Știri din zonă
Sâmbătă, 25 martie 2017: Cupa Snow-Golf Șureanu, ediția a II-a. Vezi programul
Clubul de Golf „Paul Tomiță” în parteneriat cu Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis organizează, în 25 martie 2016, Cupa de Snow-golf Șureanu ediția a II-a, un eveniment unic în România. Pentru că sezonul rece ține majoritatea jucătorilor departe de terenul de joc, organizatorii vă invită la o competiție inedită de golf, care va avea loc pe zăpadă.
Domeniul Schiabil Șureanu este situat în Munții Șureanu, într-un cadru natural montan magnific de altitudine mare, între vârful Șureanu de 2.059 metri altitudine și vârful Pătru de 2130 metri altitudine.
Competiția va avea loc Sâmbătă, 25 martie, în cadrul Domeniului Schiabil Șureanu, după următorul program:
10:00 – 10:30 Deschidere oficială
Con Ana
10:30 – 11:00 Ședință tehnică / Stabilire flight
Con Ana
11:00 – 13:00 Start competiție
Platou între școala de schi Pași Liberi și Con Ana
13:30 – 14:30 Prânz
Con Ana
18:30 – 19:00 Premiere
Pensiunea Bellamy
19:00 Cină festivă
Pensiunea Bellamy
Regulamentul competiției va fi următorul:
– Se vor juca 9 găuri par 3
– Se vor utiliza mingi de golf colorate (fiecare jucător va aduce propriile mingi)
– Se vor utiliza 3 crose (la alegere)
– Se vor aplica regulile R&A
Așteptăm înscrierile dumneavoastră pe site-ul clubului www.golfclubpaultomita.ro. Mai multe informații la numărul de tel. 0744 642 552 Viorel Medrea.
Clubul de Golf Profesor “Paul Tomiță” a luat naștere în 1995 la inițiativa profesorului Paul Tomiță care s-a retras la pensie în satul său natal Pianul de Jos . Din 1938 pana la pensionare, in 1975, Paul Tomiță a servit cu credință, dragoste și dăruire cauza golfului romanesc, fiind profesor titular de golf la Country Club. Regele Mihai, membrii ai marilor familii Cantacuzino, Ghica, Brâncoveanu, Știrbei, Bibescu, alte mari personalități ale vremii, precum și ambasadorii și diplomații care frecventau Country Club au moștenit de la Paul Tomiță tehnica și măiestria jocului, dar și simpatia față de acest extraordinar om.
Rotary este o organizație a oamenilor de afaceri și reprezentanților diferitelor profesii, care asigura servicii umanitare, promovează standarde etice înalte în toate domeniile de activitate și stabilește relații de bună înțelegere. Membrii Clubului Rotary Alba Iulia Civitas Solis își unesc forțele pentru a promova si derula diferite proiecte in plan social, pentru întreaga comunitatea, nu doar la nivelul Municipiului Alba Iulia ci pe întreg teritoriul județului Alba sub deviza „Servește mai presus de sine”.

Știri din zonă
Şapte tinere familii din Șugag vor fi sărbătorite la „Statu′ la vase în Lunea Paştelui” – 2025
Cele şapte cupluri care s-au căsătorit în anul pascal 2024-2025 la Şugag vor fi sărbătorite în a doua zi de Paşte, în 21 aprilie 2025, începând cu ora 11.00.
„Statu′ la vase în Lunea Paştelui” este o tradiție care adună comunitatea din comuna din Munţii Sebeşului în sărbătoare și binecuvântare. Părintele spiritual, nașul simbolic al tinerelor familii, este Marius Moga senior, originar din Șugag, cel care s-a implicat activ în reînvierea și păstrarea acestei tradiții.
Grupul instrumental tradițional „Fluierașii din Șugag” și invitatul special Marius Ciprian Pop vor susține un program artistic de sărbătoare.
Evenimentul este organizat de către Primăria Comunei Șugag, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Șugag.
Lunea Paștelui are la Șugag o însemnătate deosebită pentru tinerii căsătoriți în anul ce s-a scurs de la Paștele trecut și până la prinderea Postului Paștelui prezent. Anul trecut, au fost sărbătorite 14 cupluri, iar acum doi ani, 15.
În timp ce în biserică are loc slujba religioasă din Lunea Paștelui, tradiția cere ca tinerii căsătoriți în anul pascal ce tocmai s-a încheiat să se adune în curtea bisericii. Fiecare tânără familie are rezervată o masă pe care o împodobește cât mai frumos cu putință, respectând cu sfințenie ritualul sărbătorii.
La sfârșitul slujbei religioase din biserică, întreaga comunitate prezentă la slujbă se deplasează în zona unde tinerii vor primi binecuvântarea preoților pentru un trai îndelungat, îmbelșugat și fericit. Cu acest prilej sunt sfințite mesele îmbelșugate, iar slujba se încheie cu îndemnul făcut de preoți pentru nași de a le fi sprijin tinerilor căsătoriți, de a-i îndruma și sfătui la fiecare impas din viața lor, iar tinerelor familii le sunt adresate urări de bunăstare, viață lungă, fericită și prosperă.
După slujba de binecuvântare, rudele și prietenii sosiți pentru a participa la acest obicei trec pe rând pe la mesele tuturor familiilor noi și închină câte un pahar în cinstea tinerelor familii. De asemenea, cei sosiți fac daruri tinerilor, în special vase necesare în gospodărie sau la strunga de oi.
„Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în țară, ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului. Este un moment cu totul special, celebrându-se însăși starea de bine, de mulțumire, din sânul familiei.
Cu o vechime de sute de ani, obiceiul a fost întrerupt după 1989, fiind reluat în 2008, cu pauze în 2020 şi 2021 cauzate de pandemia de coronavirus.