Actualitate
Sebeșul la ceas aniversar: 775 de ani de la prima atestare documetară a orașului
Anul 2020 va fi marcat la Sebeș de aniversarea celor 775 de ani scurși de la prima atestare documentară a orașului, de la prima mențiune scriptică a denumirii orașului, „Malembach” într-un document papal, emis la 22 februarie 1245, în contextul refacerii comunităților transilvănene după distrugerile provocate de Marea Invazie Mongolă (1241-1245).
În întâmpinarea acestei aniversări, Municipiul Sebeș a inițiat un adevărat program cultural-științific, animat de conferințe tematice, expoziții, lansări de carte, dublat de demersurile pe lângă Arhiva Apostolică a Vaticanului pentru obținerea unei reproduceri a documentului papal amintit, cu scopul diseminării acestuia în rândul comunității locale.
• Sebeșul la începutul secolului al XIII-lea
La începutul secolului al XIII-lea, Sebeșul era o mică așezare, întemeiată de coloniștii aduși de regalitatea maghiară din spațiul german, îndeosebi din zona Rinului, în jurul căreia gravitau o serie de așezări locuite de populația românească. O primă mențiune documentară a zonei, în jurul căreia s-au născut o serie de teorii și dezbateri încă nefinalizate, datează din anul 1224 când, regele Andrei al II-lea al Ungariei a emis celebra „Diplomă Andreană” (cunoscut în literatura germană drept „Hrisovul de aur al sașilor transilvăneni”), în care au fost stabilite privilegiile de care urmau să se bucure coloniștii germani și teritoriul asupra căruia acest document producea efecte. Astfel, în acest context, este pomenită și „terra Siculorum terrae Sebus”, a cărui localizare nu a fost stabilită cu precizie, istorici precum Ferdinand Baumann, Georg Friedrich Marienburg, Ioan Cavaler de Pușcariu sau Călin Anghel vehiculând mai multe ipoteze, cea mai plauzibilă fiind aceea conform căreia documentul făcea referire la zona Sfântu Gheorghe (Sepsi).
În contextul distrugerilor provocate de hoardele mongole care s-au abătut asupra Transilvaniei, începând cu anul 1241, Sebeșul a fost atacat și distrus. În urma acestui episod, de tristă amintire până în zilele noastre, Sebeșul și-a făcut intrarea pe scena istoriei scrise, locuitorii, în frunte cu parohul Theodoric, adresându-se Sfântului Scaun. Faptul că a existat această plângere/scrisoare poate fi dedus din faptul că în anul 1245, la 22 februarie, papa Inocențiu al IV-lea, refugiat la Lugdunum (Lyon) pe fondul conflictului cu împăratul romano-german Frederic al II-lea de Hohenstaufen, i-a răspuns preotului Theodoric, în următorii termeni: „Iubitului fiu Theodoric, preot în Sebeș și canonic de Sibiu în Dieceza transilvană […] Deoarece veniturile pe care le ai în părțile Ungariei au fost nimicite de furia tătarilor și nimic sau foarte puțin aduni din ele, noi, binevoitori cucernicelor tale rugăminți, prin puterea celor de față îți îngăduim ca pe lângă veniturile pe care le ai, să poți primi în chip legiuit și altul, chiar dacă ar fi o parohie dacă ți se îmbie potrivit canoanelor și să poți păstra liber împreună cu ele fără împotrivirea conciliului general” (traducerea din limba latină a fost preluată din volumul Documente privind istoria României, Seria C „Transilvania”, volum I (1075-1250), București, Editura Academiei Republicii Populare Române, 1951, p. 326).
Astfel, din lecturarea acestor rânduri, care menționează pentru prima dată denumirea latinizată a orașului, „Malembach”, se poate constata dimensiunea distrugerilor provocate de invazia mongolă și situația dificilă în care se afla comunitatea Sebeșului, precum și faptul că preotul Theodoric era împuternicit să colecteze și veniturile altor parohii pentru a putea sprijini reconstruirea orașului. Beneficiind de acest privilegiu, comunitatea Sebeșului a putut demarca proiectul refacerii bisericii, căreia i-au adăugat prima fortificație de piatră, în jurul acesteia formându-se nucleul orașului.
• Documentul de atestare documentară a Sebeșului, din nou acasă
Păstrată în Arhiva Apostolică a Vaticanului (Seria „Registra Vaticana”, volum 21, f. 157v), valorificată în paginile unor colecții de documente (precum colecția Urkundenbuch zur Geschichte der Deutschen in Siebenbürgen, volum I, editat de Franz Zimmermann și Carol Werner, Sibiu, 1892, pp. 71-72, colecția Documente privitoare la istoria românilor, volum I, editat de Eudoxiu de Hurmuzaki, București, 1887, p. 219 sau colecția Documente privind istoria României, Seria C „Transilvania”, volum I (1075-1250), București, 1951, p. 326), într-o formulă transcrisă sau tradusă în limba română, scrisoarea papei Inocențiu al IV-lea a fost pentru multă vreme un document cunoscut unui public restrâns și specialiștilor care s-a aplecat asupra studierii istoriei orașului Sebeș.
Grație schimbului de corespondență dintre Municipiul Sebeș și Arhiva Apostolică a Vaticanului, documentul amintit a revenit „acasă”, sub forma unei replici digitale, care urmează a fi prelucrată și expusă, la loc de cinste, în Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, pentru a putea fi admirat de publicul larg.
• Manifestări culturale dedicate aniversării celor 775 de ani de atestare documentară a Sebeșului
Pentru anul 2020, agenda cultural-educativă a Municipiului Sebeș cuprinde o serie de manifestări dedicate aniversării celor 775 de ani de atestare documentară. Pe parcursul anului vor fi organizate conferințe, lansări de carte, expoziții tematice, găzduite de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, care vor avea în centrul lor copia scrisorii papei Inocențiu al IV-lea, la care sunt așteptați toți membrii comunității.
O primă manifestare din șirul celor programate pentru acest an, a avut loc joi, 20 februarie 2020, în sala „Gheorghe Maniu” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș. Gândit sub forma unei conferințe, evenimentul intitulat „Sabesium a vico ad civitatem. 775 de ani de la atestarea documentară a orașului Sebeș” a prezentat, prin intermediul specialiștilor invitați, parcursul istoric al orașului Sebeș, de la prima atestare documentară, până în zilele noastre.
Drd. Mihai-Octavian Groza,
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș
Actualitate
Intervenție a pompierilor militari din Sebeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o autoutilitară
Pompierii miltari din Sebeș intervin pentru localizarea și stingerea unui incemdiu izbucnit la o autoutilitară.
„Secția de pompieri Sebeș intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o autoutilitară în mun. Sebeș. Forțe alocate: 1 x ASAS si 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.
Actualitate
Târg caritabil de turtă dulce, la Sebeș: Căsuțe și figurine, decorate de zeci de voluntari, vândute pentru a aduce bucurie familiilor nevoiașe și copiilor grav bolnavi
Târgul Caritabil de Crăciun se va organiza anul acesta pe data de 7 decembrie 2024, în fața Bisericii Evanghelice din Municipiul Sebeș. De 18 ani, un grup de voluntari aduce bucurie în casele familiilor nevoiașe din oraș și din împrejurimi.
„Turtă dulce pentru fapte bune este sloganul sub care „spridușii” organizează an de an acest eveniment caritabil. Voluntarii muncesc de zor la figurinele din turtă dulce pe care le vor vinde. Fondurile strânse vor fi destinate către două cauze importante, respectiv ajutarea a 30 de familii nevoiașe și pentru copiii ce suferă de boli cronice sau se află în stadii terminale din cadrul Hospice Sibiu.
„Vă invităm să fiți alături de noi la Târgul Caritabil din data de 7.12.2024 și să ne ajutați să facem o diferență în viețile acestor oameni. Fie că alegeți să donați, să cumpărați turtă dulce sau vin fiert, sau să ascultați formația Trio Saxones, care ne va încânta cu un recital de colinde, fiecare gest contează și poate aduce bucurie și speranță în inimile celor în nevoie.
Să fim împreună în această perioadă specială a anului și să facem împreună puțin bine. Vă mulțumim pentru sprijinul vostru și pentru că ne ajutați să aducem zâmbete an de an!
La fel ca în fiecare an, banii pe care îi adunăm din urma vânzării de turtă dulce vor fi redirecționați pentru două cauze, o parte vor fi folosiți pentru a cumpăra alimente pentru copiii nevoiași, iar restul vor merge la Hospice Sibiu, un centru de îngrijiri paliative pentru copiii ce suferă de boli cronice sau se află în stadii terminale. Împreună putem face un bine așa că vă așteptăm să ne fiți alături și în acest an! Haideți să aducem un zâmbet pe fețele copiilor!” au transmis organizatorii.
Actualitate
Bărbat din Sebeș condamnat la închisoare cu executare, după ce și-a bătut soția până a băgat-o în spital, pe fondul infidelității
Un bărbat din Sebeș a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, după ce în luna iunie 2024 și-a bătut cu bestialitate soția până a băgat-o în spital. Victima a necesitat 45-50 de zile de îngrijiri medicale.
Inculpatul a susținut că a auzit diverse zvonuri privind pe soția sa, în sensul că aceasta ar fi avut relații intime cu alți bărbați. Conform declarației inculpatului, acesta i-a propus soției să iasă în natură, iar aceasta a acceptat, astfel că cei doi după ce au făcut anumite cumpărături, iar ulterior s-au deplasat la râul Secaș, în zona Râpei Roșii.
Cei doi soți au ajuns într-un loc izolat de pe malul râului Secaș, în jurul orelor 11.00 – 11.30, apoi au intrat în râu unde au făcut baie. Conform declarațiilor ambelor părți, la un moment dat inculpatul i-a propus soției sale să întrețină raportul sexuale, aceasta fiind de acord. După consumarea actului intim, inculpatul i-a adresat întrebări soției sale despre relațiile extraconjugale, în perioada în care acesta se afla în străinătate, iar victima i-ar fi recunoscut că într-adevăr a avut relații cu alți bărbați. Pe fondul geloziei, inculpatul a început să-i aplice lovituri soției sale, inițial a lovit-o de câteva ori cu palma peste față, iar ulterior i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnii în gură, victimei începând să-i curgă sânge din zona feței.
În continuare, conform declarației persoanei vătămate coroborate cu declarația suspectului și a procesului-verbal cercetare la fața locului, inculpatul a luat un lemn care era pregătit pentru grătar și a lovit-o de mai multe ori în zona feței și a capului, aceasta rămânând în poziție ghemuită și scuipând sânge. Din pricina loviturilor primite, persoana vătămată și-a pierdut cunoștința, aproximativ în jurul orei 14:00, fără a putea preciza cât a durat până când și-a revenit. Victima a mai declarat că în timpul loviturilor inculpatul îi reproșa diverse fapte din trecutul lor, pentru a motiva actele de agresiune.
Cele relatate de persoana vătămată și inculpat se coroborează cu procesul-verbal de cercetare la fața locului, unde s-a identificat o bucată de lemn, care prezenta urme proaspete de rupere și urme de substanță de culoare brun roșcată cu aspect de sânge, obiect care a fost ridicat și sigilat. Totodată, au fost identificate și diverse obiecte și articole de îmbrăcăminte care prezentau urme de culoare brun roșcată cu aspect de sânge, ridicate și depuse la I.P.J Alba – Camera de corpuri delicte
Copii inculpatului, martori au încercat în nenumărate rânduri să-și sune părinții, pentru a verifica unde se află, însă inculpatul nu a răspuns la telefon. La un moment dat, în jurul orei 18:00, martora l-a contactat telefonic pe tatăl său, prin apel video, iar acesta a răspuns, ocazie cu care martora a întrebat unde este mama acesteia și a insistat să o vadă.
Conform relatărilor unuia dintre copii, inculpatul i-a spus că persoana vătămată doarme și că nu poate vorbi acum, spunându-i fiicei sale că o va bate „numa un pic” și se va răzbuna pentru ceea ce i-a făcut. Conversația a fost auzită și de ceilalți doi copii ai părților, martorii , iar la insistențele acestora, inculpatul le-a arătat-o pe numita, prin apel video.
Potrivit unuia dintre copii, acesta a observat că victima era întinsă la pământ, fără a mișca și au sunat la SNAU 112 pentru a solicita sprijinul organelor de poliție, aceștia fiind primii care au anunțat evenimentul la ora 17:54, conform evidențelor S.T.S.
Unul dintre martori, plecat în căutarea victimei, a declarat că înainte de a alerta organele de poliție, inculpatul nu a oferit detalii cu privire la locația sa, rezumându-se să le spună că se află „la apă” motiv pentru care inițial aceștia au căutat victima în mai multe zone ale municipiului Sebeș. Martorul a relatat că inculpatul nu a vrut să le spună nici organelor de poliție unde se află, dar la insistențele acestora le-a relatat că se află la Râpa Roșie, lângă râu.
Organele de poliție și martorii au reușit să găsească persoana vătămate la aproximativ 1 oră de la apelul prin SNAU 112. La fața locului au fost găsiți inculpatul și persoana vătămată care avea leziuni și multiple vătămări la nivelul feței și a capului, fiind transportată la Spitalul Județean de Urgență Alba pentru acordarea îngrijirilor medicale de specialitate, iar de acolo a fost transferată la unitate medicală din Târgu-Mureș. Martorul a confirmat că în momentul sosirii la locul faptei, persoana vătămată era căzută la pământ, că era desfigurată și plină de urme de sânge pe față și pe corp, iar inculpatul se afla lângă ea, în poziția șezut.
Din constatările preliminare ale medicilor legiști din cadrul S.J.M.L Alba și ulterior I.M.L. Târgu-Mureș a rezultat că persoana vătămată prezenta leziuni traumatice (hematoame, plăgi contuze faciale, echimoze, hematoame și excoriații în regiunea cervicală, toracică anterioară și la nivelul membrelor superioare precum și fractură dublă mandibulare și o fractură ) care s-au putut produce prin lovire cu corpuri dure și care necesită pentru vindecare un număr de 45-50 de zile de îngrijire medicală, dacă nu survin complicații. S-a mai concluzionat că leziunile constatate la nivelul antebrațului drept au caracteristicile unor leziuni de auto apărare. De asemenea, s-a constatat că leziunile nu au pus în primejdie viața victimei.
Audiat fiind, inculpatul a recunoscut comiterea infracțiunii de violență în familie.
În baza art. 396 alin. 2 şi 10 Cod procedură penală, raportat la art. 199 alin. (1) Cod penal rap. la art. 193 alin. (2) și alin. (2 ind.1) lit. c) Cod penal condamnă inculpatul la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de violență în familie prev. de art. 199 alin. (1) Cod penal rap. la art. 193 alin. (2) și alin. (2 ind.1) lit. c) Cod penal în dauna persoanei vătămate (faptă din 19.06.2024). Pedeapsa urmează a fi executată efectiv în regim de detenţie.
În temeiul art. 404 alin. (4) lit. a) Cod procedură penală raportat la art. 72 Cod penal deduce din pedeapsa aplicată inculpatului durata măsurii preventive a reţinerii şi durata arestării preventive începând cu data de 20.06.2024 la zi.
-
Actualitateacum 3 săptămâni
MESAJE, URĂRI și FELICITĂRI de Sfinții Mihail și Gavrill 2024. Trimite-le un SMS celor care își sărbătoresc onomastica | sebesinfo.ro
-
Actualitateacum 3 săptămâni
Sfinții Mihail și Gavril 2024: Cui trebuie să îi spui „La mulţi ani” în această zi | sebesinfo.ro
-
Actualitateacum 4 săptămâni
Nou spațiu comercial, cu o suprafață de peste 8.000 de mp, construit la Sebeș. Va găzdui magazine cu articole de îmbrăcăminte, uz caznic și electrocasnice
-
Actualitateacum 3 săptămâni
Intervenție a pompierilor militari din Sebeș pe strada Macului, după ce trei locuințe au fost cuprinse de flăcări
-
Sportacum 4 săptămâni
Tenismena Maria Șandru (Tenis Club Sebeș) a reprezentat România la prestigiosul Masters al Juniorilor de la Monte Carlo
-
Știri din zonăacum 4 săptămâni
Tânăr de 32 de ani din Șugag, condamnat la închisoare pentru trafic de migranți, reținut de polițiștii din Sebeș
-
Administrațieacum 4 săptămâni
Dorin Albu (PNL) reales viceprimar al Municipiului Sebeș
-
Economieacum 3 săptămâni
Locuri de muncă disponibile în Municipiul SEBEȘ, la data de 5 noiembrie 2024