Actualitate
Tânăr din Sebeș, prins de TREI ori la volan fără permis, condamnat la un an de închisoare cu suspendare
Un tânăr din Sebeș a fost condamnat la pedeapsa de un an de închisoare, cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Pe parcursul termenului de supraveghere tânărul va presta timp de 60 de zile activitate neremunerată în cadrul Primăriei municipiului Sebeș sau Serviciului Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș.
Sentința Judecătoriei Sebeș a fost pronunțată în data de 10 august, iar motivarea fost făcută publică pe portalul just.ro.
În actul de sesizare s-a reţinut că în data 27.03.2022, în jurul orei 16.30, lucrătorii de poliție rutieră din cadrul Secției 7 efectuau activități de patrulare pe DC 51, ocazie cu care au oprit autoturismul VW Golf. La volan a fost identificat inculpatul G.I., care a înmânat documentele de identificare deținute asupra sa și a declarat că nu deține permis de conducere, acest aspect fiind confirmat și de verificările efectuate la fața locului, în bazele de date disponibile organelor de poliție.
În data 14.12.2021, în jurul orei 01:20, lucrătorii de poliție rutieră din cadrul Secției 7 Poliție Rurală efectuau activități de patrulare pe DN 67C, ocazie cu care au oprit autoturismul care se deplasa în direcția Perești-Săsciori întrucât autovehiculului respectiv nu îi funcționa semnalizarea. La volan a fost identificat inculpatul (în vârstă de 17 ani), care a declarat că nu are documentele de identificare asupra sa și că nu deține permis de conducere.
În după-amiaza zilei de 10.01.2023 inculpatul s-a urcat la volanul autoturismului marca Audi A4 și, avându-l ca pasager pe fratele său. Cei doi au efectuat unele cumpărături după care s-au deplasat pe o stradă de unde a luat-o pe martoră, aceasta din urmă urcându-se pe bancheta din spate a autoturismului. În continuare, inculpatul s-a deplasat cu autoturismul spre domiciliul său.
La ora 15.36, în timp ce rula pe stradă, inculpatul s-a întâlnit cu un echipaj de poliție rutieră. Cunoscând faptul că inculpatul nu posedă permis de conducere agenții de poliție au pornit în urmărirea autoturismului, efectuând semnal de oprire prin folosirea semnalelor acustice și luminoase ale autospecialei din dotare.
În acest context, inculpatul a mărit viteza de deplasare în încercarea de a scăpa, fiind urmărit de agenții de poliție pe o distanță de aproximativ 3 km.
În momentul în care a ajuns pe DN 67C, la km 140, inculpatul a pierdut controlul direcției de deplasare, a pătruns pe sensul opus de mers și a părăsit carosabilul, autoturismul lovind un panou publicitar și un mal de pământ.
Ca urmare a avariilor suferite autoturismul a rămas imobilizat lângă un stâlp de electricitate, inculpatul fiind identificat la volanul autoturismului. Inculpatul a relatat agenților de poliție că nu deține permis de conducere, aspect confirmat și de verificările efectuate în bazele de date.
Audiat fiind, inculpatul a recunoscut comiterea faptei.
Decizia poate fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Actualitate
Marți, 15 aprilie 2025: Vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș
Marți, 15 aprilie 2025, începând cu ora 16.00, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș, va avea loc vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, a iconarului Florin Nicolae Poenariu.
Locuitor al satului Laz, pictorul este un descendent al Poienarilor, cunoscuta familie de iconari care, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a activat neîntrerupt, numeroase generații de zugravi, realizând icoane și cruci care au ocupat un loc de cinste atât în biserici, cât și în case ale credincioșilor din localități de pe Valea Sebeșului sau din alte zone ale Transilvaniei.
Florin Nicolae Poenariu duce mai departe arta predecesorilor săi, compozițiile sale fiind redate pe sticlă manufacturată, folosind o cromatică caldă pe fundaluri în care, adesea, se regăsește foița de aur. Valoarea lucrărilor sale este dată nu numai de pictura executată meșteșugit, ci și de ramele pe care iconarul le cioplește cu măiestrie, în decorația cărora se regăsesc numeroase motive tradiționale românești.
Absolvent al Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș, Florin Nicolae Poenariu a deprins meșteșugul de la mătușa sa Maria Deac Poenariu, iar din 2007 lucrează în atelierul său de pictură amenajat în casa din Laz în care locuiește. În 2008 a expus în cadrul Salonului național de icoane de la Aiud, pentru ca în anii care au urmat să fie prezent cu icoane și la alte expoziții de grup, precum cele organizate la Alba Iulia (2010, 2014), Sebeș (2014, 2015), București (2017, 2018). Au urmat numeroase expoziții personale: Alba Iulia (2015, 2016, 2017, 2018, 2022), Sebeș (2015), Câlnic (2016), Orăștie (2016), Cluj-Napoca (2016), Sibiu (2017, 2018, 2019), Galați (2022), Timișoara (2024) și Potsdam – Germania (2024).
În anul 2017, a câștigat premiul al II-lea la concursul național „Icoana ortodoxă – Lumina credinței”, organizat la Patriarhia română, iar un an mai târziu a fost răsplătit cu premiul I la expoziția națională de icoane „Icoana – credință și tradiție”, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. În 2019, Patriarhia română i-a recunoscut meritele în ducerea mai departe a artei icoanei, acordându-i medalia „Omagiu Satului Românesc”.
Din anul 2020, este „Tezaur uman viu”, titlu acordat de Ministerul Culturii (în cadrul unui program inițiat de UNESCO) ca recunoaștere a meritelor sale în păstrarea și transmiterea în rândul comunității din care face parte, dar și în afara ei, a artei creării icoanei.
În deschiderea vernisajului, va avea loc un recital de cântece pascale susținut de Școala de muzică „DoReMi” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, coordonată de prof. Alexandra Pamfilie.
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 15-30 aprilie 2025, putând fi vizitată gratuit de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.00.