Știri din zonă
SC Apa CTTA SA este pasibilă de sancţiuni care pot să ajungă la 100.000 de lei, după ce a fost găsită vinovată de dezastrul ecologic de la Daia Română
La sfârșitul lunii mai, la Daia Română, s-a produs un dezastru ecologic în mediul privat, soldat cu aproape 40 de tone de pește mort. Din cele 7 iazuri ale societății Delta Plus, de la Daia Română, doar în cel mai mare, ce acoperă aproape 10 hectare, s-a consemnat mortalitate piscicolă. A fost nevoie de aproape o săptămână pentru recoltarea peștilor morți aflați la suprafața iazului. Patronul societății Delta Plus, Gheorghe Bedreagă, susține că e vorba de 36 de tone de pește mort.
”Problema noastră principală este stația de epurare din comuna Daia Română, care nu a funcționat niciodată la parametrii la care ar fi trebuit. Au fost aplicate sancțiuni celor de la Apa CTTA, a fost stabilit un plan de măsuri ce trebuie urmat, dar…”. Peștele mort recoltat din iazul de la Daia Română a fost transportat la o firmă din Arad, pentru a fi incinerat. Dezastrul ecologic a produs pagube mari: cheltuielile cu transportul și neutralizarea peștelui au ajuns la aproape 70.000 de lei, iar paguba produsă de cele aproape 40 de tone de pește mort ajunge la aproape 300.000 de lei. lStație de epurare de… decor? Potrivit specialiștilor, dar și celor ce administrează iazurile de la Daia Română, se pare că stația de epurare din comună nu a funcționat la parametrii necesari niciodată în cei 4-5 ani de când a fost inaugurată și se află în administrarea Apa CTTA.
Specialiștii au luat probe din apa iazului atât la momentul producerii accidentului ecologic, cât și în perioada de minivacanță de la începutul acestei luni. Potrivit comisarului șef al Gărzii de Mediu Alba, Dorin Zdrânc, rezultatele sunt clare: sunt depășiri la stația de epurare de la Daia Română, iar printre măsurile stabilite de comisari este și curățarea stației. Măsurile comisarilor vin la pachet cu sancțiunile. Pentru că s-au înregistrat depășiri ale parametrilor autorizați în toată această perioadă, mai ales la amoniu și CCO-CR (conținut chimic de oxigen, care determină gradul de poluare al apei) administratorul stației de epurare – Apa CTTA – e pasibil de amenzi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei, în conformitate cu legislația în vigoare.

Știri din zonă
Bărbatul de 73 de ani din Săsciori, depistat în timp ce conducea pe DN 67C cu permisul suspendat, reținut de polițiștii din Sebeș
Joi, 3 aprilie 2025, polițiștii Secției 7 de Poliție Rurală Sebeș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 73 de ani, din localitatea Săsciori, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
În dimineața zilei de 3 aprilie 2025, polițiștii Secției 7 de Poliție Rurală Sebeș au oprit, pentru control, pe DN 67C, un autoturism condus de un bărbat de 73 de ani, din localitatea Săsciori.
Din verificările efectuate de către polițiști, a reieșit că bărbatului i-a fost retras permisul de conducere din motive medicale.
În cursul zilei de azi, 4 aprilie 2025, bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, în vederea dispunerii măsurilor legale.