Învățământ-Cultură
Sindicatul Liber Învăţământ Sebeş – 25 de ani de la înfiinţare
Sindicatul Liber Învăţământ Sebeş (S.L.I.) a luat fiinţă imediat după Revoluţia din decembrie 1989, obţinând personalitate juridică în iunie 1990. De atunci şi până în anul 2012, S.L.I. Sebeş a fost condus de profesorii Gheorghe Suciu şi Paul Gafton, iar în prezent preşedinte al sindicatului este prof. Bogdan Cârcoană.
După afilierea la Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, din martie 2013, activitatea sindicatului a crescut exponenţial, datorită schimbării radicale a activităţii sindicale, centrată pe nevoile membrului de sindicat, dar şi al sprijinului profesionist acordat de federaţie. Potrivit liderului de sindicat Bogdan Cârcoană, “au fost iniţiate peste 1.000 de procese individuale şi colective, pe diferite speţe. Avem prima sentinţă executorie din judeţ, privind acordarea dobânzii legale pentru sumele neacordate din sentinţele anterioare. În vederea calculării sumelor cuvenite, din sentinţele privind dobânda legală, am trimis în unităţile şcolare o formulă de calcul elaborată de un expert contabil. De multe ori lumea uită că în unităţile de învăţământ, pe lângă cadrele didactice şi didactice auxiliare, mai există şi personal nedidactic. Fără ajutorul acestora din urmă, activitatea nu s-ar putea desfăşura, mai ales în grădiniţele cu program normal şi prelungit. În premieră la nivel judeţean, am iniţiat un proces numai pentru personalul nedidactic care a avut salariul de încadrare mai mic decât cel de bază minim brut garantat în plată. Prima acţiune a fost introdusă pentru colegii de la Grădiniţa „Dumbrava Minunată” din Alba Iulia”. Preşedintele S.L.I. Sebeş este împuternicit de F.S.E. „Spiru Haret” să reprezinte Federaţia în cadrul I.Ş.J. Alba; fiecare membru de sindicat este astfel reprezentat, iar interesele sale sunt susţinute la nivelul inspectoratului şcolar judeţean. Dintre acţiunile iniţiate de noua conducere a S.L.I. Sebeş amintim: ajutoare în bani oferite membrilor de sindicat pentru botez, căsătorie, înmormântare şi urgenţe medicale; de 8 Martie, doamnele şi domnişoarele primesc un mic cadou din partea sindicatului; membrii de sindicat care se pensionează sunt recompensaţi cu o diplomă şi un premiu în bani; de Crăciun, membrii de sindicat primesc o primă sub formă de tichete cadou, iar cei care au redirecţionat 2% din impozitul anual către sindicat sunt recompensaţi suplimentar; demersuri la nivelul Ministerului Educaţiei, al inspectoratului şcolar şi al primăriilor, pentru plata navetei, a sporului de stabilitate, precum şi a sumelor cuvenite din sentinţele judecătoreşti; în luna februarie am lansat site-ul sindicatului, în vederea informării în timp real cu privire la acţiunile S.L.I. Sebeş.
O mare reuşită şi o premieră în ţară este punerea în executare a deciziei instanţei, prin care 67 de angajaţi şi foşti angajaţi ai Liceului cu Program Sportiv Sebeş primesc neeşalonat suma de 229.684 de lei, reprezentând contravaloarea tichetelor cadou neacordate în perioada 2007-2010. “Astfel, colegii primesc 3.316 lei, iar doamnele 4.184 de lei, după aproape 7 ani de procese, puţini fiind cei care mai credeau în reuşita noastră. Doresc să le mulţumesc, în numele colegilor, celor care ne-au ajutat în acest demers şi nu doar atunci, doamnei inspector general al IŞJ Alba Marcela Dărămuş, executorului judecătoresc Daniela Uleşan şi nu în ultimul rând colaboratorului nostru, av. Marian Paraschiv-Nanea”, a spus prof. Bogdan Cârcoană. El a adăugat că, la iniţiativa S.L.I. Sebeş, din februarie 2014, lunar, are loc Conferinţa Judeţeană a Personalului Auxiliar, în cadrul căreia se discută problemele cu care se confruntă angajaţii din învăţământ, a căror muncă este esenţială pentru funcţionarea unei unităţi şcolare. S.L.I. Sebeş are în vedere organizarea unor astfel de întâlniri şi pentru personalul nedidactic, dar şi a unor cursuri de formare profesională, împreună cu CCD Alba. De-a lungul timpului, au venit alături de S.L.I. Sebeş unităţi şcolare din Abrud, Alba Iulia, Vinţu de Jos şi Aiud, astfel sindicatul devenind unul judeţean. “Adresăm un apel tuturor colegilor din judeţul Alba, rugându-i să se gândească bine dacă sunt cu adevărat reprezentaţi de sindicatul din care fac parte. Dacă ei consideră că ceea ce facem este important pentru ei îi aşteptăm alături de noi”, a precizat profesorul informatician Bogdan Cârcoană, preşedinte S.L.I. Sebeş.
A. D. T.

Învățământ-Cultură
Performanță remarcabilă reușită de profesoara Elena Damian, de la Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș: Patru elevi calificați la etapa națională a Olimpiadei de Istorie
Patru elevi ai Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș îndrumați de doamna profesoară Damian Elena, s-au calificat la etapa națională a Olimpiadei de Istorie, câte unul din fiecare clasă de liceu la care predă.
Astfel, Hațegan Lucian-Cosmin (clasa a IX-a F), Cioca Cristiana (clasa a X-a F), David Luoana (clasa a XI-F) și Vasinc Damaris (clasa a XII F).
Profesionalismul și dedicarea au adus și în acest an rezultate deosebite. Doamna profesor va însoți lotul olimpic la Olimpiada Națională de Istorie, care va avea loc în perioada 14-18 aprilie 2025, la Piatra Neamț.
Mult succes tuturor!