Actualitate
Tânăr de 20 de ani din Sebeș cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând fără permis, pe strada Pădurenilor
În după-amiaza zilei de 16 ianuarie 2025, polițiștii de ordine publică din Sebeș, în timp ce acționau pe strada Pădurenilor din Municipiul Sebeș, au efectuat semnalul regulamentar de oprire unui autoturism.
La volanul acestuia se afla un bărbat care a ignorat semnalul, continuându-și deplasarea.
Polițiștii au urmărit autoturismul și l-au oprit, în condiții de siguranță, pe strada 8 Aprilie din Sebeș, fiind identificat un tânăr de 20 de ani, din Municipiul Sebeș.
Din verificările polițiștilor, a reieșit că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Actualitate
Marți, 14 ianuarie 2025: 80 de ani de la deportarea etnicilor germani din zona Sebeșului în fosta URSS
Ziua de marți, 14 ianuarie 2025, a fost o zi cu multe emoții la Sebeș. Cu lacrimi șterse de timp și cu amintiri care dor și care nu trebuie uitate. Comunitatea i-a evocat pe cei care ne transmit un mesaj puternic: să rămânem oameni, să învățăm lecțiile istoriei, să iubim Sebeșul, să fim toleranți cu semenii noști, să respectăm cultura, limba, obiceiurile, viața vecinului nostru.
Sebeșul de astăzi trăiește în armonie și respect cu minoritățile etnice, iar rolul întemeietor al sașilor este respectat și recunoscut. Dezvoltarea economică a urbei, progresul se datorează întregii comunității, care prețuiește multiculturalitatea și diversitatea umană. Primăria Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș au comemorat, alături de reprezentanții comunității locale, alături de Biserica Evanghelică Sebeș, 80 de ani de la deportarea etnicilor germani în URSS.
Programul a început la ora 15.30, pe strada Bistrei, la memorialul victimelor regimului comunist din oraşul Sebeş. După momentul de reculegere și de rugăciune, participanții s-au îndreptat spre Primăria Municipiului Sebeş, acolo unde a fost proiectat filmului documentar „Călătorie de coşmar” / „Die Alptraumreise”, regizat de sebeșanul Florin Besoiu. Au urmat discuții cu publicul, în prezența primarului Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a părintelui Alfred Dahinten, a regizorului Florin Besoiu și a prof. Nicolae Afrapt. Doamna Adriana Dahinten a avut o intervenție emoționantă, evocând dificultățile prin care au trecut familiile celor deportați, copiii copleșiți de sărăcie, de greutăți și de răni sufletești profunde. Poeta Ana Borcea a recitat, în amintirea sașilor, una din poeziile sale inspirate de evenimentele evocate.
În urmă cu 80 de ani, Sebeşul, ca și celelalte localităţi din Transilvania cu cetățeni de etnie germană, a fost scena unor abuzuri şi atrocităţi gândite şi puse în practică de armata de ocupaţie sovietică, în ciuda protestelor autorităţilor române. După „schimbarea taberelor” petrecută la 23 august 1944 şi până la deportarea în masă a etnicilor germani din România în lagărele de muncă din Uniunea Sovietică nu a mai trecut mult timp.
Începând din luna septembrie, la presiunile ruşilor, autorităţile locale au organizat lagăre de detenţie pentru populaţia germană, care, după sute de ani nu mai era privită cu ochi buni acasă, în Transilvania. Nici Sebeşul nu a făcut excepţie, devenind un lagăr temporar pentru saşii din oraş şi din localitățile din jur. În dimineaţa zilei de 11 ianuarie 1945 a început pregătirea pentru punerea în aplicare a ordinului de ridicare a saşilor din Sebeş. Comisia pentru ridicarea acestora era formată din cinci ofiţeri sovietici, conduşi de locotenentul NKWD Andrei Trifunovici Evleev şi trei ofiţeri români. Pentru arestarea saşilor au fost mobilizaţi 20 de soldaţi de la unitatea de Cavalerie din oraş. La Sebeş, ridicarea efectivă a început în dimineaţa zilei de 15 ianuarie 1945 şi a fost coordonată de poliţia locală asistată de soldaţi români şi sovietici.
Ridicările au continuat şi în cursul nopţii, până în 16 ianuarie după-amiază fiind adunaţi toţi saşii care figurau pe listele întocmite de comisie, cu excepţia puţinilor care au reuşit să se ascundă. În total, din Sebeş au fost ridicate 177 persoane (106 femei şi 71 bărbaţi), iar din localităţile limitrofe: Petreşti – 298 persoane; Vinţu de Jos – 5 persoane; Vingard – 82 persoane; Pianu de Jos – 96 persoane; Câlnic – 137 persoane.
Şcolile din oraş şi clădirea „Leul de Aur” au fost transformate în centre de detenţie, unde au fost deţinuţi bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 17 şi 45 de ani şi femeile între 18 şi 30 de ani, cu excepţia acelora care aveau copii cu vârsta sub un an sau a celor cu infirmităţi fizice, care nu puteau munci.
Duminică, 20 ianuarie 1945, la ora 15.00, un număr de 795 de etnici saşi adunaţi din toată zona, printre care şi 177 de sebeșeni, au traversat oraşul încolonaţi şi escortaţi de soldaţii ruşi până la gară, unde au fost înghesuiți în 7 vagoane de marfă. De acolo, au luat drumul Uniunii Sovietice, care pentru mulţi dintre ei a fost fără întoarcere. Drumul a durat 4-5 săptămâni, în gerul iernii, înghesuiţi ca animalele în celebrele „bou-vagon”, în condiţii insalubre şi improprii, astfel încât unii dintre ei au murit încă din timpul drumului. Destinaţiile au fost lagărele de muncă din Voroșilovgrad (astăzi Lugansk în Ucraina), Donbas, Krasnodon (astăzi Sorokyne în Ucraina), Krivoi Rog și, chiar mai departe, ca cele din zona munţilor Urali de la Kungur, Krasnokamsk, Perm şi Celiabinsk.
Au urmat cinci ani grei, plini de lipsuri, cu muncă grea și umilinţe fizice şi psihice. Dintre sebeşeni, Katharina Ludwig, Katharina Mai, Gerda Wahl, Gerhardt Braich, Walter Dahinten, Wolfgang Heitz, Günter Krasser, Bruno Mühsam, Karl Adolf Spech şi Michael Wagner au murit în timpul deportării. Cei care au supravieţuit au revenit la Sebeş, după cinci ani, în luna decembrie 1949. La întoarcere, au fost marginalizaţi şi-au găsit proprietăţile confiscate, iar atelierele şi întreprinderile pe care le deţineau familiile lor naționalizate, fiind constrânși să se adapteze la o viaţă grea, plină de umilinţe.
Evenimentul a avut o puternică încărcătură emoțională, iar mesajele sale cele mai importante vor fi purtate mai departe atât de elevii prezenți, cât și de fiecare participant în parte.
Actualitate
Doi tineri reținuți de polițiștii din Sebeș, după ce au vandalizat mai multe autoturisme și au furat scule electrice de pe un șantier
Luni, 13 ianuarie 2025, polițiștii de investigații criminale din municipiul Sebeș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de doi tineri, bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de furt calificat și distrugere.
Din verificările efectuate de polițiști, a reieșit că, în perioada 14 noiembrie 2024 – 12 ianuarie 2025, cinci tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani, ar fi pătruns, prin efracție, în parcarea unei unități medicale de pe raza municipiului Sebeș, și ar fi distrus geamurile și oglinzile retrovizoare ale unor autoturisme. De asemenea, ar fi pătruns în containerele unei societăți comerciale, amplasate pe un șantier în lucru, de pe raza municipiului Sebeș, de unde ar fi sustras scule folosite în construcții, fiind creat un prejudiciu de aproximativ 15.000 de lei.
Prejudiciul a fost recuperat în mare parte.
Față de doi tineri, în vârstă de 18 ani, respectiv 20 de ani, ambii din municipiul Sebeș, polițiștii au luat măsura reținerii, aceștia fiind depuși în Centrul de Reținere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba.
În cursul zilei de azi, 14 ianuarie 2025, vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, în vederea dispunerii măsurilor legale.
Cercetările sunt continuate.
Actualitate
Miercuri, 15 ianuarie 2025: Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Sebeș
Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în colaborare cu instituțiile de învățământ locale, lansează o invitație de suflet pentru a marca, la Sebeș, Ziua Culturii Naționale.
Miercuri, 15 ianuarie 2025, începând cu ora 10.00, la statuia poetului Mihai Eminescu, va avea loc un moment omagial. Participanții vor fi întâmpinați cu răvașe tricolore, cuprinzând versuri și citate celebre din opera eminesciană, o tradiție pe care Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș este onorat să o păstreze.
„Poezia destinului” eminescian va continua la ora 11.00, la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș. S-au pregătit pentru sărbătoare tinerii actori coordonați de prof. Lavinia Donose în cadrul atelierelor de creație literară și interpretare dramatică „Ion Kamla”, proiect educativ susținut de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.
„De la visele neîncetate ale adolescenței, la frământările anilor de studenție, de la iubirea copleșitoare pentru Veronica, până la momentele critice ale vieții, spectacolul nostru aduce în prim-plan toate fațetele unei existențe geniale. Prin intermediul cuvântului, muzicii și momentelor lirice, vom retrăi povestea acestui spirit nemuritor într-un spectacol care îmbină emoția cu arta”, transmite echipa artistică.
Distribuția este următoarea: Rareș Nazarie, Ana Filimon, Alexandru Edu, Giulia Siteavu, Rarys Colhon, David Galață, Sonia Lazarovici, Anastasia Răhăian, Adela Galață, Lidia Dumbravă. Scenariul: Lavinia Donose. Coordonator echipa tehnică: Dacian Tărîță.
Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm își așteaptă publicul vizitator, oferind acces gratuit în data de 15 ianuarie 2025, în intervalul orar 08.00 – 16.00.
-
Mondenacum 4 săptămâni
MESAJE de Crăciun fericit 2024 ! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | sebesinfo.ro
-
Știri din zonăacum 3 săptămâni
Minoră de 14 ani din Pianu de Sus căutată de polițiști și familie, după ce a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit
-
Știri din zonăacum 4 săptămâni
Adolescentă de 16 ani căutată de polițiști și familie, după ce a părăsit domiciliul și nu a mai revenit
-
Actualitateacum 4 săptămâni
Șofer de 50 de ani din Sebeș, vinovat de producerea unui accident rutier soldat cu un mort și doi răniți, produs pe DN 17C
-
Actualitateacum 2 săptămâni
CNN Travel: „Sebeșul, un oraș pe care merită să-l vizitezi”
-
Actualitateacum o săptămână
Trei persoane au fost rănite în urma unui accident rutier produs pe DN 7, la ieșire din Municipiul Sebeș
-
Știri din zonăacum 3 săptămâni
Prezența unei ursoaice cu pui, semnalată în localitatea Dealu Doștatului. A fost emis mesaj de avertizare RO-Alert
-
Știri din zonăacum 2 săptămâni
Doi adulți și doi minori salvați de jandarmii din Șugag, după ce au rămas blocați cu autoturismul în apropiere de Luncile Prigoanei