Rămâi conectat

Actualitate

Sesiune de comunicări științifice aniversară, la Muzeul Municipal din Sebeș: „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania” – ediția a XIII-a

sebesinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 15 octombrie 2021, la Sebeş, s-a desfăşurat cea de-a XIII-a ediţie a sesiunii de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”.

Manifestarea a fost organizată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, în colaborare cu Primăria Municipiului Sebeş, şi s-a bucurat de participarea a 36 de cercetători de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Institutul de Cercetări pentru Instrumentaţie Analitică ICIA Cluj-Napoca, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti, Colegiul Tehnic Turda, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara, Muzeul de Istorie Turda şi Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş.

Evenimentul ştiinţific a fost organizat la sediul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, respectându-se toate măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului. Primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a transmis un mesaj de bun venit oaspeţilor și a înmânat distincţii de excelenţă membrilor colegiului de redacţie al anuarului științific al muzeului din Sebeş, „Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis”, revistă care, ajunsă la numărul al doisprezecelea, şi-a creat o identitate proprie şi o foarte bună vizibilitate în lumea ştiinţifică din România şi din strănătate, situându-se printre cele mai bune reviste de profil. Au fost menționați în distincțiile onorofice: prof. univ. dr. Volker Wollmann, directorul revistei, conf. univ. dr. Cristian Ioan Popa, secretar de redacţie, lect. univ. dr. Călin Anghel, secretar de redacţie, conf. univ. dr. Sorin Arhire, dr. Radu Totoianu, Ovidiu Ghenescu şi dr. Călin Şuteu, membri ai colegiului de redacţie și membri fondatori.

Dr. Călin Anghel a prezentat numărul al XII-lea al revistei „Terra Sebus”, care reuneşte în cele 612 pagini ale sale, 26 de studii, articole şi recenzii din domeniul arheologiei, istoriei, istoriei artei, etnologiei și muzeologiei.

Conf. univ. dr. Amalia Pavelescu de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a prezentat audienţei cartea semnată de dr. Radu Totoianu, „Păstoritul în Mărginimea Sebeşului”, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2021, o monografie dedicată acestei îndeletniciri tradiţionale a oamenilor din zonă, carte prin care autorul le dă acestora propria lor identitate în contextul mai larg al Mărginimii.

Dr. Mirel Drăgan de la Universitatea Politehnica Timişoara a prezentat în plen comunicarea cu titlul „Sebeş 7.5 – o poartă a fortificaţiei medievale a Sebeşului redescoperită”, prin care autorul acesteia a supus atenţiei o serie de propuneri de restaurare şi punere în valoare a porţii de est a fortificaţiei medievale a Sebeşului şi a barbacanei acesteia, distruse în contextul evenimentelor din anul 1848, în urma bombardamentelor de artilerie lansate de armata imperială austriacă de pe dealul unde astăzi se află restaurantul „Motel Dacia” şi ale căror ruine se păstrează sub asfaltul şi pavajul din faţa Centrului Cultural „Lucian Blaga”.

Sesiunea de comunicări științifice și-a desfășurat lucrările în cadrul a două secţiuni dedicate „Arheologiei şi patrimoniului” şi „Istoriei”. Cu acest prilej, cei 36 de participanţi şi-au prezentat rezultatele ultimelor cercetări pe care le-au întreprins.

Ediţia din acest an a sesiunii de comunicări științifice a Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a desfăşurat sub egida aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea instituţiei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Femeie de 53 de ani din Sebeș căutată de polițiști și familie, după ce a plecat de la domiciliu și nu s-a mai întors

sebesinfo.ro

Publicat

în

Polițiștii din Alba caută o femeie care a dispărut din Municipiul Sebeș. Persoanele care pot oferi informații sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

În seara zilei de 5 aprilie 2025, Poliția Municipiului Sebeș a fost sesizată de către un bărbat cu privire la faptul că sora sa a plecat de la domiciliu și nu s-a mai întors până în prezent.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a reieșit că COLHON ILEANA-DANIELA, în vârstă de 53 de ani, ar fi plecat, în dimineața zilei de 1 aprilie 2025, de la locuința sa, din Sebeș, și nu s-a mai întors până în prezent.

Femeia are următoarele semnalmente:

• 165 cm înălțime;
• 90 de kilograme;
• Păr scurt, brunet;

La momentul dispariției, purta pantaloni bleumarin, geacă bleumarin și pantofi sport.

Femeia a fost dată în urmărire, iar polițiștii au demarat, imediat după sesizare, activități de căutare, dar, până în prezent, nu a fost găsită.

Persoanele care pot da informații, în vederea identificării sale, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes