Știri din zonă
Salvamontiștii și jandarmii montani caută doi culegători de ciuperci rătăciți în zona Șureanu
O echipă formată din salvamontiști și jandarmi montani se află în căutarea unor culegători de ciuperci care s-au rătăcit în zona Șureanu.
În cursul zilei, patru bărbați au plecat, de la Luncile Prigoanei, să culeagă ciuperci. Ajunși la un râu, doi dintre aceștia au rămas pe loc iar alți doi și-au continuat drumul în josul apei și nu s-au mai întors. Bănuind că s-au rătăcit, primii doi au sunat, în jurul orei 17.30, la numărul de urgență 112, după cum a declarat șeful Salvamont Alba, Lucian Forda.
Căutarea este destul de dificilă din cauza întunericului și lipsei semnalului pe telefon în zonă. În plus, este posibil ca bărbații să nu fie îmbrăcați suficient de gros pentru a rezista la temperaturile joase care se înregistrează acolo.
Potrivit reprezentantului IJJ Alba, Cosmin Jurcoveț, alături de salvamontiști acționează și un echipaj format din 4 jandarmi montani.
UPDATE: Cei patru bărbați au fost găsiți în jurul orei 20.45. Starea lor de sănătate este bună.
FOTO: ARHIVĂ

Știri din zonă
Consiliul Județean Alba înfințează un adăport pentru câinii fără stăpân, la Câlnic
Consiliul Județean Alba vine în ajutorul primăriilor din județ, prin înființarea, la Câlnic, a primului adăpost de câini fără stăpân, care va deservi Unitățile Administrativ Teritoriale din Alba.

Un prim pas a fost făcut luni, 7 aprilie 2025, în ședința Consiliului Județean Alba, prin aprobarea încuviințării cererii adresate Consiliului Local al Comunei Câlnic pentru transmiterea imobilului – teren (5000mp), din domeniul public al Comunei Câlnic și din administrarea Consiliului Local al Comunei Câlnic, în domeniul public al Județului Alba și în administrarea Consiliului Județean Alba, în vederea construirii adăpostului de câini fără stăpân.
Adăpostul de câini, cu o capacitate maximă de 200 de locuri, va fi construit din bugetul local al Consiliului Județean Alba. Adițional, se vor crea spații pentru preluarea animalelor de talie mare, medie și mică, care au fost supuse la rele tratamente și au fost confiscate de către Poliția Animalelor, obligația de găzduire a acestor animale revenind Consiliului Județean Alba.
Pentru operaționalizarea adăpostului de animale se va constitui o Asociație de Dezvoltare Intracomunitară (ADI), iar până în acest moment 69 de UAT-uri de pe raza județului Alba și-au exprimat acordul de principiu. Urmează constituirea legala a ADI-ului, prin Hotărâri ale Consiliului Județan și UAT-urilor membre, elaborarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și execuția propriu zisă a adăpostului de câini de la Câlnic.
„Deși Consiliul Județean Alba nu are obligatii legale în gestionarea câinilor fără stăpân, acestea fiind în sarcina UAT-urilor, am înțeles nevoia și necesitatea creării acestui adăpost. Este un nou pas spre creșterea calității vieții în județ, prin asigurarea siguranței locuitorilor din Alba, dar și a animalelor fără stăpân sau celor supuse unor rele tratamente”, a precizat George Rotar, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.