Actualitate
Star Assembly nu mai finanțează construcția pistei de biciclete de pe strada Augustin Bena din Sebeș
Consilierii locali din Sebeș au aprobat, zilele trecute, revocarea unei hotărâri prin care își dădeau acordul pentru construirea unei piste de biciclete de către investitorii germani de la Star Assembly pe strada Augustin Bena din municipiu.
La începutul anului cei de la Star Assembly au depus la Primăria Sebeș o adresă prin care aduceau la cunoștință faptul că societatea nu mai poate susține efectuarea lucrărilor de amenajare trotuar și pistă de biciclete pe tronsonul de stradă Augustin Bena, începând cu sensul giratoriu din proximitatea supermarketului Kaufland, pe direcția de mers dreapta, până la strada Investitorilor și ulterior până la investiția Reman.
Prin urmare, a fost revocată hotărârea de consiliu local nr. 98/2018 privind acordul CL Sebeș pentru efectuarea lucrărilor. Investitorul german Daimler, prezent în Sebeș cu fabricile Star Assembly și Star Transmission, a cerut în urmă cu aproximativ un an acordul autorităților locale să amenajeze pe cheltuială proprie trotuarul și pista de biciclete pe o porțiune de drum de circa un kilometru pentru a facilita accesul propriilor angajați în zona industrială. ”(…) tronsonul de la sensul giratoriu din proximitatea Kaufland, pe direcţia de mers dreapta, până la strada Investitorilor este o zonă nesigură pentru circulaţia angajaților din zona SC STAR ASSEMBLY SRL Sebeş.
Costurile acestor lucrări vor fi suportate și realizate în întregime de către SC STAR ASSEMBLY SRL Sebeş”, se arăta în adresa depusă de investitorii germani la sediul Primăriei Sebeș în februarie 2018.
”Odată cu creşterea producţiei de asamblare a cutiilor de viteză, compania Daimler va avea un personal de aproximativ 1000 de persoane, dintre care majoritatea sunt cetățeni ai municipiului Sebeş. Astfel, pentru a facilita accestul acestora în zona industrială în condiţii de siguranţă, este necesară amenajarea unui trotuar și a unei piste de biciclete pe strada Augustin Bena, începând cu sensul giratoriu din proximitatea Kaufland, pe direcţia de mers dreapta, până la strada Investitorilor. (…)”, se mai spunea în expunerea de motive a proiectului pus pe masa consilierilor locali, chemați să-și dea acordul privind efectuarea acestor lucrări de către S.C. Star Assembly S.R.L.
FOTO: ARHIVĂ

Actualitate
Marți, 15 aprilie 2025: Vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș
Marți, 15 aprilie 2025, începând cu ora 16.00, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș, va avea loc vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, a iconarului Florin Nicolae Poenariu.
Locuitor al satului Laz, pictorul este un descendent al Poienarilor, cunoscuta familie de iconari care, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a activat neîntrerupt, numeroase generații de zugravi, realizând icoane și cruci care au ocupat un loc de cinste atât în biserici, cât și în case ale credincioșilor din localități de pe Valea Sebeșului sau din alte zone ale Transilvaniei.
Florin Nicolae Poenariu duce mai departe arta predecesorilor săi, compozițiile sale fiind redate pe sticlă manufacturată, folosind o cromatică caldă pe fundaluri în care, adesea, se regăsește foița de aur. Valoarea lucrărilor sale este dată nu numai de pictura executată meșteșugit, ci și de ramele pe care iconarul le cioplește cu măiestrie, în decorația cărora se regăsesc numeroase motive tradiționale românești.
Absolvent al Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș, Florin Nicolae Poenariu a deprins meșteșugul de la mătușa sa Maria Deac Poenariu, iar din 2007 lucrează în atelierul său de pictură amenajat în casa din Laz în care locuiește. În 2008 a expus în cadrul Salonului național de icoane de la Aiud, pentru ca în anii care au urmat să fie prezent cu icoane și la alte expoziții de grup, precum cele organizate la Alba Iulia (2010, 2014), Sebeș (2014, 2015), București (2017, 2018). Au urmat numeroase expoziții personale: Alba Iulia (2015, 2016, 2017, 2018, 2022), Sebeș (2015), Câlnic (2016), Orăștie (2016), Cluj-Napoca (2016), Sibiu (2017, 2018, 2019), Galați (2022), Timișoara (2024) și Potsdam – Germania (2024).
În anul 2017, a câștigat premiul al II-lea la concursul național „Icoana ortodoxă – Lumina credinței”, organizat la Patriarhia română, iar un an mai târziu a fost răsplătit cu premiul I la expoziția națională de icoane „Icoana – credință și tradiție”, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. În 2019, Patriarhia română i-a recunoscut meritele în ducerea mai departe a artei icoanei, acordându-i medalia „Omagiu Satului Românesc”.
Din anul 2020, este „Tezaur uman viu”, titlu acordat de Ministerul Culturii (în cadrul unui program inițiat de UNESCO) ca recunoaștere a meritelor sale în păstrarea și transmiterea în rândul comunității din care face parte, dar și în afara ei, a artei creării icoanei.
În deschiderea vernisajului, va avea loc un recital de cântece pascale susținut de Școala de muzică „DoReMi” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, coordonată de prof. Alexandra Pamfilie.
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 15-30 aprilie 2025, putând fi vizitată gratuit de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.00.