Rămâi conectat

Actualitate

Sesiune de comunicări științifice „Multiculturalitate și Patrimoniu Istoric în Transilvania”, la Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

sesiune-comunicari-stintifice-sebes-iun-2016În sala „Sava Henția” a Muzeului Municipal „Ioan Raica”  Sebeș  a avut loc ieri, 10 iunie 2016, Sesiunea de comunicări științifice „Multiculturalitate și Patrimoniu Istoric în Transilvania”, eveniment care se desfășoară, în fiecare an începând din 2009, în luna iunie.   

Manifestarea, organizată de Primăria, Consiliul Local, Centrul Cultural ,,Lucian Blaga” și Muzeul din Sebeș, a debutat în prezența primarului în exercițiu Alexandru Dăncilă și a primarului ales Bogdan Nistor cu lansare  de carte: ,,Tera Sebus”. Acta Muzei Sebesiesis, 7, 2015”, prezentată de dr. Marius Mihai Ciută, după care a avut loc vernisajul expoziției: ,,Un sat la începutul istoriei. Cercetări preventive în situl arheologic nr 6 din lotul 1 al autostrăzii Sebeș – Turda (situl Limba – Oarda de Jos).

Din prezentările făcute de dr. Marius Mihai Ciută (Universitatea Lucian Blaga Sibiu), Radu Totoianu- Muzeul Municipal Sebeș, dr. Cristian Ioan Popa – Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia ș.a, am reținut că situl a fost descoperit în anul 1944 de către un copil din satul Limba, locația intrând în lteratura de specialitate încă din anii 40 ai secolului trecut, grație primelor sondaje arheologice făcute aici de Ion și Dumitru Berciu. Ulterior, în intervalul 1995 – 2001, un colectiv al Universității 1 Decembrie 1918 Alba Iulia au continuat cercetările. Destinul a făcut ca la o distanță de 21 de ani, un colectiv format exclusiv din absolvenți ai Universității albaiuliene să efectueze cercetarea preventivă a unui segment considerabil din sit (peste 30.000 mp), în scopul facilitării trecerii prin arealul său a autostrăzii Sebeș – Turda.

Expoziția este o radiografie a vieții cotidiene a unui sat din epoca pietrei, de acum 5.600 de ani, unde oamenii erau mult mai evoluați de cât ne putem închipui noi astăzi, unde ritmurile erau cu toate altele decât acum, iar ritualurile și credințele ar fi cu siguranță de neânțeles.

,,A rezultat un efort greu de cuantificat în cuvinte: 5 luni de cercetare de teren în condiții vitrege, peste 600 de compexe cercetate, 16 tone de material arheologice depuse la muzeu, peste 200 de idoli antropomorfi, peste 500 de unelte și podoabe din os, corn și scoici, peste 1000 de unelte podoabe din piatră cioplită și șlefuită, sute de metri de secvențe stratigrafice, desenate, zeci de mii de fotografii, mii de fișe de context, zeci de cutii cu material speciale”, le spunea celor de față, Mariu Mihai Ciută.

În numele membrilor colectivului de cercetare a Muzeului Sebeș, a vorbit Radu Totoianu, care a promis că după ce lucrurile se vor așeza de la sine se va reveni destul de repede cu o expozișie și un catalog mult mai consistente. ,, Această schiță de expoziție (mică), dar cu material pe care și le-ar dori orice muzeu din lume, este extreme de concentrată, densă, părând greu de crezut că aceste piese se aflau în pământ acum 2-3 luni sau chiar 2 săptăni. Prin expoziția de față, cercetătorii au încercat să ridice, fie numai și pentru o clipă, vălul de magie și obscur al oamenilor, care au creat cultură și civilizație pe valea Mureșului în preistorie”, a conchis dr. Marius Mihai Ciută.

După vernisajul expoziției a urmat prezentarea lucrărilor pe secțini, susținute de specialiști în domeniul cercetării arheologice și istoriei: Secțiunea Arheologie și Patrimoniu. Moderator,  dr. Cristian Ioan Popa ( universitatea ,,1 Decembrie 1918” Alba Iulia) și Secțiunea: Istorie. Moderatori, dr. Cornelia Popa Gorjanu, dr. Cosmin Popa Gorjanu (Univeritatea ,,1 Decembrie 1918” Alba Iulia)

   Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Femeie de 53 de ani din Sebeș căutată de polițiști și familie, după ce a plecat de la domiciliu și nu s-a mai întors

sebesinfo.ro

Publicat

în

Polițiștii din Alba caută o femeie care a dispărut din Municipiul Sebeș. Persoanele care pot oferi informații sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

În seara zilei de 5 aprilie 2025, Poliția Municipiului Sebeș a fost sesizată de către un bărbat cu privire la faptul că sora sa a plecat de la domiciliu și nu s-a mai întors până în prezent.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a reieșit că COLHON ILEANA-DANIELA, în vârstă de 53 de ani, ar fi plecat, în dimineața zilei de 1 aprilie 2025, de la locuința sa, din Sebeș, și nu s-a mai întors până în prezent.

Femeia are următoarele semnalmente:

• 165 cm înălțime;
• 90 de kilograme;
• Păr scurt, brunet;

La momentul dispariției, purta pantaloni bleumarin, geacă bleumarin și pantofi sport.

Femeia a fost dată în urmărire, iar polițiștii au demarat, imediat după sesizare, activități de căutare, dar, până în prezent, nu a fost găsită.

Persoanele care pot da informații, în vederea identificării sale, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes