pe membrii Clubului de Echitație Transylvania, care au defilat călare pe străduțele Sibiului. Alături de aceștia, două sute de artiști din România și străinătate au participat în acest an la eveniment. Prima seară a festivalului, seara de vineri, 25 august 2017, a continuat cu un concert de rock medieval al trupei Obscurus Orbis din Letonia și un spectacol pirotehnic, pe fântâna arteziană din Piața Mare, al sibienilor de la Crispus The Art of Fire. Clubul de Echitație Transylvania s-a întors la Sibiu și în cea de-a doua zi de festival, când au defilat alături de stegarii de la Argotica, pe traseul Bulevardul Nicolae Bălcescu – Piața Mare. Câteva mii de sibieni i-au aplaudat pe întreg traseul defilării.

• Șapte ateliere interactive și opt spectacole de teatru pentru copii, în Festivalul celor mici

Pictură și herladică, muzică și teatru, modelaj în lut, mers pe picioroange, jonglerii și poiuri, pictură pe basoreliefuri, confecționare brățări tradiționale sau păpuși textile. Acestea au fost cele șapte ateliere interactive, susținute de Medieval Art (București), respectiv Noua Acropolă (Timișoara), de care atât copiii, dar și adulții, s-au putut bucura în cele trei zile festival. Programul pentru cei mici a inclus și opt spectacole de teatru, toate având loc pe scena din castelul medieval din Piața Mare. Programul pentru copii a fost completat de compania Szelkakas din Ungaria, care, pentru prima dată în programul unui festival medieval din România, a adus la Sibiu patru carusele tradiționale din lemn, cu coșuri din nuiele. Mii de copii s-au bucurat în cele trei zile de festival de caruselele din lemn ale ungurilor de la Szelkakas.

• Program bogat de conferințe și prelegeri filosofice în acest an

Ediția din acest an a festivalului a inclus zece conferințe și prelegeri filosofice, de două ori mai mult decât anul trecut, susținute de Zeno Pinter (istoric), Răzvan Pop (istoric), Florinela Anca Vasilescu (istoric antropolog) și conferențiarii Noua Acropolă (Timișoara): Liliana Bratu (inginer), Alexandru Păunescu (medic), Monica Varga (filolog, muzeograf), Laurențiu Lancea (inginer IT), Carmen Chifiriuc (profesor universitar). Conferințele au fost un bun prilej de întâlnire între publicul pasionat de istoria Evului Mediu și specialiști, oferind informații inedite despre cavalerii, arhetipurile, credințele, miturile și legendele Evului Mediu. Programul educativ – informativ al festivalului a inclus și două tururi ghidate ale burgului medieval, susținute de istoricul sibian Răzvan Pop.

• Incursiune în arta meșteșugurilor și a gastronomiei medievale

Calfele călătoare au prezentat publicului, în toate cele trei zile de festival, demonstrații de măiestrie în prelucrarea fierului, pietrei și lemnului. Grupul de reconstituire istorică Anacronism Sibiu a prezentat sâmbătă, 26 august 2017, de la ora 12:00, o demonstrație de gastronomie medievală.

• Radu Zărnescu și Masters of Flames au gătit pentru sibieni, în cele trei zile de festival

Radu Zărnescu, unul dintre cei mai cunoscuți bucătari-chefi români, președinte totodată al Euro – Toques România (Comunitatea Europeană a Bucătarilor), alături de cea mai puternică divizie de live cooking din România, Masters of Flames, au gătit în cele trei zile de festival pentru publicul prezent la eveniment. Cortul Maters of Flames a fost o atracție a festivalului, din prima și până în ultima zi a evenimentului.

Evenimentul a fost prezentat în limbile română, engleză și germană, de actorii Emoke Boldizsar, Bogdan Sărătean și coregrafa neozeelandeză, balerină a Teatrului de Balet Sibiu, Aleisha Gardner. Festivalul este organizat de șaptesprezece ani la Sibiu de către Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, cu sprijinul Consiliului Local Sibiu, Primăriei Municipiului Sibiu, partenerilor Hotel Ibis, Pardon Cafe, IVB Media, Ost Cultural Events, Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu, Take a Smile Photobooth și a partenerilor media Magic FM, Capital Cultural, Profil Cultural, Zile și Nopți, Hermannstädter Zeitung, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, cemerita.ro, Turnul Sfatului, PRO TV.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri din zonă

Şapte tinere familii din Șugag vor fi sărbătorite la „Statu′ la vase în Lunea Paştelui” – 2025

sebesinfo.ro

Publicat

în

Cele şapte cupluri care s-au căsătorit în anul pascal 2024-2025 la Şugag vor fi sărbătorite în a doua zi de Paşte, în 21 aprilie 2025, începând cu ora 11.00.

„Statu′ la vase în Lunea Paştelui” este o tradiție care adună comunitatea din comuna din Munţii Sebeşului în sărbătoare și binecuvântare. Părintele spiritual, nașul simbolic al tinerelor familii, este Marius Moga senior, originar din Șugag, cel care s-a implicat activ în reînvierea și păstrarea acestei tradiții.

Grupul instrumental tradițional „Fluierașii din Șugag” și invitatul special Marius Ciprian Pop vor susține un program artistic de sărbătoare.

Evenimentul este organizat de către Primăria Comunei Șugag, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Șugag.

Lunea Paștelui are la Șugag o însemnătate deosebită pentru tinerii căsătoriți în anul ce s-a scurs de la Paștele trecut și până la prinderea Postului Paștelui prezent. Anul trecut, au fost sărbătorite 14 cupluri, iar acum doi ani, 15.

În timp ce în biserică are loc slujba religioasă din Lunea Paștelui, tradiția cere ca tinerii căsătoriți în anul pascal ce tocmai s-a încheiat să se adune în curtea bisericii. Fiecare tânără familie are rezervată o masă pe care o împodobește cât mai frumos cu putință, respectând cu sfințenie ritualul sărbătorii.

La sfârșitul slujbei religioase din biserică, întreaga comunitate prezentă la slujbă se deplasează în zona unde tinerii vor primi binecuvântarea preoților pentru un trai îndelungat, îmbelșugat și fericit. Cu acest prilej sunt sfințite mesele îmbelșugate, iar slujba se încheie cu îndemnul făcut de preoți pentru nași de a le fi sprijin tinerilor căsătoriți, de a-i îndruma și sfătui la fiecare impas din viața lor, iar tinerelor familii le sunt adresate urări de bunăstare, viață lungă, fericită și prosperă.
După slujba de binecuvântare, rudele și prietenii sosiți pentru a participa la acest obicei trec pe rând pe la mesele tuturor familiilor noi și închină câte un pahar în cinstea tinerelor familii. De asemenea, cei sosiți fac daruri tinerilor, în special vase necesare în gospodărie sau la strunga de oi.

„Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în țară, ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului. Este un moment cu totul special, celebrându-se însăși starea de bine, de mulțumire, din sânul familiei.

Cu o vechime de sute de ani, obiceiul a fost întrerupt după 1989, fiind reluat în 2008, cu pauze în 2020 şi 2021 cauzate de pandemia de coronavirus.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes