Administrație
Sebeșul se va înfrăți cu Siderno, un oraș-stațiune din sudul Italiei. Vezi ce consileri locali au fost aleși să facă parte din delegație
O delegație a municipiului Sebeș, formată din viceprimarul orașului, 3 consilieri locali și 2 angajați ai primăriei vor pleca duminică, 6 mai 2018, într-o delegație de înfrățire. Și nu oriunde, ci într-unul din cele mai râvnite destinații de vacanță din lume, mai precis în sudul Italiei, în Calabria.
Municipalitatea a răspuns astfel invitației lansate de primarul orașului Siderno, Petro Fuda, în vederea semnării Înțelegerii de Cooperare dintre municipiul Sebeș și municipiul Siderno. Au fost aleși să facă parte din delegație (6 – 12 mai) consilierii locali PSD Paraschiva Nistor și Oliviu Bobar (unii dintre cei mai vocali aleși, contestatari vehemenți ai primarului Dorin Nistor), precum și Simona Itu din partea PNL. Ei vor fi însoțiți de viceprimarul PNL Adrian Bogdan și de încă doi angajați din cadrul instituției primăriei.
În acest sens a fost adoptată o hotărâre de consiliu în luna aprilie, hotărâre ce prevede că ”municipiul Sebeș suportă cheltuielile privind deplasarea delegației, cheltuieli privind cazarea, transportul și diurna cuvenită persoanelor desemnate, precum și alte cheltuieli neprevăzute după caz”. Municipalitatea a achitat deja 4.518 lei (918 euro) pentru transportul cu avionul tur-retur și 3.500 de lei pentru transportul cu microbuzul până la București la aeroport, de asemenea dus-întors.
Siderno este un orășel cu circa 18.000 de locuitori situat în regiunea Calabria, chiar în vârful Cizmei. Pe lângă nucleul vechi al orașului aflat pe o colină, localitatea beneficiază și de ieșire la mare, zona fiind numită Siderno Marina. Stațiunea este foarte căutată de turiști pentru clima blândă și apa extrem de limpede și albastră.

Administrație
Dotări din fonduri europene pentru ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal Sebeș
Primăria Sebeș a obținut o nouă finanțare nerambursabilă europeană, în valoare de 14.583.059,67 lei, pentru proiectul „Dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal Sebeș”, în cadrul apelului de proiecte „Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor unităților sanitare/structurilor sanitare publice – dotare” – Programul Sănătate 2021-2027.
Obiectivul proiectului este îmbunătățirea calității serviciilor publice de sănătate, prin dotarea cabinetelor ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă și de digitalizare, în vederea creșterii calității serviciilor publice de sănătate în regim ambulatoriu.
Prin proiect se vor dota cu echipamente noi și moderne cabinetele în care se desfășoară activitatea ambulatorie: cabinetul de medicină internă, cabinetul de cardiologie, cabinetul de chirurgie – ortopedie și traumatologie, cabinetul de dermatovenerologie, cabinetul de endocrinologie, cabinetul de alergologie, cabinetul de obstetrică – ginecologie, cabinetul de oftalmologie și ORL, cabinetul de psihiatrie și neurologie, cabinetul de diabet și boli de nutriție, cabinetul de pneumologie, cabinetul de gastroenterologie, cabinetul de reumatologie, cabinetul ambulatoriu pediatrie și cabinetul ambulatoriu recuperare.
Se vor achiziționa echipamente medicale pentru activitatea ambulatorie pentru îmbunătățirea și creșterea calității serviciilor publice de sănătate prestate și se vor achiziționa echipamente IT și software pentru digitalizarea activităților ambulatoriului care conduc la modernizarea serviciului public de sănătate.
Totodată, se va realiza dotarea laboratoarelor care deservesc ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă.
Prin proiect se va dota laboratorul care deservește ambulatoriul integrat al spitalului – laboratorul de radiologie și imagistică medicală.
Printre cele mai importante echipamente medicale care vor intra în patrimoniul Spitalului Municipal Sebeș se află:
– computer tomograf 128 slices;
– sistem mamografic digital cu tomosinteză;
– linie completă pentru intervenții arteroscopice în ambulator;
– ecocardiograf;
– ecograf cu elastografie;
– EMG neurologie – 3 canale;
– ecograf 2D dedicat OG cu sondă convexă;
– dispozitiv pentru detectarea precoce și monitorizarea neuropatiei autonome periferice;
– ecograf cu sondă liniară și vestibulară;
– aparat de radiologie digital cu un post de grafie / scopie;
– analizor hematologie (hemoleucogramă).