Știri din zonă
Societatea Cooperativă de Consum Șugag – locul trei pe ţară pentru activitatea derulată în anul 2018
Cu ocazia Consiliului Naţional ce a avut loc la Cluj-Napoca în perioada 2-5 iulie 2019, în ajunul Zilei Internaţionale a Cooperaţiei (sărbătorită în acest an la 6 iulie), forum organizat de către.
CENTROCOOP (Uniunea Naţională a Cooperaţiei de Consum din România), după un clasament stabilit în funcţie de performanţele activităţilor economico-financiare obţinute în anul 2018, Societatea Cooperativă de Consum Şugag a fost clasată pe locul trei pe ţară, poziţie onorantă, confirmată prin diploma primită de către preşedintele acestei cooperative, Dumitru Ştefan, aflat la conducerea acestei societăţi de la înfiinţarea ei, în anul 1992, ca o prelungire, o continuare a formei vechi ce se numea CPADM (Cooperativa de Producţie, Achiziţii şi Desfacerea Mărfurilor).
Pe acelaşi loc trei pe ţară dintre Societăţile Cooperative de gradul unu mijlocii s-a situat şi în anul 2017. Este singura cooperativă din cele 18 existente în evidenţa UJECOOP (Uniunea Judeţeană a Cooperativelor de Consum) Alba, ajunsă la această performanţă în doi ani consecutivi (2017-2018).
Cooperativa de Consum Şugag, de pe Valea Frumoasei, îşi desfăşoară activitatea cu 22 de salariaţi localnici, având unităţile comerciale: Magazin alimentar, Magazin industrial, Restaurant, situate în Şugag şi Magazin mixt în satul Mărtinie, iar ca unitate de producţie o Brutărie care produce pâine şi alte produse de panificaţie tradiţionale, din făină fără amelioratori, aşa cum făceau mamele şi bunicile noastre, pâine foarte căutată de cumpărătorii locali şi turişti.
Cu acest personal, a cărui vârstă medie nu depăşeşte 40 de ani, şi cu aceste unităţi, pe fondul creşterii pretenţiilor clienţilor şi al creşterii acerbe a concurenţei în domeniu, printr-o muncă plină de dăruire, profesionalism şi responsabilă, au reuşit ca la o cifră de afaceri în anul 2018 de 4.215.397 lei să realizeze un profit net de 170.528 lei şi să-şi păstreze locul III pe ţară. La aceste rezultate şi-au adus contribuţia şi cei aproape 80 de membri cooperatori cu părţi sociale, care primesc anual dividende în funcţie de nivelul profitului obţinut.
Aceste rezultate dovedesc că acolo unde este preocupare, responsabilitate, dăruire, profesionalism şi nu primează interesele personale se pot obţine realizări care să ţină în viaţă sistemul cooperatist şi să asigure locuri de muncă unor localnici, asigurându-le un câştig fără a face naveta sau a părăsi ţara pentru a putea trăi.

Știri din zonă
Consiliul Județean Alba înfințează un adăport pentru câinii fără stăpân, la Câlnic
Consiliul Județean Alba vine în ajutorul primăriilor din județ, prin înființarea, la Câlnic, a primului adăpost de câini fără stăpân, care va deservi Unitățile Administrativ Teritoriale din Alba.

Un prim pas a fost făcut luni, 7 aprilie 2025, în ședința Consiliului Județean Alba, prin aprobarea încuviințării cererii adresate Consiliului Local al Comunei Câlnic pentru transmiterea imobilului – teren (5000mp), din domeniul public al Comunei Câlnic și din administrarea Consiliului Local al Comunei Câlnic, în domeniul public al Județului Alba și în administrarea Consiliului Județean Alba, în vederea construirii adăpostului de câini fără stăpân.
Adăpostul de câini, cu o capacitate maximă de 200 de locuri, va fi construit din bugetul local al Consiliului Județean Alba. Adițional, se vor crea spații pentru preluarea animalelor de talie mare, medie și mică, care au fost supuse la rele tratamente și au fost confiscate de către Poliția Animalelor, obligația de găzduire a acestor animale revenind Consiliului Județean Alba.
Pentru operaționalizarea adăpostului de animale se va constitui o Asociație de Dezvoltare Intracomunitară (ADI), iar până în acest moment 69 de UAT-uri de pe raza județului Alba și-au exprimat acordul de principiu. Urmează constituirea legala a ADI-ului, prin Hotărâri ale Consiliului Județan și UAT-urilor membre, elaborarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și execuția propriu zisă a adăpostului de câini de la Câlnic.
„Deși Consiliul Județean Alba nu are obligatii legale în gestionarea câinilor fără stăpân, acestea fiind în sarcina UAT-urilor, am înțeles nevoia și necesitatea creării acestui adăpost. Este un nou pas spre creșterea calității vieții în județ, prin asigurarea siguranței locuitorilor din Alba, dar și a animalelor fără stăpân sau celor supuse unor rele tratamente”, a precizat George Rotar, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.