Învățământ-Cultură
Sebeşul s-a transformat în centru academic naţional în domeniul prelucrării lemnului
Olimpiada interdisciplinară tehnică de la Sebeş, desfăşurată cu sprijinul Liceului Tehnologic Sebeş şi al Companiei Kronospan Sebeş, în calitate de sponsor principal, s-a încheiat după patru zile de concurs în care elevii liceelor din Prahova, Satu Mare, Neamţ şi Vrancea au demonstrat cele mai avansate cunoştinţe în domeniul prelucrării lemnului.
Elevi de liceu din 23 de judeţe ale ţării s-au înscris la olimpiada de anul acesta – prima competiţie naţională de profil de o asemenea anvergură. Liceul Tehnologic din Sebeş a câştigat drepturile de organizare pe baza participării cu succes la olimpiadele anterioare, de unde elevii sebeşeni s-au întors cu premii şi diplome importante. Începând din anul 1995 şi până în 2014, reprezentanţii Liceului Tehnologic din Sebeş au luat peste 20 de premii la concursurile naţionale şi judeţene din aria de expertiză tehnologică. Câştigătorii au plecat acasă cu premii importante oferite de Kronospan Sebeş, principalul pilon local în industria prelucrării lemnului: ceasuri, tablete, telefoane smart sau căşti audio multifuncţionale. “Este prima experienţă de acest gen şi s-a dovedit a fi una plăcută. Vreau să particip şi la anul şi să câştig locul I. Planul meu este să urmez Facultatea de design interior şi să contribui la dezvoltarea industriei lemnului. Fără lemn nu am avea nici mobilier de calitate şi nici sursă de energie şi căldură”, spune Corneliu Cristea, de la Liceul tehnologic agro-montan „Romeo Constantinescu” din Vălenii de Munte, judeţul Prahova. Corneliu Cristea a fost câştigătorul locului I la clasa a XI-a. Şi Vasile Titire, de la Liceul tehnologic „Simion Mehedinţi” din Vidra, judeţul Vrancea, câştigătorul locului I la clasa a XII-a, a fost la fel de încântat de participarea la Olimpiadă.
“Sunt foarte fericit că am ajuns la această etapă, cea naţională, şi entuziasmat, în acelaşi timp, că am luat locul I. Am participat şi anul trecut, dar fără să iau vreun premiu. Anul acesta m-am pregătit din timp pentru a-mi atinge ţelul – premiul I – şi am reuşit”. Olimpiada interdisciplinară a transformat săptămâna trecută Sebeşul în centrul academic naţional în domeniul prelucrării lemnului. Toţi cei implicaţi în organizarea competiţiei îşi asumă angajamentul ca şi la anul să continue eforturile de implementare a acestui proiect. “Ne dorim să-i sprijinim pe viitorii specialişti în prelucrarea lemnului, iar rezultatele de anul acesta ne confirmă faptul că sunt mulţi aceia care vor cu adevărat să aibă o carieră de succes în domeniu. Este important să înţelegem cu toţii că educaţia academică a tinerilor şi pregătirea lor riguroasă sunt cele mai importante garanţii pentru viitorul nostru”, a declarat Oana Bodea, director PR Kronospan Sebeş. Olimpiada de anul acesta a continuat o tradiţie locală veche de sute de ani, meseria prelucrării lemnului fiind înrădăcinată mai cu seamă după anul 1900, când a devenit îndeletnicire predată din tată în fiu. Prima fabrică de PAL din zonă a fost ridicată în anul 1965, iar industria a cunoscut o evoluţie importantă în ultimii 50 de ani.

Învățământ-Cultură
Performanță remarcabilă reușită de profesoara Elena Damian, de la Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș: Patru elevi calificați la etapa națională a Olimpiadei de Istorie
Patru elevi ai Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș îndrumați de doamna profesoară Damian Elena, s-au calificat la etapa națională a Olimpiadei de Istorie, câte unul din fiecare clasă de liceu la care predă.
Astfel, Hațegan Lucian-Cosmin (clasa a IX-a F), Cioca Cristiana (clasa a X-a F), David Luoana (clasa a XI-F) și Vasinc Damaris (clasa a XII F).
Profesionalismul și dedicarea au adus și în acest an rezultate deosebite. Doamna profesor va însoți lotul olimpic la Olimpiada Națională de Istorie, care va avea loc în perioada 14-18 aprilie 2025, la Piatra Neamț.
Mult succes tuturor!