Învățământ-Cultură
STRUCTURA ANULUI ȘCOLAR 2015-2016: Când încep şi când se termină cursurile | sebesinfo.ro
Structura anului scolar 2015-2016. Calendarul didactic | sebesinfo.ro
Anul școlar 2015-2016 are 36 de săptămâni de cursuri însumând 177 zile lucrătoare, identic cu anul școlar 2014-2015 și cu o zi mai mult decât 2013-2014. Elevii încep cursurile în 14 septembrie și le termină în 17 iunie; vacanța de iarnă este programată din 19 decembrie, cea intersemestrială din 30 ianuarie, iar cea de primăvară din 9 aprilie, potrivit proiectului publicat pe portalul MECS, Edu.ro.
Structura anului scolar 2015-2016
Semestrul I
Cursuri: luni, 14 septembrie 2015 – vineri, 18 decembrie 2015
Vacanta pentru copiii de la gradinita si din clasele pregatitoare – a IV-a:31 octombrie – 8 noiembrie 2015
Vacanta de iarna: sambata, 19 decembrie 2015 – duminica, 3 ianuarie 2016
Cursuri: luni, 4 ianuarie 2016 – vineri, 29 ianuarie 2016
Vacanta intersemestriala: sambata, 30 ianuarie 2016 – duminica, 7 februarie 2016
Semestrul al II-lea
Cursuri: luni, 8 februarie 2016 – vineri, 8 aprilie 2016
Saptamana Scoala altfel: 4-8 aprilie 2016
Vacanta de primavara: sambata, 9 aprilie 2016 – duminica, 17 aprilie 2016
Cursuri: luni, 18 aprilie 2016 – vineri, 17 iunie 2016
Vacanta de vara: sambata, 18 iunie 2016 – duminica, 11 septembrie 2016
Proiectul de ordin prevede pentru prima data ca, la grupele de gradinita si la clasele pregatitoare – a IV-a (invatamant prescolar si primar), Saptamana Scoala altfel poate fi organizata „in alta perioada din semestrul al doilea, dar nu mai tarziu de data de 27 mai 2016, la decizia consiliului de administratie al unitatii de invatamant, dupa consultarea cadrelor didactice si a beneficiarilor primari si secundari ai educatiei”.
Exceptie de la structura de mai sus a anului scolar 2015-2016 fac clasele a XII-a si a VIII-a. La clasele a XII-a, anul scolar are 37 de saptamani, din care durata cursurilor este de 33 de saptamani, iar 4 saptamani sunt dedicate desfasurarii examenului national de bacalaureat. Cursurile claselor terminale din invatamantul liceal se incheie in data de 27 mai 2016.
Pentru clasa a VIII-a, anul scolar are 36 de saptamani, din care durata cursurilor este de 35 de saptamani, iar o saptamana este dedicata desfasurarii evaluarii nationale. Cursurile claselor a VIII-a se incheie in data de 10 iunie 2016. Pentru clasele din invatamantul liceal – filiera tehnologica si pentru clasele din invatamantul profesional, durata cursurilor este cea stabilita prin planurile-cadru de invatamant.
Tezele din semestrul I al anului scolar 2015-2016 se sustin, de regula, pana la data de 18 decembrie 2015.
Tezele din semestrul al II-lea al anului scolar 2015-2016 se sustin, de regula, pana la data de 20 mai 2016.
Proiectul mai prevede ca „in zilele libere prevazute de lege, precum si in ziua de marti, 3 mai 2016, nu se organizeaza cursuri”. Amintim ca, in 2016, Pastele ortodox va fi pe 1 mai.
Cum se desfasoara Saptamana Scoala altfel, potrivit proiectului
Programul Scoala altfel este dedicat activitatilor educative extracurriculare si extrascolare, astfel ca in perioada 4-8 aprilie 2016 NU se organizeaza cursuri conform orarului obisnuit, potrivit proiectului de Ordin privind structura anului scolar 2015-2016. Ministerul Educatiei precizeaza ca, in aceasta perioada, organizeaza de regula olimpiadele nationale. La Saptamana altfel participa, in consecinta, toti copiii, elevii si profesorii care nu sunt la olimpiadele scolare nationale.
In timpul primului semestru, profesorii trebuie sa le ceara elevilor – la orele de dirigentie – propuneri de activitati pe care sa le deruleze in Saptamana altfel. Si profesorii trebuie sa vina cu propuneri, in cadrul sedintelor comisiilor metodice, si parintii – la sedintele cu parintii, precum si reprezentatii autoritatilor locale – in cadrul sedintelor consiliului de administratie. „Dupa colectarea propunerilor se vor desfasura dezbateri in colectivele de elevi, in consiliul elevilor, in consiliul profesoral si in comitetul reprezentativ al parintilor, in vederea adoptarii programului agreat de majoritatea elevilor si a cadrelor didactice”, se arata in proiect.
Ministerul prevede ca „modalitatea de selectie a activitatilor propuse se decide la nivelul unitatilor de invatamant si presupune implicarea, in egala masura, a elevilor, a cadrelor didactice, a parintilor”.
Consiliul de administratie al scolii este cel care aproba, pana pe 19 februarie 2016, tipurile de activitati pe care scoala le organizeaza in saptamana Scoala altfel, durata acestora, modalitatile de organizare si responsabilitatile.
„Dupa aprobarea de catre consiliul de administratie, programul adoptat devine obligatoriu, atat pentru elevi, cat si pentru cadrele didactice. Elevii au obligatia de a participa la activitatile pentru care s-au inscris, absentele fiind inregistrate in catalog la rubrica Purtare”, stabileste Ministerul Educatiei.
Exemple de activitati pentru Scoala altfel, potrivit proiectului:
– ateliere de teatru, dans, muzica, arte plastice, educatie media si cinematografica;
– competitii organizate la nivelul scolii, al grupurilor de scoli, al localitatii sau al judetului;
– mese rotunde, dezbateri;
– activitati de voluntariat sau de interes comunitar;
– campanii anti-tutun/anti-alcool/anti-poluare/de prevenire a delincventei juvenile/de prevenire a traficului de persoane etc.;
– proiecte comunitare, de responsabilitate sociala;
– peer – education;
– schimburi de experienta;
– vizite de studii;
– tabere/scoli de creatie sau de cercetare;
– parteneriate educationale si tematice la nivel de unitati de invatamant, pe plan intern si international, pentru dezvoltarea aptitudinilor pentru lucrul in echipa si in proiecte.
Învățământ-Cultură
138 cadre didactice și 523 elevi din Sebeș premiați de autoritățile locale, pentru rezultatele obținute în anul școlar 2023-2024 la olimpiadele și concursurile școlare
În cursul zilei de luni, 7 octombrie 2024, un unumăre de 138 cadre didactice și 523 elevi din Sebeș au fost premiați de autoritățile locale pentru rezultatele obținute la concursurile și olimpiadele școlare desfășurare în cursul anului școlar 2023-2024.
„Astăzi am avut plăcerea de a participa la două din cele trei festivități de premiere pe care le-am organizat în acest an pentru a premia cadrele didactice și elevii care au obținut rezultate deosebite la concursurile și olimpiadele desfășurate în anul școlar 2023/2024. Municipiul Sebeș se mândrește cu 19 olimpici naționali, elevi ai claselor gimnaziale și liceale. Alături de ei au fost premiați alți 146 de elevi și 93 de profesori care i-au îndrumat cu succes spre fazele superioare ale olimpiadelor județene. O surpriză a reprezentat-o numărul mare de elevi din clasele primare care, îndrumați de doamnele învățătoare, s-au remarcat la cele mai importante concursuri de matematică și de limba română: astfel, am premiat 195 de elevi din ciclul primar și 34 de cadre didactice.
Mâine va avea loc o nouă festivitate de premiere dedicată sportivilor care au obținut cele mai importante performanțe pentru școlile la care studiază. Vor participa 11 profesori și 173 de elevi.
Elevii și cadrele didactice au primit diplome și premii în bani, suma totală alocată fiind de 140.000 lei.
Sincere felicitări tuturor și mult succes în viitor!
Mulțumim pentru sprijinul financiar oferit de compania Star Assembly. Evenimentele au fost organizate de Primăria Municipiului Sebeș și de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în parteneriat cu instituțiile de învățământ. Mulțumim pentru momentele muzicale oferite de Fanfara din Petrești, Alexandra Pamfilie, Lusia și Matei. Premianților le-au fost pregătite o serie de produse culinare pe care le preferă și le-au fost servite la finalul festivităților, pentru a-i sărbători așa cum se cuvine”, a transmis primarul Sebeșului, Dorin Nistor.
Învățământ-Cultură
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, prezent la festivitatea de deschidere a noului an școlar, organizată la Liceul Tehnologic Sebeș
Început de an școlar plin de emoție la Liceul Tehnologoc din Sebeș, unde festivitatea de deschidere a fost onorată de prezența președintelui PNL, fost premier al României, Nicolae Ciucă.
Astăzi, 1000 de elevi din Sebeș și din împrejurimi vor începe școala în cel mai nou și mai modern liceul din România, Liceul Tehnologic. Proiectul a devenit realitate grație unei finanțări nerambursabile de peste 27 milioane de lei, pe care primăria Sebeș accesat-o, prin POR 2014-2020, dublate de susținerea de la bugetul local. Valoare totală a obiectivului este de 60.923.051,23 lei.
Arhitectura clădirii este una impresionantă, lumina intră generos prin pereții înalți din sticlă accesorizați cu elemente decorative în culori armonioase. Instalații speciale filtrează aerul în fiecare încăpere, senzorii gestionează eficient consumul energetic, tablele interactive rulează softuri educaționale, iar acoperișul oferă o panoramă unică a orașului și găzduiește un sistem generos de panouri solare.Clădirea modernă este dotată cu tehnologii de ultimă generație, lumini senzor și lift. Sălile de clasă au mobilier nou, de cea mai bună calitate pentru a îmbunătăți actul educațional. Pe lângă toate acestea, liceul are o curte interioară amenajată special pentru recreere, unde există o zonă verde cu locuri de relaxare și socializare, de care elevii se pot bucura în pauze.
Atmosfera festivă a fost marcată de discursurile reprezentanților școlii a autorităților locale și a președintelui PNL, Nicolae Ciucă, dar și de emoțiile elevilor care încep o nouă etapă din viață, în acest an școlar.
Învățământ-Cultură
Promovabilitate de 100% la examenul de Bacalaureat – 2024, reușită de elevii Liceului German Sebeș
Vineri, 12 iulie 2024, o dată cu afișarea rezultatelor finale la Bacalaureat, s-a încheiat sesiunea iulie 2024 a așa-numitului „examen de maturitate” al absolvenților claselor a XII-a.
La finalul acestei sesiuni, Liceul German Sebeș se poate mândri cu o promovabilitate de 100%, procentaj care înscrie liceul printre unitățile școlare de top ale județului Alba.
Cea mai mare medie obținută în acest an este 9,60, două eleve obținând nota 10 la proba de verificare a cunoștințelor de limba și literatura germană maternă.
Prin rezultatele obținute, absolvenții clasei a XII-a ai Liceului German Sebeș au dovedit faptul că munca, seriozitatea și aplecarea spre studiu conduc întotdeauna la obținerea rezultatelor dorite.
FOTO: ARHIVĂ
-
Actualitateacum 3 săptămâni
MESAJE, URĂRI și FELICITĂRI de Sfinții Mihail și Gavrill 2024. Trimite-le un SMS celor care își sărbătoresc onomastica | sebesinfo.ro
-
Actualitateacum 3 săptămâni
Sfinții Mihail și Gavril 2024: Cui trebuie să îi spui „La mulţi ani” în această zi | sebesinfo.ro
-
Actualitateacum 4 săptămâni
Nou spațiu comercial, cu o suprafață de peste 8.000 de mp, construit la Sebeș. Va găzdui magazine cu articole de îmbrăcăminte, uz caznic și electrocasnice
-
Actualitateacum 3 săptămâni
Intervenție a pompierilor militari din Sebeș pe strada Macului, după ce trei locuințe au fost cuprinse de flăcări
-
Știri din zonăacum 4 săptămâni
Tânăr de 32 de ani din Șugag, condamnat la închisoare pentru trafic de migranți, reținut de polițiștii din Sebeș
-
Administrațieacum 4 săptămâni
Dorin Albu (PNL) reales viceprimar al Municipiului Sebeș
-
Economieacum 3 săptămâni
Locuri de muncă disponibile în Municipiul SEBEȘ, la data de 5 noiembrie 2024
-
Economieacum 4 săptămâni
Locuri de muncă disponibile în Municipiul SEBEȘ, la data de 29 octombrie 2024