Învățământ-Cultură
Sosirea primăverii sărbătorită la Școala Gimnazială din Daia Română printr-un eveniment dedicat tuturor femeilor
O manifestare sensibilă, prilej de socializare și bucurie pentru întreaga comunitate, care întotdeauna s-a dovedit mai unită și mai puternică atunci când au existat astfel de întâlniri ce își au sorgintea în șezătorile străbunicilor.
S-a dorit o reînviere a trecutului, motiv pentru care a fost creată o atmosferă de sărbătoare evidențiată prin costumele populare purtate cu mândrie atât de către prezentatoare cât și de către grupul de dans al elevelor.
Acestea au încântat prin jocul lor autentic, prezența scenică și ritmul dinamic. Ca o icoană a trecutului mereu vie, rapsodul popular al comunei , Ana Groza a oferit un moment de excepție prin emoția transmisă de versurile baladei sale. Dovadă că activitatea culturală este înțeleasă și apreciată atât din punct de vedere tradițional cât și modern, au evoluat cântând și dansând tinerele mlădițe: Sonia Cunțan și perechea de dans artistic formată din Vanessa Filip și Dragoș Costandin.
Invitații de onoare ai serii au fost membri Cenaclului literar al Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș alcătuit din Maria Cornelia Postescu, Rodica Hăprean, Mariana Hera, Daniela Tieger, Viorica Cazan, Ioana Damian, Ana Borcea și Ion Kamla. Iubitori de frumos, artă și poezie, aceștia au trezit în sufletele celor prezenți multă emoție prin discursurile lor dar și prin cântec.
A onorat de asemenea întâlnirea, profesorul Gheorghe Bica, un neobosit slujitor al cărții, un veșnic căutător al adevărului istoric al satului și al oamenilor din mijlocul cărora s-a ridicat.
Dacă din cauza evoluției sociale, șezătorile nu se mai organizează, e necesar să existe continuitate pe alt palier, acest eveniment fiind debutul activităților organizate cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Un început care potrivit directorului unității de învățământ, Elena Schiau și a reprezentantei Bibliotecii comunale, Sinefta Cibu, tot ce s-a demonstrat înseamnă mai mult decât o activitate culturală, înseamnă o întâlnire de suflet.
După cum mai preciza directoarea unității de învățământ, totul a fost posibil prin implicarea activă a tuturor cadrelor didactice din școală dar și a Primăriei reprezentată de către primarul comunei Visarion Hăprian.
Constantin PREDESCU

Învățământ-Cultură
Performanță remarcabilă reușită de profesoara Elena Damian, de la Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș: Patru elevi calificați la etapa națională a Olimpiadei de Istorie
Patru elevi ai Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș îndrumați de doamna profesoară Damian Elena, s-au calificat la etapa națională a Olimpiadei de Istorie, câte unul din fiecare clasă de liceu la care predă.
Astfel, Hațegan Lucian-Cosmin (clasa a IX-a F), Cioca Cristiana (clasa a X-a F), David Luoana (clasa a XI-F) și Vasinc Damaris (clasa a XII F).
Profesionalismul și dedicarea au adus și în acest an rezultate deosebite. Doamna profesor va însoți lotul olimpic la Olimpiada Națională de Istorie, care va avea loc în perioada 14-18 aprilie 2025, la Piatra Neamț.
Mult succes tuturor!