Administrație
Sistemul automat de măsurare și monitorizare a calității aerului achiziționat de municipalitate a fost montat în Sebeș
Cabina și toate elementele care alcătuiesc sistemul automat de măsurare și monitorizare a calității aerului sunt amplasate, începând de luni, 23 decembrie 2019, în Autogara Sebeș, sub atenta observație a unei camere de supraveghere.
Pentru a face cât mai facilă deplasarea între puncte fixe, s-a ales varianta ca această cabină de monitorizare să fie plasată pe o platformă cu omologare RAR. Pe strada Valea Frumoasei, în apropierea Carrefour Market, se află ecranul led pe care vor fi afișate datele furnizate de sistemul automat de măsurare, monitorizare și informare.
Valoarea totală a achiziției a fost de 1.357.143,00 lei fără TVA.
„Sistemul automat este compus dintr-o cabină de monitorizare, izolată termic (stație de monitorizare), care are în componență atât aparatura automată de monitorizare a calității aerului, cât și toate elementele necesare bunei funcționări a acesteia: sonde de prelevare, sursa neîntreruptibilă trifazată, sistem de climatizare, sistem de susținere senzori meteo de tip catarg telescopic, sistem hardware și software.
Cabina de monitorizare are în componență următoarele analizoare automate: 1) analizor de monoxid de carbon, 2) analizor de oxizi de azot, 3) analizor de dioxid de sulf, 4) analizor de ozon, 5) analizor de benzen, 6) analizor de pulberi în suspensie, 7) analizor de formaldehidă, 8)stație meteo cu senzori meteo independenți. Analizoarele vor fi însoțite de certificate de etalonare, eliberate de organismele internaționale din domeniu. Principiile de funcționare a analizoarelor sunt conforme cu prevederile Legii număr 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, iar pentru cele în care metoda de determinare standardizată este doar metoda de laborator, s-a ales varianta automată a acestora (Municipiul Sebeș nu dispune în prezent de un asemenea laborator de analize fizico-chimice). La toate aceste analizoare se adaugă un calibrator, un generator de aer fără impurități (aer zero), un set de gaze de etalonare, gaze ce vor fi livrate în recipienți speciali de tip cilindru, pentru verificarea corectitudinii funcționării analizoarelor.
Datele rezultate vor fi colectate și stocate prin intermediul unui data logger care va fi plasat în interiorul cabinei. În același timp, rezultatele vor fi transmise spre un server central, instalat într-o altă locație. De la serverul central, datele vor fi afișate pe panoul video exterior, care face parte integrantă din acest sistem automat.
Având în vedere faptul că sistemul de măsurare, monitorizare și informare cu privire la calitatea aerului este unul complex, estimăm că pe parcursul lunii ianuarie vor fi efectuate probele obligatorii, lucrările de verificare și calibrare a echipamentelor”, precizează primarul Dorin Nistor.

Administrație
Dotări din fonduri europene pentru ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal Sebeș
Primăria Sebeș a obținut o nouă finanțare nerambursabilă europeană, în valoare de 14.583.059,67 lei, pentru proiectul „Dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal Sebeș”, în cadrul apelului de proiecte „Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor unităților sanitare/structurilor sanitare publice – dotare” – Programul Sănătate 2021-2027.
Obiectivul proiectului este îmbunătățirea calității serviciilor publice de sănătate, prin dotarea cabinetelor ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă și de digitalizare, în vederea creșterii calității serviciilor publice de sănătate în regim ambulatoriu.
Prin proiect se vor dota cu echipamente noi și moderne cabinetele în care se desfășoară activitatea ambulatorie: cabinetul de medicină internă, cabinetul de cardiologie, cabinetul de chirurgie – ortopedie și traumatologie, cabinetul de dermatovenerologie, cabinetul de endocrinologie, cabinetul de alergologie, cabinetul de obstetrică – ginecologie, cabinetul de oftalmologie și ORL, cabinetul de psihiatrie și neurologie, cabinetul de diabet și boli de nutriție, cabinetul de pneumologie, cabinetul de gastroenterologie, cabinetul de reumatologie, cabinetul ambulatoriu pediatrie și cabinetul ambulatoriu recuperare.
Se vor achiziționa echipamente medicale pentru activitatea ambulatorie pentru îmbunătățirea și creșterea calității serviciilor publice de sănătate prestate și se vor achiziționa echipamente IT și software pentru digitalizarea activităților ambulatoriului care conduc la modernizarea serviciului public de sănătate.
Totodată, se va realiza dotarea laboratoarelor care deservesc ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă.
Prin proiect se va dota laboratorul care deservește ambulatoriul integrat al spitalului – laboratorul de radiologie și imagistică medicală.
Printre cele mai importante echipamente medicale care vor intra în patrimoniul Spitalului Municipal Sebeș se află:
– computer tomograf 128 slices;
– sistem mamografic digital cu tomosinteză;
– linie completă pentru intervenții arteroscopice în ambulator;
– ecocardiograf;
– ecograf cu elastografie;
– EMG neurologie – 3 canale;
– ecograf 2D dedicat OG cu sondă convexă;
– dispozitiv pentru detectarea precoce și monitorizarea neuropatiei autonome periferice;
– ecograf cu sondă liniară și vestibulară;
– aparat de radiologie digital cu un post de grafie / scopie;
– analizor hematologie (hemoleucogramă).